Raptor: cel mai periculos inamic natural al cainilor de la stana

IMG_5231.jpegPe drumul forestier care urca spre inaltimile de langa Sibiel, bolovanii sunt de dimensiunea capului unui copil.

“Aveti grija la cei colturosi si ascutiti, ca s-ar putea sa va sparga cauciucul” ne-a avertizat Bogdan Marisca, de la Napoca Rally Academy, la instructaj. Putini l-au ascultat: pur si simplu Rangerul te trage la viteza printre brazi, tot asa cum un copil te trage de mana in mall pana la magazinul de inghetata. N-ai cum sa te opui. 

Am testat ieri cele doua modele principale de pick-up pe care Ford le aduce in Romania anul asta: Rangerul obisnuit (in versiuni mai mult sau mai putin luxoase) si Raptorul, o versiune gata preparata de off-road, pe care poti s-o iei din magazin si s-o conduci pana la cea mai inalta stana din Romania, pe cele mai proaste drumuri pe care le poti imagina, fara nicio modificare. Bonus: cu geamurile inchise, nici nu auzi cainii care se strang ciopor in jurul tau!

IMG_5208.jpeg

O paranteza aici: anul trecut am facut 16.000 de kilometri intr-un Wildrack cu motorul de 3,2 diesel. Dar niciodata, niciodata nu mi-am pus problema sa ies cu ea in offroad. Pentru ca pur si simplu n-am avut incredere ca masina chiar poate. Mi s-a parut mereu ca garda la sol si cursa enorma a rotilor sunt doar niste jucarii de marketing de la Ford, facute sa-ti ia ochii. “Doamne feri, cum sa iesim de pe sosea, vrei sa ramanem fara bucse?” i-am zis unui prieten care mi-a sugerat asta.

Ei bine, nu ramaneam. Am descoperit asta ieri, la 40 la ora pe un drum forestier plin de bolovani, craci de copaci, sleauri de la ultima ploaie si smocuri de iarba care ascundeau santuri mai adanci decat canalul Dunare-Marea Neagra.

Si totusi, desi vedeam toate astea in fata mea, masina nu le simtea!Volanul n-o lua stanga-dreapta la intalnirea cu gropile. Vibratia din caroserie pe care o asteptam pe un drum atat de accidentat pur si simplu nu mai aparea. Pe o panta de 15-25%. La care nicio masina din cele 10 ale coloanei noastre n-a gafait.

IMG_5240

Rangerul chiar pentru asta e facut. Dar care Ranger si care e diferenta intre ele?

O sa va spun in ordinea preferintelor mele: 

  1. Ranger Wildtrack cu motorul de 3.2: cel mai bun sunet al unui motor diesel: fix ca un V8, fix cu acelasi cuplu, confortabil (unii ar zice moale) in teren accidentat. Pana la 40 de km pe ora esti aproape sigur ca nicio denivelare din drum nu va balansa caroseria intr-atat incat sa o lovesti de teren cumva. Suspensiile sunt tunate la mijloc intre drum si offroad, insa cursa e perfect controlata – n-am simtit pe sosea nevoia s-o tratez ca pe un camion si sa franez in curbe. Pur si simplu se tine bine pe asfalt. Si pare ca nimic n-o va distruge in offroad. IMG_5221
  2. Raptor cu motorul de 2.0 si 213 cai: o versiune tunata a celui de pe Mondeo. Te poate emotiona in vreun fel pe drumuri forestiere un motor pe care l-ai auzit ieri la stop, de-a stanga si de-a dreapta ta, pe Kiseleff? Ei bine, da. O data ca are cu vreo 30 de cai in plus. Doua suflante turbo. Si cutia cu 10 rapoarte adusa cu vaporul din State, dupa ce-a fost demontata intr-o noapte de pe un F150 ghinionist…)!

Ce face masina asta in plus fata de Rangerul normal (care, apropos, poate fi si el echipat cu acelasi motor si cutie)? Acelasi lucru, doar ca mai repede si mai dur. Suspensiile, de exemplu, sunt Fox Pro Racing. La mijloc absorb vibratiile repetate si rapide. La capete preiau socurile puternice, fara sa transfere mult din ele catre caroserie. In offroad, treaba asta inseamna un lucru simplu: pe unde Rangerul mergea cu 10, tu poti cu 20. Pe unde mergea cu 20, tu cu 40… si asa mai departe. Dar… trebuie sa fii pregatit pentru o cursa mai dura, chiar daca mai bine controlata. 

IMG_5207

Extra la Raptor: scutul motor are tabla de 2,3 milimetri. Anvelopele sunt BF Goodrich, din alea pe care le-ai avut pe Monster Truck-ul teleghidat primit de ziua ta cand erai mic. 

3. Ce-as alege eu, daca banii ar striga la mine din cont ca sufera de claustrofobie? 

Wildrack cu motorul de 2 litri (3,2 consuma cam mult, din experienta mea). Plus optionalele noi: insonorizare activa (ca la castile Bose), capacul de la bena cu coborare asistata. Si pilotul activ, care acum te tine si pe mijlocul benzii, nu doar la distanta de masina din fata.

Si dupa aia?

Si dupa aia m-as baga in clubul Dusteristilor care fac off-road, as lua un traseu de la ei si m-as duce sa vad ce poate in plus masina. In plus, fata de ce face deja: tine loc de jucarie baietilor care s-au facut mari prea repede!


There is no ads to display, Please add some

Lasă un răspuns