Cu ciclistii de la Glovo, despre viata pe doua roti in Bucuresti

Aruncati o privire la poza asta: ce vedeti?

IMG_5203

Unii ar zice ca-s o gramada de castigatori la Turul Frantei, dupa tricouri. Altii ar spune ca-s niste ciclisti prea prudenti, din moment ce poarta casca si in interior. Si altii, care au fost acolo, ar spune ca sunt ciclisti de la Glovo, care au venit la inceputul toamnei sa povestim despre viata si munca de ciclist in Bucuresti. Suna cam asa:

“A deschis usa in fata mea, n-am mai putut sa-l evit si-am ajuns gramada pe trotuar!” 

“M-a vazut in retrovizor ca vin si mi-a taiat calea inadins! Si-acum am urme, ia uite, mana si picior.” 

“Ghipsul? E de saptamana trecuta. Nu ma intreba cum m-am ales cu el, ca nu terminam pana seara”

S-ar zice ca e o meserie riscanta. Dar cu toate astea nu e chiar asa: risca mai mult soferii care conduc cu 200 in oras, noaptea, dupa ce-au baut ceva. Si ei sunt, o spun statisticile, cu mult mai multi decat Gloverii sau alti ciclisti care fac meseria asta de curier, transportator de mancare si promotor de stil de viata noua in Bucuresti. Si, de anul asta, in alte 7 orase din Romania. 

Cu toate cazaturile si cateodata supararile mari pe soferi, trebuie totusi sa invatam sa traim – si sa calatorim – impreuna. Si de-asta a fost intalnirea pe care o vedeti: Glovo a inceput un program de educatie a ciclistilor in materie de Cod Rutier si reguli de circulatie, dar si politete in trafic. Sa incepem noi, ca s-o si primim inapoi de la soferi…)

Cu ocazia asta m-au chemat si pe mine, probabil ca sa le arat ca poti sa ramai in viata la 50 de ani pe bicicleta si-n oras si in afara lui, fara cicatrici prea vizibile!

Sigur ca eu sunt un amator in comparatie cu ce fac deja oamenii acestia: suta de kilometri pe zi si 8 ore in sa e aproape o norma. Reteaua e deja matura si are o scara la care nu ma asteptam: Până în acest moment, Glovo a livrat în țară peste 2,8 milioane de produse. Pentru a le livra, curierii au străbătut peste 6,3 milioane de kilometri cu bicicleta, scooter-ul sau mașina. 

IMG_5165

Ce-am avut sa le spun? 

In primul rand cum sa eviti treaba aia cu usa care ti se deschide in fata: privind mereu prin luneta la fiecare masina de pe dreapta ta, ca sa vezi ce anume pasagerul: se pregateste sa coboare sau nu? 

Cum sa nu te astepti la prioritate, si deci sa iti calculezi viteza si traiectoria ca si cum ai fi invizibil pentru ceilalti soferi (un fenomen mai des decat va imaginati). 

Dar si cum sa incepi tu prin a cunoaste regulile si a le aplica in mod constant, ca sa dai un exemplu. Fara trecut pe rosu. Fara treceri de pietoni calare pe bicicleta. Fara mers pe mijlocul benzii, atunci cand poti sa faci loc si celorlalti.

Regulile sunt grele si tentatia sa le sari e mare, stiu asta din experienta. Dar trebuie sa le respectam cu totii, caci nu mai e loc de aproximatii. In acest moment sunt 10.000 de curieri pe bicicleta in toata tara. Nu mai e o moda. E o necesitate economica: si fiecare dintre ei ocupa mai putin loc decat masina care inainte facea asta. Nu mai zic ca nu scoate fum! Asa ca merita respectul soferilor – si i-am indemnat pe ciclistii care fac curierat sa intre si in ONG-uri – sau sa fondeze – care sa le apere drepturile si sa le promoveze cauza. Sa nu mai fie invizibili…

Glovo ia in serios povestea asta cu siguranta in trafic. “Curierii noștri trebuie să livreze cât mai rapid comenzile, dar ne dorim să o facă în siguranță, respecând regulile de circulație și pe ceilalți participanți la trafic, iar la rândul lor să fie respectați de ceilalți participanți”, spune Marius Funie, Marketing Manager Glovo România.

Ce are in plan Glovo pentru curierii ciclisti? Pe langa educatie rutiera la inregistrare, materiale de protectie, workshop-uri sezoniere în care vor fi implicați specialiști/ONG-uri din domeniul siguranței în trafic, precum si parteneriate cu shop-uri de revizie a bicicletelor pentru ca de aceste servicii sa aiba parte toți curierii.

“Ne dorim să contribuim la scăderea accidentelor și neînțelegilor din trafic prin educarea propriilor curieri, care, în timp, să devină exemple de urmat pentru ceilalți participanți la trafic”, spera Marius Funie.

Eu imi doresc insa un lucru si mai mare: ca soferii sa inceapa sa-i trateze pe curieri ca pe prieteni. Prieteni care fac o treaba mai importanta decat caratul de mancare sau hartii: le fac loc. Decongestioneaza orasul. Si limiteaza poluarea.

Si pentru asta ar trebui sa-i tratam ca pe copiii nostri.

IMG_5178

In fond, asta si sunt, uitati-va la ei: media de varsta din sala era exact la jumatatea varstei mele. Putem (aproape) toti sa le fim tati sau mame. Hai sa ne luam in serios atributiile de parinti! Parinti de ciclisti la munca…

Despre Glovo

Glovo este o aplicație care îți permite să comanzi și să livrezi orice produs, din și în perimetrul orașului în care te afli. Aplicația s-a lansat pe piața din România în luna mai 2018. La nivel global, aplicația are peste 2,5 milioane de utilizatori și 10.0000 de parteneri. Glovo operează în toate marile capitale din Europa și EMEA, precum Roma, Madrid, Paris, Kiev, Nairobi și Casablanca dar și 9 țări din America de Sud precum Peru, Argentina, Ecuador și Panama. Glovo este astfel prezent în 79 de orașe din 21 de țări și urmează să se mai extindă în 2019.

Un material sustinut de Glovo


There is no ads to display, Please add some

Un comentariu

  1. In contract nu scrie nimic legat de plata, altceva decat ca lucrezi doua ore si câștigi minimul pe economie pentru alea doua ore. Nimic legat de km, comenzi, asteptare, benzina, stabilite prin viu grai cu Glovo.
    In schimb, iti zic si ei condițiile lor: din ce câștigi ti se scad 55 lei/saptamana si 10% din încasări (numit comisionul lor)
    Nimic in vreun contract ceva legat de asta.

    Apoi iti fac, fara dubiu, fără intarziere, plata.
    Misterul ocolirii taxelor este maxim, job security e un alt univers. Esti, ce-i drept, mega fllexibil, poti lucra si 16 ore pe cele 2 din contract. Nu te intreaba nimeni nimic. Nici macar nu semnezi protectia muncii, nu-ti da nimeni o cască, o mănușă, o bicicletă. Nu ii intereseaza daca stii sa mergi pe bicicletă. Important e sa fie curieri multi.

    Daca ar fi sa ghicesc, la un control de la orice autoritate statală sau locală, firma cu multi angajati se inchide, angajatii se muta la alta firma, iar avocatii preiau treaba, ani de zile, pana uita lumea ca a fost vreodată vreo problemă cu Glovo (ca doar n-a fost Glovo de vină, ci angajatorul anonim).

    Si asa se fac afaceri in Românica, asa se acaparează piața cu sutele de milioane de euro curse din lumea capitalistă, iar noi muncim, in cele mai poluate orașe din Uniunea Europeană.

    Mai sunt trei firme de food delivery care angajează legal, dar ei platesc taxe, nu pe Lucian Mândruță. 🙂

    How’s this not so popular perspoective?

Lasă un răspuns