Steagurile nu se urăsc. De ce ar face-o oamenii?

Știu că n-aveți vreme, așa că vă spun pe scurt unde greșesc ungurii și unde românii care s-au îmbrâncit azi la mitingul secuilor:

Românii ar fi trebuit să dea autorizație, chiar dacă aveau informații că ar putea avea loc provocări. Tocmai pentru că cea mai mare provocare e interdicția.

Ungurii ar fi trebuit să rămână în zona decenței, nu să strige că românii-s proști. Hai să lăsăm evaluările de IQ pe seamă specialiștilor, ok )))?

Dar…

Dincolo de toate, calculul unor cercuri extremiste că Transilvania s-ar putea întoarce pe bucăți la Ungaria, cu sprijin din afară, e profund imoral.

Cu toții ar trebui să luptăm cu monstrul din noi. Românii, cu diavolul care le spune că ungurii sunt trădători.

Maghiarii, cu alt diavol care spune că românii sunt inferiori ca civilizație.

Nici unii și nici alții nu înțeleg că suntem în povestea asta împreună. Iar cei care ne dezbină de departe, cu ajutorul unor cozi de popor din ambele tabere nu vor binele maghiarilor și nici al românilor. Vor din nou, putere în Europa, prin dezbinarea noastră.

Mă aștept la maghiari să fie mai inteligenți decât sloganele Jobbik.
Mă aștept la români să priceapă că și alții au dreptul la libertățile pe care ei și le-au votat în Constituție.

Și mai aștept la ambele grupuri să înțeleagă că împreună suntem mai bogați și puternici, iar separat, doar două neamuri care vor ajunge să pupe aceeași cizmă. Care își vor pierde, separat, libertățile și demnitatea europeană pe care le pot câștiga împreună.

Dincolo de toate, dragi maghiari, am câteva lucuri să vă spun:

Știți că mi-am pus steagul secuiesc pe wall atunci când am înțeles că istoria voastră e sufletul vostru și că aveți nevoie de el.

Vă rog să ne înțelegeți și pe noi acum: chiar dacă învățam tolerantă mai încet, n-ar trebui să ne dați o lecție de dragoste și nu una de ură? N-ar trebui să ne arătați cum trebuie să ne purtăm cu voi… prin puterea unui exemplu personal?

Eu cred că există Secuimea. Dar nu cred că se învecinează cu Prostimea.

Mai degrabă cred că trăim cu toții într-un loc pe care rămâne să-l botezam cu mintea noastră cea de pe urmă.

A romanului și a maghiarului împreună.
rosz


There is no ads to display, Please add some

70 de comentarii

 1. din pacate .. la fel cum usl-istii sunt ” spalati pe creier” cu ant3 ..tot asa sunt ” spalati pe creier” secuii de politicieni !

 2. D-le Mandruta, aveti dreptate… steagurile nu se urasc… Discursurile nu s-au bazat pe ura ci pe drepturile istorice ale secuilor si cei 24 de ani in care nici unele drepturi fundamentale nu ni-au fost respectate. fiind prezent la fata locului pot sa afirm, ca nimeni n-a chemat pe Jobbik la manifestare (dreptul la libera miscare in Eu le confera acest drept) si n-am auzit nici un cuvant jignitor la persoana nici unui roaman, si nici contra poporului roman. Au fost si gesturi provocatoare (cu geamul masinilor deschise si muzica patriotica romana cu tricolor si gesturi) la care oamenii pe care eu am avut in preajma n-au raspuns cu gesturi , si si-au continuat drumul pe trotuar cantand si scandand “Vrem autonomie”.
  Sloganurile revizioniste sunt sperietoare pentru romani si trase din maneca de unele partide… stim bine. ..
  La puterea exeplului: sunt indivizi care poate jignesc cu vorbele lor, dar mai civilizat decat s-au desfasurat ultimele manifestari (din 2013 (10 martie si 27 octombrie) si 2014) nu stiu cum s-ar putea… Totusi erau mii de oameni care marsaluiai fara vandalism pe trotuare sau marginea drumului pentru ca nu li s-a permis sa faca acest lucru pe drum… Ar fi fost interesant sa vedeti cateva zeci de echipaje de politie care pandeau autobuzele care se indreptau spre Tg. Mures si le opreau la control. La fata locului, in parcare niste tineri in cagule au iesit pe balcoane si ne aratau steagurile Romaniei (nici o problema, e dreptul lor si sunt bineveniti in lupta pentru autonomia acestui tinut, benefic atat maghiarilor, secuilor , cat si romanilor din aceasra regiune. Dar de ce au nevoie de cagule??? Pe cine au vrut sa sperie?). Le explicam copiilor, ca steagul e ok, respectul pentru steag inseamna explicit respectul pentru membrii comunitatii ce reprezinta acesta, insa faptul cu cagula nici eu n-o inteleg. Intrebarea lor stiti ce a fost? Daca noi le respectam steagul, ei de ce nu ne lasa sa arboram steagul nostru pe scoala? Sper ca s-a rezolva si acest lucru… Important sa ne respectam…si sa nu jignim pe celalalt… Imi pare rau ca cateodata nu mai avem rabdarea de adineaori sa ne exprimam parerea si sa explicam mai profund tot ce vrem si cum gandim. Poate relatiile personale o sa devina punte benefice si acest sens intre romani si maghiari.

 3. Dale un deget si stiti dumneavoastra mai departe cum e zicala. Autonomia o vretii??? Aveti mult mai multe drepturi si libertati decat comunitatea romana din ungaria sau romanii din Ukraina sau cea maghiara in Slovacia. Istoria pe care o invatati in scolile din romania in limba maghiara e cea care zice ca noi romanii suntem inferiori ca voi grofii neati avut sub jub pentru 600 de anii. Educatia pe acre o primiti in romania in limba maghiara va da autonomie care multe alte minoritati in alte tari europene nici nu viseaza. Vreti mai mult deact avetii? Care e aportul vostru la bunastarea tarii ? pai nu va pasa de tara vretii sa fiti autonomi? Cine o sa va mai plteasca atunci guvernele locale si partidele? Credeti ca Ungaria e rusia si o sa vina cu trupe dupa voi? Asteptatii un an doi si o sa vedem Crimeea ca Georgia.
  Imi place chestia asta cu drepturiile istorice. Ce fel de drepturii istorice crezi ca sar cuvenii populatiei romanestii din Ardealul de Nord ? Vezi pe undeva defiland staenii ungurii sau romanii ? Orasenii astia cred ca vor schimba ceva dar daca va zice ceva istoria este ca taranii intodeauna vor merge inainte si vor fi impreuna.
  Multumiti pt ce avetii si avoi ganditiva ce puteti face ca tara asta care cat e ea de nenorocita va da mult mai multa libertate decat alte tarii.

   • Total de acord ? Deci si cu felul agramat in care scrie acest Gheorghe (sau Vasile) ? Bravo, Daniele ! Tu gandesti, sau esti doar suparat pe unguri ?

  • Din pacate pornim dintr-o situatie care garanteaza esecul in privinta dialogului real. Incerc totusi…
   Maghiarii din Romania invata istoria si cultura romanilor, romanii din Romania nu invata deloc istoria si cultura secuilor sau a maghiarilor. Ce se aude la televizor, e prea putin pentru a ne apropia. Probabil de aici vine ideea ca maghiarii sunt venetici, deci pot avea drepturi in masura in care romanii au chef sa le ofere. Exemplul “da-le un deget” e ca si cum maghiarii ar fi cainele, iar romanii stapanul. Cine se crede superior? Mai cititi despre ce drepturi au minoritatile de Europa civilizata. Gasiti multe articole pe internet, ca la televizor n-o sa auziti niciodata despre asta.
   Citindu-l pe Lucian Mandruta imi dau seama ca exista romani foarte valorosi, cu care as fi bucuros si mandru sa traiesc in aceeasi tara (si nu e singurul), dar citindu-l pe Gheorghe Vasile imi dau seama ca nu-i bine sa generalizam. Probabil primul a cunoscut cativa maghiari, poate a avut si prieteni maghiari (sau secui), si poate a citit despre ei, despre cultura si istoria lor, sau poate e doar un om normal, fara supararile lui Gheorghe (sau Vasile). Al doilea s-a uitat la televizor, si crede ca singura sau cea mai mare problema a tarii e populatia maghiara din Romania. E trist si grav. Din cauza asta cred ca va fi greu sa ne intelegem. Situatia in care suntem suparati cu totii nu e una placuta nici pentru romani (cred).
   “Care e aportul vostru la bunastarea tarii?” Se pare ca habar n-aveti cum functioneaza un stat. Aveti numai o suparare (cu sau fara temei), si ati vrut sa aflam si noi asta.
   Data viitoare sa postati cele scrise numai dupa un somn lung. Noaptea e un sfetnic bun. Si rugati pe cineva, care stie sa scrie corect romaneste, sa va corecteze scrisoarea. Altfel veti ajunge sa rada si romanii de greselile din text. Va pot ajuta chiar eu…

  • ”Aveti mult mai multe drepturi si libertati decat comunitatea romana din ungaria sau romanii din Ukraina sau cea maghiara in Slovacia” DACA TI-A MURIT CAPRA SA MOARA SI AL VECINULUI -ZICALA ROMANAESCA .AICI M-AM NASCUT ,AICI S-AU NASCUT NU BUNICII CI STRABUNICII MEI ,AICI AU MORMANTUL ,SA NU-MI SPUNA MIE CE DREPTURI AM SAU N-AM CEI CARE AU ADUSI DE VECHIUL REGIM SI AU RAMAS AICI .
   ” Care e aportul vostru la bunastarea tarii ” AICI LUCRAM -SI NOI CHIAR LUCRAM ,PENTRU ROMANIA PLATIM IMPOZITE SI TAXE .
   ORICUM NU ARE ROST SI LOC REPLICA , CHIAR NU STITI CE INSEAMNA AUTONOMIE ,NIMENI NU VREA SA APARTINE DE UNGARIA ,CE MI-E BUCURESTI ,AR FI SI BUDAPESTA . DACA ATI FI UMBLAT IN TIROL POATE GANDOREA V-AR FI ALTA.

  • Cu tot respectul…ati citit vre o carte de istorie din care se preda in limba maghiara? Va rog sa-mi dovediti faptul ca s-ar mention a asa ceva. In Evul mediu nu era nationalism, si insusi istorici romani dau explicatii care sigur nu sunt acceptate de catre romani, pentru ca ar demitiza istoria construita de comunisti. Vedeti si D-voastra: https://www.youtube.com/watch?v=HkL-Qgz5Px0

   2. Romanii din Ungaria nu sunt hartuiti de autoritatile din Ungaria pentru arborarea tricolorului pe fatada scolii romane din Battonya, La primaria din Méhkerék sau din Bedő. (Cei din Hr si Cv sunt amendati la gramada pentru simbolurile regionale —dar numai cele maghiare si secuiesti deranjeaza- cele din Moldova sau alte regiuni nu deranjeaza- Acest lucru nu se numeste oare discriminare la fata?

   3. Potrivit noului proiect electoral minoritatile vor avea din “oficiu” reprezentanti in parlament. Vedeti, acum se duce o lupta intre romanii din Ungaria pentru aceste locuri.

   4. Probabil stiti si D-voastra cateva exeple de autonomie in Eu: Catalunia, Tara Bascilor, Insulelel Aarland, de Tirolul de Sud nici n-are rost să mai vorbim. Deși pe teritoriul Italiei, inscripțiile minorităților *aflate in majoritate în unele zone* se trec deasupra, iar apoi limba statului…

   5. Ne tot resprosati, de ce atata valva pentru drepturi? In 1918 , la Alba Iulia s-au proclamat niste drepturi pentru minoritati:

   La 1 decembrie 1918 Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a hotărât Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul Român. Această decizie a fost făcută publică prin Rezoluția de la Alba Iulia.
   “III. În legătură cu aceasta, ca principii fundamentale la alcătuirea noului Stat Român, Adunarea Națională proclamă următoarele:
   • Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.
   • Egală îndreptățire și deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat.

   6. Despre aportul secuilor la dezvoltarea regiunii si implicit tarii… va rog sa dati o tura in orasele din Transilvania, si uitati-va la cladirile mai importante (scoli, biserici, palate…etc…) Infrastructuri si industrie … Ei cine a lasat totul in paragina? Daca nu esti autonom, nu ai un interes local, ci esti o sluga al centrului, de ce sa-ti pese de bunastarea celor cu care n-ai nimic in comun?
   Transilvania trebuie sa fie al ardelenilor (romani, maghiari, sasi) carora le pasa de ce se intampla in regiunea lor si vor o prosperitate pe munca lor, nu pe umerii altora.
   Sa stiti, ca in regiunile autonome dupa 3-5 ani s-a observat o dezvoltare economica semnificativa. Ei…aici e problema. .. Cine ar vrea ca Transilvania sa se dezvolte mai repede decat restul tarii – in afra de ardeleni- ???

   Multe ar mai fi des pus…acum insa ma opresc. Merci pentru rabdare!

 4. “Mă aștept la români să priceapă că și alții au dreptul la libertățile pe care ei și le-au votat în Constituție. ” Domnule Mandruta, cu toata stima care o am pentru dvs., va declar cu mana pe inima ca nu’s de acord cu 90% din ce ati scris. Din punctul meu de vedere, daca vor autonomie, o pot avea in Ungaria. Toata stima pentru cetatenii unguri(din Ungaria), cunosc cativa si suntem prieteni, cunosc si cativa secui, oameni simpli, de rand, care vorba aia, “ii doare in cot” de autonomie…intrebarea e, cum mama naibi a ajuns udmr-ul sa-si bata joc de tara asta?cum au ajuns la guvernare? de unde atata putere? de ce nimeni nu ia masuri? am vazut cam toata Europa, o mica parte din asia, dar nicaieri nu am vazut placute bilingve ca la noi, unde limba oficiala sa fie scrisa cu litere de’o schioapa… nicaieri in lumea asta n-am pus o intrebare in limba oficiala a statului respectiv, ca mai apoi sa mi se raspunda in alta limba(poate doar daca era turist cel intrebat)… cum credeti ca m-am simtit eu, in mijlocul Romaniei, tara al carei cetatean sunt, atunci cand am pus o intrebare am primit urmatorul raspuns: “nem tudom”. Un coleg, deranjat de raspuns a injurat, iar raspunsul maghiarului a fost: “Nu este friumos sa vorbeste asea”. Cum credeti ca m-am simtit? va spun eu Domnule Mandruta, TRADAT! Tradat de conducerea acestei tari pentru ca le-a dat drepturi, drepturi care in oricare tara europeana nu le-ar fi avut, iar acum ca le au abuzeaza… Cu stima, un cititor fidel.
  P.S. sper ca ati auzit scandarile din aceasta seara

  • D-le Daniel… Imi pare rau ca v-ati simtit jignit pentru ca niste cetateni romani de etnie maghiara nu va raspundeau in lb. dumneavoastra. Cum observati suntem totusi cativa, care incercam un dilaog in lb. voastra. Daca suntem la exemple, sa va dau si eu cateva, ca sa vedeti si cealalta parte a mondei:

   1. La locul de munca am colegi, care traiesc de zeci de ani in comunitatea unde 75% vorbesc limba maghiara. Eu am fost respectuos cu ele si le-am pregatit totdeauna surprize si in limba romana in timp ce pentru colegele maghiare faceam acest lucru in lb. maghiara. Ma credeti sau nu, dar in 11 ani nu mi-a spus nimeni in limba mea macar o data: Köszönö! = Multumesc sau Jó napot= buna ziua.
   In 31 de ani nu cred ca n-au invatat macar atat… nuami din respect. Sunt oamani cu diploma… Oare cum ma simt? Tradat! Nu de guvernanti! De omenie! Si vorbim de intelectuali cica…

   2. La Brasov: In autobuz vorbesc cu prietenul meu in lb. maghara. Sunt amenintat ca ma bat pentru ca am dialogat cu el in limba noastra materna.. Ei cum ma simt?
   Si trec si de acest lucru….caci fiecare padure are uscaciuena lui..

   3. Cluj Napoca…oras multicultural…
   La o masa cu 2 prieteni si o fata vorbim in lb . maghiara intre noi! Subliniez ! Intre noi! Si suntem agresati fizic – batuti- pentru acest lucru de catre vreo 9 indivizi, care o iau la fuga. Ajungem la spital…prietenul e sa-si piarda vederea. Politistul se face ca e incapabil sa-l prinda pe cel vinovat, care -subliniez- o ia la sanatoasa in fata dansului… ne urca in masina ca nu cumva sa vedem pe unde ia cel vinovat… Oare cum ma simteam eu??? Batut si disciminat de organe pentru singurul fapt ca sunt maghiar?
   Si trec si de aceasta intamplare…caci fiecare pamant are uscaciunile sale….

   Sa mai continui….??? N-are rost…As putea….dar ajunge… Nu dau fuga la televiziuni si ziare sa fac un mare tam-tam… ca fiecare padure…etc.

   Nu va suparati, dar dupa aceste intamplari chiar sa nu-mi ziceti ca totul e ok! Cand sunt amenintat in strada sa vorbesc alta limba decat cea natala cu prietenul meu, caci unora nu le place accentul meu…
   Oricat ati ura maghiarii din romania… sa stiti ca si ei simt… si se simt TRADATI… si mintiti…li s-au promis drepturi in 1918 si 95 de ani cei acer le-au promis nu sáau tinut de cuvant….
   Se simt vanati, pentru ca vor sa-si pastreze identitatea, puterea decizioanala in regiune si chiar discriminati in multe cazuri , cand justitia isi inclina balanta spre cel care -n-are dreptate dar totusi- e roman. Simtim ca se judeca cu masuri diferite si ne dezavantajeaza in procesul de dezvoltare… Stim ca e o politica bine gandita… Stim ca nu exista vointa politica, ca maghiarii din Romania sa stie mai bine limba tarii sau sa aiba un potentaial financiar ca al baronilor bucuresteni…etc…
   Sa stiti ca pe secuiul de rand nu-i doare in cot autonomia, caci e saturat ca cartoful sau sade in pivnita si barosanii importa marfa din Polonia, in loc sa fie ajutat sa produca si sa vanda si el ca sa aduca un aport si mai mare la economia regiunii. Nu-i doare in cot, ca hotii il taxeaza si pentru aerul curat care i-a ramas in Hr sau e vanat chiar in propriul judet de politaii care vor sa-l tina in frica. Nu-l,pasa.n cot, caci investitia Guvernului Roman in aceste judete inseamna numai jandarmerii, efective peste masura a fortelor de ordine cu prea putina deschidere la comunitatile locale.
   Si ar mai fi multe…dar maine mai e zi de munca…
   Sie u trebuie si VREAU sa fiu respectuos cu colegii mei romani, sa lucrez cu ei si sa sper ca intr-o zi vor fi si ei impreuna cu multi romani deschisi la dialog si vor intelege, ca nu vrem sa le furam nici Ardealul, nici altceva, ci sa traim aici, pe pamantul nostru natal impreuna, intelegandu-ne unii pe altii… cu greselile, uscaciunile noastre dar cu o doza de binevointa si empatie. Bafta si la voi!

   • Dragă domnule maghiar, ca să mă fac înţeles, nu urăsc maghiarii din românia, ci doar pe aceia care nu respectă ţara în care trăiesc şi limba română. Limba naţională a româniei, este româna! Nu am nimic împotrivă cu vorbitul în limba maghiară, vreau doar ca atunci când pun o întrebare să mi se răspundă în limba română. Sunt 100% sigur, că pentru situaţia actuală sunt de vină politicienii, în special doi dintre ei…Ion ili…şi Laszlo To…l-aş mai adăuga şi pe premierul ungariei, care prin declaraţiile sale nu face decât să sporească ura… Toată stima pentru ungurii din românia, dar dacă nu vor să-mi răspundă în română, atunci să se mute în Ungaria…

 5. Generalizarea este cel mai mare dusman al intelegerii si al cooperatiei. Nu romanii au interzis demonstratia ci tovarasul Florea. Nu ungurii strigau ca romanii sunt prosti, ci cativa unguri anumiti. Steagurile, simbolurile sunt doar reprezentari ale unor valori individuale care se unesc prin ele si dau nastere unei comunitati. Domnul Lucian Mindruta, Szabi si eu avem mai multe in comun decat Szabi ori eu cu Jobbik, decat Dl Mindruta cu tov. Florea. (Nu va cunosc pe nici unul personal.) Avalansa nu exista. Sunt in schimb miliarde de fulgi de zapada care la un moment dat pornesc toti in aceeasi directie. In aceasta postare, si prin comentarii au si aparut deja trei fulgi. Avalansa convietuirii pasnice intr-o zi va matura gunoaiele nationaliste. Sper sa mai fie unguri si secui prin Ardeal (si romani in Romania) sa-o traiasca si pe asta.

 6. Eu sunt din Targu Mures si nu vreau autonomie asa cum nu vor asta multi. Ce faceti cu noi? Ne bagati pe gat autonomia? Eu sunt nascut in Targu Mures-Romania si imi doresc sa traiesc si de acum incolo asa. Daca prin absurd aceasta “autonomie” este acordata …. ce fac cei care nu sunt de acord? Cerem autonomie autonomiei? Pana unde impingem asta? Declaram fiecare republici de apartament???? Dorinta lor este autonomia tinutului secuiesc cu Targu Mures capitala 🙁 , cum dragilor intr-un oras cu majoritate romaneasca cu o proportie asa cum este bine cunoscuta ???? Faceti asta doar sub acoperirea unui inexistent “drept istoric” ? 2014 🙁 Europa 🙁 Republica de Apartament 🙁
  Ce doriti dumneavoastra este calea sigura catre distrugerea unui oras care cu bune si rele este inca functional.

  • Im-i pare rau ca un om care s-a nascut si a crescut la TG.Mures,nu vede peste Carpati ,ce se intam[pla in BucuresT!!!Si,ce este mai rau ca nu se uita la programul ROMANIA de la A la Z,de S.Gherman ,ca atunci ar invata si niscavai istorie!I-mi doresc sa va intreb ceva…aveti habar ce inseamna autonomie locala???Citi miliardari sau milionari in euro sant in Transilvania?Dv-ostra stiti ca al doilea om in stat in USA castiga cat direct.gen.ANAF,care are un salar de 18000 de eur.pe luna???Si nu-i din TG.Mures.Pur si simplu dorim autonomie locala,ca niste nesimtiti sa nu mai bage banii,nostri in buzunarul lor,atata timp cat un functinar publi cu studii superioare,duce acasa la familia lui 700 de lei!!!Atunci despre ce vorbim???Istorie???Haideti sa vorbim de prezent si eventual de viitorul copiilor nostrii!!!

  • Iti raspund asa ca tre sa clarific niste lucruri intai: Eu locuiesc in tg.mures, sunt ungur, dar de felul meu sunt no borderist, imaginez o societate in care omul nu mai e limitat de granite sau de regiunile vechi al europei in care se incadreaza si secuimea, sau si transilvani, sau banatul, pana la catalonia.DAR atat pot sa spun ca nu reprezint din cauza asta care vor asta, si si ei trebuie sa fiu ascultati.
   Imi amintesc primele incercari al autonomiei, si propaganda aia jenanta pe care politica romana de atunci va bagat pe gat, adica ca am dori sa facem un loc cu granite, si tot ce vine cu asta.
   Stiu ca nici multi dintre activisti nu inteleg anumite chesti de baza, si din pacate sunt si politicieni maghiari care sunt pe langa.
   Dar o autonomie, si o autonomie cum era imaginat pentru prima oara, nu inseana de loc ceea ce imaginati acuma, si rudine sa fie politicienilor romani care va bagat in povesti copilaresti, probabil de rautate, sau cine stie, poate chiar sunt incompetenti si nu inteleg ce inseamna asta, adica:
   O autonomie nu inseamna granite, nu inseamna si nu ar trebui sa inseamna pentru nimeni un loc bazat pe o conceptie etnica.Practic nu ar schimba absolut de loc, ati avea acelas Tg. Mures, orasul unde v-ati nascut si traiti.
   Ce ar schimba e ca banii de taxe si impozite nu s-ar duce la capitala, ci ar circula prin zona, si probabil nu s-ar imparti dupa structura romaneasca.
   Din cauza asta, locul ar putea sa-si pastreze originalitatea lui, autenticitatea lui, deci nu s-ar schimba intr-un loc sintetic facut dupa imaginea sudului.
   Care tot sunt zone specifice, acolo in sud.Si sunt si acolo locuri frumoase, nu despre asta e vorba, ci ca pur si simplu Bucurestiul nu pune mare efort sa pastreaza regiunile lui istorice, ci dupa o conceptie veche legionaristica, vrea sa stearga aspectul regiunii din motive politice vechi.
   Dar motivele astea nu mai exista, a fost si trist ca a existat.Acuma am citit ca ce bine ducem noi fata de cum ducea romanii in sistemul maghiar, dar asta e destul de relativ, cum si istoria e relativa din PACATE.
   Acuma daca ar fi fost atat de nasol cum descrie un personaj mai sus, nu cred ca s-ar fi pastrat regiunile romanesti si nici foarte multi din romanii transilvaniei.Si trebuie sa vedeti acest lucru, ca in maramures de exemplu si azi vezi istoria romanilor, vezi cultura, asta inseamna ca aceasta cultura a fost pastrat si ingrijit.
   Si ce sa intamplat de cand sa schimbat sistemul?Mii de de cladiri vechi, orase vechi erau distruse, tocmai sa nu fie evident ca ar fi fost de facut de o alta cultura, spun era o strategie, care provine de la legionarii vechi romane, care asa era ca toate popoarele ocupate de Roma, trebuie sa fie asimilati intr-un singur grup etnic, si asa au scapat de probleme pe plan etnic.Asta e un barbarism, si sper ca acuma nu vrem sa facem comparatii de vremurile alea de acu mii de ani, si cu epoca noastra in care cultura e frumos sa pastrezi si e de folos!
   Acuma ganditiva, ca si ca turism, si ca viata culturala este mult mai bogat, atrage turistii numai faptul ca exista o diversiune in transilvania, deci creste bugetul tarii, si asta e numai o singura chestie.
   Si apo sa nu vorbim ca situatia asta deja intra in subiectul drepturile oamenilor.
   Daca eu as fiu primul om al romaniei, as da libertatea regiunilor sa fiu cum sunt, de la dobrogea pana la banat, sau ardeal, sau maramures tot din cauzele ce am mentionat mai sus, si nu nu numai.Asa vad sa fie societatea sanatoasa ca un om are libertatea sa fie cine ii, un grup are libertatea sa fie cine vor, pana nu iau libertatea altora, dar in acest caz nu e vorba de asaceva.
   Pur si simplu ar trebui sa va linistiti, ca orice sfarsit are povestea asta, nimeni nu are de suferit, nu se schimba nimic, romania ramana romania, e vorba doar de cum sa faci ordine in romania, sa incape tot ce deja e in romania.
   Si repet, asa spun asta, ca nu particip la evenimentele pro autonomie, din cauza ca am alt fel de conceptii in cap cum ar trebui sa fie lumea si politica, dar o inteleg.Singura chestie ce nu inteleg sunt nationalistii de extrema, si de ce se pune problema asa intr-un fel etnic.Asa practic si ei tai copacul de sub ei.Si la fel nu inteleg nationalistul roman, care e impotriva orice ce vina afara guvernului.Pai un nationalist nu ar trebui sa se gandeasca la neamul/tara lui, si cum sa faca ca la el in tara sa fie totul in regula?ca in momentul de fata cei extremisti romani isi fac numai probleme, si isi fac nu numai pentru el, ci pentru toata natia.Si la fel cu extremistii maghiari.Ei nu rezolv problema, ei fac problema.

   • “.Acuma am citit ca ce bine ducem noi fata de cum ducea romanii in sistemul maghiar, dar asta e destul de relativ, cum si istoria e relativa din PACATE.” Istoria recenta nu e relativa, e scrisa cu litere in carti, manuscrise si ceasloave in toate limbile europene si poti fi sigur ca Romanul din Transilvania si fratii lui din Moldova si Tara Romaneasca nu vor uita in curand tratamentele oferite de grofii maghiari si generalii Hortisti timp de 600 de ani, natura umana chiar si in cele mai pure suflete cere rasplata dupa fapta. Asadar, oricat de buna ar fi autonomia din punct de vedere economic, romanii vor perefera sa moara de foame in Romania decat sa traiasca bine in secuime unde se vor trezi ca trebuie sa invete maghiara ca sa se poata descurca si unde vor fi foarte sigur tratati ca niste gunoaie, lucru care din pacate se intampla deja in mare liniste in Sfantu Gheorghe (eu sunt din Santu Gheorghe) unde un primar al romaniei ne sfideaza refuzand ziua de 1 decembrie ca zi nationala pe motive personale, pentru ca prin semnarea tratatului de la Trianon Ungaria pierdea Transilvania, si care serbeaza din banii mei cu mare fast ziua nationala a Ungariei la mine in oras. in Romania, imi pare rau dar eu cred ca aveti mult prea multe drepturi si v-ati luat-o in cap.

 7. Lucian Marcu. Autonomia nu este republica. Cei care nu sunt de acord se pot conforma, sau la alegere se pot muta intr-o alta zona autonoma a Romaniei. Care se supune a fi creat CU sau FARA alte natiuni conlocuitoare. Toata tara va castiga daca Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova se vor bucura de autonomii similare cu Ardealul, Banatul, Crisana sau Maramuresul. Nimeni nu a spus ca maghiara va fi SINGURA limba de uz oficial in Secuime. Nimeni nu a vorbit de rupere. UNDE TE DOARE daca SI MAGHIARA se foloseste in Tg Mures? Ce pierzi? Mandria de-a te simti roman acasa in Secuime? Nu esti acasa. Esti in Romania, dar nu acasa. Daca un roman ardelean merge in Oltenia, tot nu este acasa. Este in Romania, dar nu acasa. Imi pare rau de zecile de mii de romani adusi cu forta in Secuime, in Tg Mures in special. Esti foarte probabil descendentul unora din ei. Daca intr-adevar te simti acasa acolo, atunci plimba te prin acel oras unde nu exista monument, nu exista casa, nu exista aproape NIMIC mai batran de vreo 100 de ani care sa fi fost construit de romani. Ati luat Ardealul, fain. Acum asimilati-va valorile sale. Poftiti, uitati-va la bisericile nemtilor. Mergi la Alba Iulia sa vezi una din cele mai vechi biserici de pe teritoriul numit azi Romania. Crezi ca este ortodoxa? Care este problema? AVETI unguri in Romania. Nu ati capatat doar brazi si munti, ci si oameni. La recensamantul oficial din 1930 (recensamant facut de statul ROMAN!) in Ardeal 57,6 din populatie era de origine romaneasca. Intelegi? Intelegi ca Romania nu va fi stat national niciodata doar peste mormintele ungurilor a sasilor si a multor altora? Ce dorim noi este sa dezamorsam tensiunile etnice. Esti binevenit cu un steag secuiesc in mana sa incerci si tu sa pui capat si tu jafului dambovitean care de fapt distruge Romania. Secuimea inclusa, dar nu limitata la ea. Capisci? Citeste declaratiile facute, si doar dupa ce le-ai citit esti poftit sa argumentezi. Republica de apartament nu este critica la adresa secuilor ci la lipsa ta personala de cunostiinte. Si mai citeste postarea initiala la care ai comentat. Exista romani, chiar multi, chiar in afara Ardealului care gandesc ca mine, secuiul. Si daca intr-adevar doresti sa dicutam de la egal la egal… te straduiesti sa inveti limba mea macar atat cat eu o stiu pe a ta. Pentru ca te va ajuta la capitolul argumente, nu pentru ca pe mine ma stingherestr sa scriu in romaneste… Insa daca vrei sa te lupti cu bata impotriva autonomiei, sa ne areti cu forta ca Romania este autentic pamant romanesc cu chiurtesescu colaciescu si cu palinchescu si cu Odorheiu Secuiescu cu tot, atunci baietii din Jobbik sunt acolo EXACT in asteptarea TA. Si nu-mi va pare rau nici de ei, nici de tine daca “in 2014, in Europa asta a republicilor apartamentare” (practicate in majoritatea tarilor UE) credeti ca bata este solutia finala. Capisci? (Germania si Austria landuri, Italia: regiuni (inclusiv speciale ca Alto Adige-Süd Tirol), Spania: Províncias autonomas, Portugalia: Madeira si Insulele Azore, Belgia: Flandria, Valonia si Brussels, UK: England, Scotland, Wales and Northern Ireland, Finlanda: insulele Aland, Serbia (DUPA toate traumele destramarii continua sa aibe regiunea autonoma Voivodina cu limba romana (!!) de uz oficial. Mai vrei ce argument? Romania este diferita? Doar in nivelul local al mizeriei materiale, rezultatul jafului national unitar si indivizibil orchestrat de clasa politica damboviteana (inclus si UDMR-ul, inainte sa ridici cazul). No.. am incercat sa fiu scurt si faptual…

  • “Mandria de-a te simti roman acasa in Secuime? Nu esti acasa. Esti in Romania, dar nu acasa. Daca un roman ardelean merge in Oltenia, tot nu este acasa. Este in Romania, dar nu acasa. Imi pare rau de zecile de mii de romani adusi cu forta in Secuime, in Tg Mures in special. Esti foarte probabil descendentul unora din ei. Daca intr-adevar te simti acasa acolo, atunci plimba te prin acel oras unde nu exista monument, nu exista casa, nu exista aproape NIMIC mai batran de vreo 100 de ani care sa fi fost construit de romani. Ati luat Ardealul, fain. Acum asimilati-va valorile sale. Poftiti, uitati-va la bisericile nemtilor. Mergi la Alba Iulia sa vezi una din cele mai vechi biserici de pe teritoriul numit azi Romania. Crezi ca este ortodoxa? Care este problema? AVETI unguri in Romania. Nu ati capatat doar brazi si munti, ci si oameni. La recensamantul oficial din 1930 (recensamant facut de statul ROMAN!) in Ardeal 57,6 din populatie era de origine romaneasca. Intelegi? Intelegi ca Romania nu va fi stat national niciodata doar peste mormintele ungurilor a sasilor si a multor altora?”
   ??? Ai inebunit? Tu te-ai gandit 2 minute inainte sa scrii? Timp de 600 de ani romanii din ardeal au fost impiedicati sa se dezvolte, sa se inmulteasca si sa se cultive, admiram bisericile sasesti si maghiare pentru ca romanii nu aveau dreptul la biserica!!! nici la invatamant, au fost sclavii grofilor pana cand a aparut Horta si i-a decimat si chiar si asa erau majoritari in ’30, daca imi spuneai astea in fata te pocneam fara ezitare, eu sunt nascut in Sfantu Gheorghe si acolo ma simt acasa la fel cum ma simt acasa si la Iasi si la Targu Mures si la Baile Herculane iar daca tu nu te simti acasa acolo unde te-ai nascut si ai crescut esti invitat sa ti-o cauti oriunde poftesti. Si noi nu am capatat ardealul, nu l-am cucerit, ci l-am REDOBANDIT, l-am ELIBERAT de sub tirania austroungara si nu uita ca atunci cand dacii il aparau de barbarii de Romani Attila inca nu era nascut si nimeni nu auzse inca de Huni pe teritoriul Europei de azi.

   • De la un istoric roman. Va rog din suflet sa-l ascultati…. Inainte sa ne dam mari istorici…
    https://www.youtube.com/watch?v=HkL-Qgz5Px0

    Iar de continuitatea daco-romana… eu as intreba un istoric auropean neutru (=nici roman, nici maghiar)…ca sa nu ne facem de ras… Va recomand cu drag pe Catherine Durandell…. si tot ce scrie in Histoire des roumaines …va va face sa va reganditi putin cele scrise si sa va cizelati cunostintele de istorie …
    Cu stima si deschidere la dialog… si un sfat: mai bine traim mai onest pentru o cauza dreapta, decat sa murim pentru o prostie…

   • “Si noi nu am capatat ardealul, nu l-am cucerit, ci l-am REDOBANDIT”. Inseamna ca inainte a apartinut Romaniei. Nu-mi amintesc cand a fost pierdut de Romania. In afara de cele 3 luni din 1600 (Mihai Viteazu), cand a apartinut Transilvania Romaniei? Stie cineva? Niciodata. Romania s-a format din Oltenia si Moldova in 24 ianuarie 1859 (Alexandru Ioan Cuza), iar in 1 decembrie 1918 s-a unit cu Transilvania. Deci acum nici un secol. Asta am invatat la scoala. Daca mi-a scapat ceva, va rog sa ma ajutati. E adevarat ca inainte de aceasta unire din 1918 romanii deja erau majoritari in Transilvania, deci n-au fost impiedicati sa se inmulteasca. In 1921, in Tg.-Mures erau 1000 de romani si 20.000 de maghiari (1 la 20), raport care s-a schimbat in special sub Ceausescu (il mai stiti?). Acum e 55-45% pentru romani. De unde au aparut cei 600 de ani in care maghiarii i-ai tinut sclavi pe romani, nu stiu, dar poate ma va ajuta cineva…
    Parafrazandu-l pe Lucian Mandruta, acum romanii ar trebui sa fie generosi, ei fiind majoritari (nu superiori sau inferiori). Ce pierde un roman daca un maghiar din Transilvania invata la scoala sau la facultate toate materiile in limba lui materna (ca sa inteleaga ceva), si invata limba romana, ca sa se inteleaga cu romanii? Romanul nu pierde nimic, si totusi se opune. As vrea sa inteleg asta. Iar daca un maghiar nu invata limba romana, el este cel care pierde, chiar daca nu-si da seama de asta. Trebuie incurajat, nu injurat. Si daca jigneste un roman prin prostia lui, tot el e prostul, nu cel jignit. Inteleg supararea romanului. A fi maghiar (sau roman) nu este o boala care trebuie vindecata cu orice pret, ci poate fi o valoare…
    Cred ca ar fi mai bine sa intelegem ca nu avem de ales. Suntem in barca asta si romani si maghiari (si altii). Daca nu suntem suficient de inteligenti (cu totii), chiar putem ajunge sa pupam aceeasi cizma, dar atunci va fi prea tarziu sa ne trezim. Am o veste buna pentru voi, prieteni romani: Transilvania nu va fi atasata Ungariei, pentru ca e plina de romani. Cine spune altceva, vorbeste in somn. Si chiar daca sunt foarte multi oameni valorosi printre ei, Ungaria nu ii doreste. Si nu-i sigur ca am trai mai bine, deci hai sa nu lasam ca acest zid sa se cladeasca intre noi. Zidul din Berlin a fost mai mare, si ce a ramas din el? Asta presupune sa nu-l pocnim pe cel care are alta parere decat noi, dar il putem contrazice cu argumente. Primul pas e sa nu fim convinsi ca detinem adevarul absolut. Nici eu nu cred asta. Astept contraargumente, nu injuraturi, ca nu le inteleg…
    Multumesc

 8. Ai intuit perfect motivul urii… Convingerea maghiarilor că sunt superiori ca civilizație iar rezultatul este disprețul profund față de români. Reacția românilor este aceea de a demonstra mereu că nu sunt inferiori dar nu găsesc altă cale de a o arăta decât un soi de ură umilă. O spun eu, româncă din Transilvania, cu vecini maghiari, prieteni maghiari și copii pe sfert maghiari. Am participat la conferințe pe teme de auonomie și fiind singura româncă am simțit aceeași reacție de oarecare dispreț, asta până m-au cunoscut, până le-am vorbit de inutilitatea demersului de a cere autonomie pe criterii etnice și le-am explicat că fără noi, românii majoritari nu pot face nimic, că singura autonomie de care au nevoie ei dar și noi românii, deopotrivă, este cea fiscală, și că restul e doar manipulare politicianistă electorală.

  • Fals. Eu sunt maghiar şi nu mă consider superior ca civilizaţie şi nu dispreţuiesc românii, şi nu sunt singurul. Există diferenţe dar şi asemănări între civilizaţiile noastre. Autonomia nu e impotriva românilor ci pentru maghiari. În cazul autonomiilor existente în Europa, legile ţăriilor respective rămân valabile, deci românii nu ar pierde nimic dacă ar exista şi autonomie teritorială.

   • tu nu.dar sunt multi care dispretuiesc romanii.am trecut personal printr-o situatie de genul si crede-ma ca nu a fost placut deloc.dar ,am trecut peste asta pentru ca nu ma pun cu prostul (indiferent de nationalitate) pentru ca are mintea odihnita. pace tuturor

   • Da, Zsolt, Johnny, mai jos, are dreptate. Multi dintre maghiari ii dispretuiesc pe romani. Dar nu as zice ca sunt majoritate. Si in multe cazuri sunt pur si simplu spalati la creier de nici nu-si dau seama ce fac cand fac glume proaste cu alte etnii.

    Eu cred ca cel mai important e sa traim constienti. Fie maghiari, fie romani, trebuie sa vorbim mereu cu respect de celalalt, si daca un individ, sau o grupare unita prin anumite scopuri ne supara, sa avem grija sa nu generalizam. Individul e individ, gruparea e grupare.

    Si nimeni intreg la minte nu vorbeste de etnii care fac, vor, se gandesc. Alea sunt indivizi, eventual grupuri.

  • Generalizam…. Convingeream magharilor…. etc… Poate a unora, dar va rog sa nu vorbiti in numele meu… Deci: nu a tuturor! Merci.

 9. Lucian Marcu! Mama mea s a culcat seara in Ungaria si dimineata s a trezit in Rommania 🙂 si nu s a dat jos din pat nici sa se pise !! ce zici ? cum a facut asta ??? ai tai unde s au nascut?? Dar bunicii?? fiecare sa stea linga mormintul bunicii si de acolo sa latre.

  • @ali
   Ăsta nu e argument, fiindcă și românilor li s-a întâmplat la fel. Mama fostei mele asistente, tot așa, s-a culcat într-o seară în România și s-a trezit în Ungaria. În Voșlobeni se întâmpla asta.
   Aici se încearcă un dialog între oameni, așa că amatorii de lătrături probabil că au greșit site-ul. Se poate discuta civilizat, cu argumente. (Felicitări domnului Antal Burjan pentru expunerea domniei sale! E un punct de vedere care lămurește o parte din lucruri. Poți fi sau nu de acord cu dânsul, dar este de luat în seamă.) Doar așa vom ajunge la o soluție bună pentru toată lumea.
   Nimeni nu este deținătorul adevărului absolut. Din păcate, fiind oameni, judecăm subiectiv, din unghiul nostru de vedere, având fiecare „dreptatea” noastră. Chiar și istoria o interpretăm diferit. Dar acum e vorba de prezent și viitor, iar „inflamările” de orice gen nu fac decât să deterioreze situația și-așa tensionată.
   Invectivele și gesturile brutale nu ajută la nimic. Îi descalifică pe emițătorii lor și creează reacții pe măsură la partea „adversă”.
   Vrem, nu vrem, trebuie să trăim împreună pe pământul României și va trebui să găsim o cale comună de comunicare în acest sens.
   Trăiesc în Tîrgu Mureș, am pacienți de ambele naționalități iar asistenta mea e de etnie maghiară. Faptul că, ieri, secuii au ales să se întâlnească aici a iritat și o bună parte din maghiarime, care nu a înțeles de ce trebuie ei să „joace în deplasare”. Așa că lucrurile sunt mai complicate decât par la o analiză sumară și după ureche.

   • Respect, Melania! (Mai bine nici nu poate fi exprimat!)

    Lume, cititi comentariul de mai sus.

  • Si mai corect este ca fiecare sa stea langa mormantul stra-stra-….-bunicilor, si atunci ati latra cu totii din Asia, iar noi romanii din teritoriile maretei Dacii. Istoria trebuie invatata corect si privita in ansamblul ei, nu doar pe bucati. Cronica lui Anonymus spune ca Transilvania era locuitã de romani , formatiunile politice prestatale ale lui Gelu, Vlad si Menumorut, cand au venit ungurii, nu era teren virgin!

 10. Ieri cand am baut bere cu prietenul meu Botand nu mi sa parut ca e superior mie, si nici eu superior lui, restul sunt baliverne , si oameni prost crescuti sa urasca tot ce e un pic diferit fata de ei.
  Era un prost aici care zicea ceva de lupte si oamenii lui Jobiik ala. Chiar crezi tu ca un ciupalac e in stare sa faca Tinutul Secuiesc mai ceva ca elvetia? Sau voi prin munca . Va aduc aminte ca mame din Brasov sunt la munca cot la cot cu cele din Covasna.

 11. Dupa mine nu secuimea ci ardealul ar trebuie sa fie autonoma si independenta ca transilvania era transilvania si nu nici ungaria si nici romania puteam trai ca elvetieni liberi si bagati fara restrici xenofobe

 12. Parintii mei sunt de langa Targu Mures dar asta nu are importanta. Eu prefer sa traiesc in prezent si sa nu pierd timpul latrand langa morminte. Antal Burjan , raspunsul nu este sa ne mutam undeva . Nu trebuie sa se mute nimeni. In Targu Mures eu sunt acasa. Nu sunt deloc deranjat de faptul ca limba maghiara este vorbita in Targu Mures. Sunt doar ingrijorat de faptul ca nu suntem in stare sa pastram un minim de echilibru. Nu vad diferentele dintre noi asa cum le vad altii. De ce a fost permisa prezenta unor simboluri interzise cu foarte multa logica in Ungaria ??? Nu este vorba aici despre drapelul secuiesc. Nu presupune ca sunt descendentul cuiva . Asa cum vezi eu nu presupun nimic despre tine. Sa ne limitam la ce este discutat aici. Am utilizat cuvantul Republica in pur sens peiorativ pentru a sublinia o data in plus penibilul situatiei. Inainte de a fi roman sunt om . Romani si maghiari deopotriva avem sensibilitati care trebuie menajate. Tocmai asta a fost problema acestui mars, nu contest ca au fost cetateni onorabili in acele randuri, tocmai ei ar fi trebuit sa domoleasca pornirile celor care au provocat si in cateva randuri au bruscat fortele de ordine. Intrebarea ramane . Daca eu si multi altii nu sunte de acord cu autonomia ce se va intampla. Nu mai presupuneti va rog, ambii parinti sunt nascuti in zona pentru care clamati autonomia, bunicii si strabunicii mei au fost si ei nascuti in aceleasi sate ardelene. Continuati sa imi cereti sa plec?
  Suntem aici toti cu bunele si relele noastre. In 2014 granitele nu mai sunt inchise cu sarma ghimpata, nu mai sunt asa cel putin in Europa. Un conflict va dauna tuturor, vedem asta in Ucraina/Crimeea. Nu sunt impotriva utilizarii limbii materne sunt de acord si cu oficializarea acesteia in regiunile unde se poate face asta, sunt de acord cu un sistem de educatie corespunzator si cu prezenta tuturor (reprezentantilor ) in sistemul de administratie/guvernamant. Nu sunt de acord insa cu ce am vazut ieri .
  Pamantul Secuiesc nu este pamant romanesc ? Pamantul detinut de mine ca roman in proprietate ce este ? Sunt doar un roman detinator de titlu de proprietate asupra unui teren secuiesc ? Republica mea este casa mea. Remarcati va rog sensul peiorativ. Vreau autonomie egala pe planeta Pamant .

 13. Bun! Am vazut aici mesaje pro si contra. Hai sa va povestesc ce-am patit eu in zona, ca roman. Am fost la Lacul Rosu. La hotel, receptionerul ne-a vorbit in maghiara. Cand a vazut ca suntem romani si i-am cerut sa vorbeasca romaneste ne-a raspuns ‘Nem tudom rumano!’ apoi “Maine, poimaine, o sa veniti aici cu pasaport”. Asta se intampla in zona. Nu ceea ce se scrie nu ceea ce vedeti la TV.

  • Mihai, imi pare rau. Retardati sunt pretutindeni. De astea gasesti si printre romani. Dar crede-ma ca nu ei sunt majoritatea, nicaieri! Si asta ar trebui sa conteze.
   In niciun caz sa nu uitam ca oamenii ca noi exista. Pe oameni ca receptionerul acela le putem uita 😉 ca dupa ce am trecut de socul initial, nu mai avem ce face cu stupiditatea lui.
   Putem sprijini organizatii care se ocupa cu relatii interculturale, ca macar oamenii cu intentii bune si generatiile urmatoare sa aiba sansa la o viata mai implinita din acest punct de vedere.

 14. Oamenii nu sunt steaguri, nu stiu nici macar cine sunt! d-l Lucian Mandruta poate vorbi despre steaguri, ele nu se urasc… Dar daca l-as intreba si eu cine este Lucian Mandruta… cred ca in afara de un raspuns util, de genul… eu merg la servici, ma trezesc dimineata si imi fac datoria, mi-am pus steagul pe wall… nu ar putea raspunde mai mult. Si daca nu poti raspunde la intrebarea cine esti… inseamna ca nu poti sa vezi lucrurile asa cum sunt, fara comparatii, asemanari si deosebiri. In lozinca “afara cu strainii”, steagurile se refereau si la Lucian Mandruta … e sufiecient sa vezi ce se intampla ca sa intelegi! Fara ochelari, fara lentile de contact… fara mintea care interpreteaza… doar e suficient sa privesti! O vesnica intoarcere la punctul de unde am plecat… lumea se deplaseaza pe o traiectorie circulara… pleaca si revine in acelasi punct! Nimic nu se rezolva daca vesnic ne dorim sa fie viata altfel decat asa cum este… Ca sa sari din cerc… mai intai trebuie sa te opresti… sau sa vezi cercul! Eu locuiesc din 1983 in Tirgu-Mures… am vazut multe din cele intamplate in ultimii 30 de ani, dar nu am vazut multi care sa sara afara din cerc… toleranta si convietuirea sunt o problema a noastra, cei care traim aici… dar cu siguranta, singura rezolvare este prietenia… poate ca vom descoperi in final prietenia, lucru mai maret si decat iubirea… deci poti face 2 steaguri sa para prietene… dar 2 oameni cu idei fixe mai greu… si noi nu suntem idei!

 15. Maghiarii se considera superiori sistemului politic si administrativ romane, culturii politice romanesti si nu romanilor si astfel simt si ardelenii romani fata de mitici, dar in spatele acestor senitmente este de fapt o mare frustrare, de fapt suntem considerati cetateni de rang inferior a acestei tari, noi suntem din provincie si provinciali fata de bucuresteni si avem tot dreptul sa ne supunem, sa nu fim de acord dar sa platim consecintele politicii fiscale, economice etc.

 16. “n-ar trebui să ne dați o lecție de dragoste și nu una de ură? N-ar trebui să ne arătați cum trebuie să ne purtăm cu voi… prin puterea unui exemplu personal?”

  Asta e cea mai frumoasa expresie din tot articolul. N-am putea sa ne comportam asa cu totii? Din secuime pana la Bucuresti? Si daca altul scandeaza impotriva ta, nu e mai productiv sa-l faci sa se simta urat prin toleranta si iubirea ta, in loc sa-i returnezi aceeasi moneda? Daca ne palmuim reciproc, toti vom ajunge cu fetele umflate.
  Sa nu credeti ca toti maghiarii din Transilvania sunt ca si cei care au scandat la Tg-Mures. Marea majoritate vor convietuire, nu neaparat autonomie, fiindca gandesc cu capul, nu cu orgoliul. Si nu facem scandal cu semenii nostrii de alta etnie, fiindca recunoastem ca toti suntem oameni, cu acelasi scop suprem: sa ne simtim bine unul langa altul.

 17. Cred că noi, românii, ar trebui să facem ordine mai întâi în talmeş-balmeşul lăsat de istoria predată la televizor de un Sergiu Nicolaescu, de exemplu.
  Să înţelegem că istoria a fost destul de generoasă cu noi, şi cam aspră cu Ungaria. Că am beneficiat la 1918 de un context nesperat de favorabil şi că, pe spinarea Ungariei, am obţinut mai mult decât visaserăm cu doar câţiva ani mai înainte – şi nu numai noi: sudul Slovaciei e numa’ bun de dat ca exemplu. Că Trianonul a fost realmente o catastrofă pentru Ungaria şi că e firesc să nu sară nimeni în sus de bucurie la Budapesta când vine vorba de 1 decembrie 1918. Că ungurii sau saşii se pot numi cu la fel de multă mândrie ca şi noi “autohtoni” în Ardeal. Că “acasă” pentru un secui nu e Budapesta, ci Ciucul. Că aşa cum nouă ne place tricolorul nostru, nu ar trebui să ne deranjeze nici dragostea lor pentru culorile maghiare. Că inscripţiile bi-sau trilingve nu sunt concesii datorate “generozităţii” noastre, ci drepturi banal de fireşti. Că e plin Ardealul de construcţii maghiare sau săseşti, care dau farmec locului. Că nu e cazul să căutăm panicaţi urme ale continuităţii noastre sub toate bisericile lor romano-catolice. Că n-ar strica să învăţăm şi să predăm şi câte ceva din istoria maghiarilor ardeleni, evident altceva decât hunii, cucerirea, notarul anonim, Posada, Bobâlna, Doja, grofi, Kossuth Lajos şi Dictatul de la Viena. Că aşa cum noi avem foarte multe de reproşat statului statul român, au şi ei tolba plină. Că ungurii sunt … unguri, nu bozgori.
  Iar maghiarii ar trebui să accepte faptul că nu mai poţi reveni la 1900, că în secolul XXI, mobilitatea populaţiei anulează omogenitatea etnică, că au şansa extraordinară de a creşte bilingv, şansă pe care nu o exploatează pe cât ar trebui, că avem şi noi sensibilităţile noastre (Alba Iulia, Avram Iancu etc,), că n-am trăit deloc grozav în Ungaria ideală, cea de la 1900, şi că nu avem nici un pic nostalgia ei, că nu de garduri avem nevoie, ci de mai multe punţi.

  • … adevarat, in acelasi timp cred ca autonomia este o notiune atat delicata cat si relativa. Ce fel de autonomie vor secui? Administrativa? Fiscala? Culturala? Teritoriala? sau alte forme? Daca ma uit in DEX, autonomia este definita ca o condiție a indivizilor, colectivităților și instituțiilor care se bucură de o anumită independență în raport cu autoritatea exterioară sau centrală sau drept al unor subdiviziuni teritoriale ale unui stat de a se administra sau guverna prin organe proprii. Astfel, fiind maghiar din Mures cu anumite radacini de prin Harghita, sunt de acord cu autonomia administrativa, fiscala dar nu si cu cea teritorial. De ce? Pentru ca este imposibil chiar din motive de facto, este un non-sens. Cum sa faci o gaura in mijlocul unui stat? Ar fi granite imprejur? Cum s-ar iesi de acolo? Ar fi o izolare totala a populatiei de acolo. Asta vor secui? Izolare de restul lumii?
   Pe de alta parte autonomie administrativa exista si in prezent. Orasele, satele au primari si consilii locale care sunt alesi doar de populatia locala “de a soluţiona şi de a gestiona, în numele şi în interesul colectivităţilor locale pe care le reprezintă, treburile publice, în condiţiile legii.”(Art.3 alin. (1) din Legea administratiei publice locale). Ca nu le reprezinta, nu le solutioneaza problemele, ci doar urmaresc interese de partid sau individuale, indiferent de regiune sau etnie, asta este o alta discutie.
   In concluzie, cred ca secui vor in primul rand autonomie fiscala, ceea ce ar fi benefica si altor comunitati locale, zone geografice sau unitati administrativ teritoriale (pentru ca totul se reduce la bani, la bunastare).

 18. totul, dupa parerea mea, se rezuma la doua lucruri.
  primul:daca in tara asta ar fi bunastare si prosperitate,toata lumea ar trai in pace si intelegere.
  doi:politicienii , indiferent de nationalitate, sunt toti o apa si un pamant.

  • cel mai frumos comentariu!!!Bravo,bunastarea este de fapt care omoara nationalismul!!!Oare Americanii acum(hai sa nu sar gardul) 30 de ani ar fi crezut ca vor avea presedinte negru???

 19. Bine ti-a spus Banciu , “prostule , daca nu ai trait cu ungurii la un loc , nu vorbi!” dar se pare ca prostia te impiedica sa intelegi!!!! Sa ajungi tu sa fi injurat doar pentru ca ai vorbit romaneste intr-o localitate cu populatie maghiara , sa ajungi tu sa intrii intr-un magazin si sa refuze vanzatoarea sa te serveasca pentru ca ai cerut 2 inghetate in limba romana , si desi ii aratei ce vrei , cu un ranjet prostesc da din umeri , dandu-ti clar ca nu vrea sa inteleaga decat daca ii vorbesti ungureste. Sa ajungi tu sa vezi firme patronate de maghiari , unde din peste 30 de angajati niciunul nu e roman…. Ei se plang ca sunt discriminati , dar cati romani sunt angajati la Timko de exemplu????? Asa ca prostule , taci daca nu stii despre ce e vorba!!!! Etsi un ipocrit si un nesimtit!!!!! Poate ti-ar place ca cineva sa te oblige sa inveti ungureste , in tara ta !!!!!!!

  • Acest comment va fi sters in cateva minute din cauza limbajului folosit. Daca doriti sa postati aici trebuie sa stiti ca exista reguli de conduita simple: fara invective. Merci.

 20. Am intels ideea secuilor, din punctul lor de vedere, vor ca stafful dambovitean sa nu mai profite de pe urma muncii lor si, ei cred ca, banii trebuie sa si-i gestioneze singuri, fiind siguri ca i-ar putea utiliza mult mai corect decat gasca acutala, fosta sau viitoare de la Bucuresti. Am o singura rugaminte, chemare, strigare, tipat, oare chiar nu credeti ca, noi, restul de romani, nu simtim de multe ori acelasi lucru? Ca suntem furati de politicieni, ca politicienii ne folosesc banii intr-un mod care nu este prea ortodox!? Si noi credem ca si voi, acelasi lucru, atunci, daca avem crezuri comune, de ce nu ne unim, romani, secui, maghiari, sa reusim sa facem un guvern adevarat, un guvern al cinstei si onoarei? Acum, se pare ca si UDMR este la guvernare, ce asteptari aveti de la acest guvern care are in componenta etnici maghiari? Mi se pare ipocrit ca, un partid ca UDMR sa acceada la putere numai pentru a inflama anumite spirite, in favoarea autonomiei, cand chiar el este la putere, si sa nu faca nimic pentru imbunatatirea tututror locuitorilor Romaniei. Rezum, acum sunt unguri la guvernare, sa vedem cum vor gestiona ministerele, in mod diferit de cei care au fost inainte, si de care secuii si maghiari vor sa se disocieze?

 21. Udmr-ul este singurul partid care a fost in ultimi 24 de ani meeu la guvernare .Oare de ce ? Pentru binele ungurilor ? NU, bineinteles , pentru linistea lor , businessul lor .Ne-au scos ochii cu placutel bilingve , etc , si in rest …nimic.
  Dar la televizor ce vedem ? Vreau un singur exemplu ( o emisiune ) in care se incearca apropierea oamenilor si nu dezbinarea lor , pe orice criterii ?

 22. duceti.va ma in ungaria si aveti tot ce va trebuie, asta e romania si tre sa intelegeti, daca ma duc in covasna sau harghita si cer ceva pe romaneste se uita de 3 ori la mine si ma intreaba de patru ori ce doresc pe ungureste, nu mi se pare normal ca in romania sa ie asa ceva, sa ii oblige pe toti sa invete romaneste in scoli si pe acolo, mie rusine de rusinea voastra va trebuie transilvania, vreti sa iti unguri uitativa pe cartea de identitate ce scrie ROMANIA asa ca terminati cu autonomia si prostiile voastre, vreti sa iti UNGURI mergeti in ungaria. Interesant pe cei din ungaria, vb de parlament si presedinte nui intereseaza romania doar pe voi

 23. hmmm…de cate ori nu an spus-o si eu (sub alta forma ) toata chestia asta in diverse comentarii postate la articole de genul romanii si maghiarii sau secuii … dar cine sa auda si cine sa inteleaga ca nu trebuiesc repetate greselile inaintasilor nostri !? prea putini suntem cei care avem puterea de a intelege ca fara ura ( ce cuvant urat !) dintre cele doua etnii un vadim sau un tokes nu isi mai au rostul . ei si unii ca ei vor sa existe aceasta stare altfel … vor ramane fara “loc de munca ” ! pana una alta , istoria romanilor si maghiarilor din ardeal cel putin va ramane impletita pentru totdeauna asa cum a fost sortit sa fie indiferent ca unora le place sau nu si asa cum am mai spus nu poti avea parte de progres si bunastare privind peste umar la trecut cu teama si cu ura ! inca o observatie : am vazut ca cei mai aprigi antimaghiari sunt unii care nici macar nu au vazut un maghiar in viata lor … ce sa mai vorbim de ai pune sa faca diferenta intre un ungur si un secui !? la tv am vazut un asemenea om , politc mai nou care pana mai ieri era un medic cu un simt al umorului destul de dezvoltat si care culmea odata intrata persoana in politica , acest simt s-a dizolvat aproape instantaneu ! ce ti-e si cu politica asta dom’le…

 24. Mari sanse de a ramine unguri in Romania avem….:( Oradea in anii 70 era 95% maghiara , 5% romana. Acum 72% romana 28% maghiara. Mormintele bunicilor mei au fost demolate, iar in ultimele 10 ani, nu o data am fost tras la raspuns pe strada de un unknown(vorbind cu un prieten de al meu) de ce vorbesc eu ungureste. Seful meu fiecare zi imi spune bozgor, iar intemeitorul orasului, Szent Laszlo are o foarte mica straduta darapanata…….si am invatat istoria romaniei in limba romana…. si pot sa spun nu coincide cu istoria internationala aproape niciunde.
  Deci pot sa spuns suntem egali in aceasta tara noi romani si maghiari.

 25. Citeva fapte moderne:
  1) Indiferent de istorie, si rescrierea ei, un teritoriu va apartine celor care-l locuiesc, un nou grup poate prelua un teritoriu cind a depasit numeric vechiul grup ( vezi Kosovo, Crimeea, etc ).
  2) Intr-o lupta pe termen lung, cei care joaca in aparare vor pierde pina la urma ( probabil cei care joaca jocuri au vazut lucrul acesta, explicatia este simpla: cei care ataca trebuie invata ceva din fiecare lupta pierduta si sunt fortati sa caute noi metode pentru a reusi, cei care se apara se imbata cu succesul si nu sunt motivate sa caute in continuare)
  3) Cei din zona amintita sunt aici de ceva sute de ani, schimburile culturare au fost prezente. Sunt multe familii mixte deci putem vorbi de romani/maghiari/sasi asimilati in ambele sensuri. Cultural, aceasta populatie se afla intre Ungaria si Romania, nu sunt nici unguri 100% nici romani 100% asa ca trebuie sa fim intelegatori cu aceste cautari ale identitatii proprii. Daca populatia ar fi mutata in Ungaria sunt sigur ca vecinii lor o sa-i numeasca “romani” si nu sasi/maghiari din cauza ca vor manifesta comportamente care nu sunt specifice culturii maghiare.

  Oamenii astia sunt nascuti aici si nu vor pleca de aici, isi cauta o identitate proprie si se agata de tot felul de idei false ( “o sa intrati aici cu pasaport” ) sau manifestari neproductive ( “noi nu vorbim romaneste”) in incercarea de a pastra o anumita identitate. La fel si romanii din jur nu vor disparea. Singura solutie este convetuirea dar pentru asta trebuie ca ambele parti sa stie ce vor si sa fie deschisi sa negocieze si sa lese de la ei. Problema este ca nici sasii nici romanii nu au lideri puternici si intelepti care sa poata avea o discutie costructiva. Poate generatia viitoare.
  In zilele astea Ucraina renunta la Crimeea pentru a se salva, o sa fie drame imense pentru famiile mixte/nerusofone din zona, oare vrem asa ceva in centrul Romaniei?

 26. Interesanta abordarea domnului Mandruta, iar faptul ca suntem trecuti de 40de ani, ne da si experienta si posibilitatea sa incercam o discutie detasata.
  Ca principiu va spun ca eterna tema pe seama si dreptul primului venit sau a minoritarului care ar fi bine sa-si masoare lungul nasului….etc, este din start o tema moarta pentru majoritatea covarsitoare a celor care se cumeta sa se atinga de acest subiect.
  Faptele ajuta mult in “clarificarea” unor aspecte, de exemplu faptul ca din 10mii de persoane au fost in jur de 100 care au venit la “sa ne dam in spectacol” chiar nu strica si nu diminueaza calitatea etnicilor minoritari. Cum nici invers nu poti califica o etnie ca inferioara sau de proasta origine, doar prin faptul ca ai gasit cateva “uscaturi” in padurea minunata.
  Iata un alt fapt care ar trebui sa ne apropie….suntem crestini…..desigur pentru cei tineri acest aspect poate este unul care nu merita observat, cum de altfel trece neobservat atat de Jobbik cat si de Noua Dreapta.
  Foarte ciudat ca ambii declara religia ca un factor esential in ideologia proprie…….scuze, parca spuneam ca incerc sa raman detasat si la obiect, prin prisma faptelor. 🙂
  Un alt fapt este ca de mai bine de 200de ani se produc modificari majore in Europa, modificari care dupa primul razboi mondial au redesenat harta in asa masura incat nici dupa aproape 100de ani (de la 1918) nu se poate vorbi de o stabilitate politica echitabila pentru foarte multe tari si etnii.
  In urma cu 25de ani iar au fost modificari majore pe plan politic, iata ca se incearca Europa Unita etc.
  Si probabil ca noi generatia intre 40-50 o sa apucam si momentul in care si pe plan politic va fi important ce ne aduna si nu ceea ce ne desparte, va fi momentul cand ne vom da seama ca suntem crestini si noi ungurii si noi romanii.
  Etnia, religia si cultura din care faci parte, te defineste si cu cele bune si cu cele rele specifice, dar inainte de toate suntem oameni cu scaunul la cap. Ar fi timpul sa punem capul la treaba, sa deschidem inima pentru a fi in stare sa intelegem ce se intampla in jurul nostru si sa acceptam ceea ce este bun pentru toata lumea.
  Autonomia este un lucru bun, dar sa ne explice cineva in mod exact ce anume presupune si cum se poate face in asa fel incat sa fie bun pentru “toata lumea”. Nu cred ca Jobbik sau ND se gandeste in mod real la o convietuire pasnica si constructiva, cum nu cred nici in autonomia in urma careia sute-mii-milioane de oameni ajung sa traieasca mai prost decat inainte.
  Noi astia care traim in lumea reala, a strazii, a problemelor de zi de zi, nu avem altceva de facut decat sa ne comportam ca niste oameni in adevaratul sens al cuvantului, sa nutrim valorile crestine si sa lasam prostia mediatica si politica in seama celor care se joaca la scara larga cu vietile milioanelor de oameni.
  Sa fim sanatosi……..

 27. Sunt de acord cu textul. Sunt un băiat de 18 ani din Ungaria. Bunica mea si jumătatea familiei mele trăieste în Ardeal (lângă Tg Mures), eu petrec acolo mai mult ca o lună în fiecare vară si limba română mi-a plăcut totdeauna asa am învătat-o. Deci, n-am avut niciodată nicio problemă cu relatii româno-maghiare. După părerea mea lucrul cel mai important este DIALOGUL. Dacă nu vorbim cu altul, nu-l vom cunoaste. Apoi, e foarte important să ne acceptăm. Să acceptăm cultura, limba si traditiile altului. E important să ascultăm părerea altului despre o temă, de exemplu, cred că majoritatea românilor nu întelege de ce vor secuii autonomie. Răspunsul e simplu: pentru că trăiesc acolo de o mie de ani si vor să păstrez cultura si identatea lor! Oameni, trăim în Europa în 2014, haideti să facem pace! Nu vreau să aud niciun “bozgor trădător” si niciun “oláh murdar” în viata mea!!! Si, slava Domnului n-am auzit mult aceste expresii. Am vorbit cu multi români la Tg Mures în magazinele, la piată si alături de prieteni. Să spun adevărul, niciodată nu mi-au zis că sunt bozgor si să mă duc acasă. Această situatie ar fi NORMALĂ! Nu mă interesează dacă un om vorbeste ungureste, româneste, tigăneste, nemteste, etc., nationalitatea e foarte importantă, dar umanitatea e mai presus. Si nu mă interesează cine a fost primul în Ardeal… eu zic Hunyadi János, tu zici Iancu de Hunedoara. Si? Contează ceva? Vom fi mai răi? Nu. Si, în sfârsit, e important să cunoastem istoria FĂRĂ MINCUNI! (din păcate majoritatea istoricienilor români falsifică istoria).
  Oameni, să evităm problemele între natiuni! Să cunoastem si să acceptăm altul! Asta-i solutia. 😉 Nici Vona Gábor, nici Vadim-Tudor nu sunt solutii!:)

 28. Hai Noroc! Eu sunt din Sfantu Gheorghe, sunt nascut si crescut aici. De cand ma stiu si in special in timpul copilariei mele nu a existat ura asta fata de unguri sau romani. Cu ungurii suntem prieteni de cand ne stim, mancam impreuna, cantam , ne sfatuim si ne ajutam si la bine ,dar mai ales la greu. Mama mea este femeie cu inima mare . Mereu am vazut-o sa deschide portofelu si da la un sarac 1 leu , dar niciodata nu am vazut0o sa intrebe inate: esti ungur sau tigan? si asa ne-a invatat si pe mine si pe fratele meu sa fim inimosi. Mereu nea zis:” Trateaza pe orcine la fel cum vrei tu sa fii trat.” La mine in bloc sunt numai unguri, cateva famili de romani 3 sau 4). Unii unguri nici nu ma saluta inapoi cand ma intalnesc pe scara cu ei. Nu-i bai! Daca esti un dobitoc ,dobitoc sa ramai!Ura asta a inceput de cand e primarul asta nou(Antal Arpad). Parerea mea sincera despre el este ca este un om gospodar, si la omul gospodar nu prea ai ce sa-i zici !Singurul lucru care nu-mi place la el este ca instiga comunitatea ungureasca la ura fata de romanii din zona. Saracie e peste tot si din ce in ce mai rau. O persoana mai sus scria ca ”li s-au promis drepturi in 1918 si 95 de ani cei acer le-au promis nu sáau tinut de cuvant….” mai oameni buni numai trati in trecut e 2014- viitorul copiilor nostri conteaza!! Iar cei din Bururesti si din alte zone nu o sa inteleaga niciodata cum suntem noi cei de aicea si cum traim. Mai lasati-ne in pace cu televiziunile voastre de 2 lei!!

  Cu stima si respect un Roman din mijlocul secuimii.

  • D-le Bogdan… Oameni nepoliticosi si “prosti” sunt peste toti. Si la mine in scara de exemplu eu salut primul pe copilul de 15 ani in limba lui materna (romana) , desi exista vreo 2o de ani de diferenta intre noi. Asa e…ce sa faci: unii oameni -indiferent ca romani sau maghiari- trebuie educati cu tact si rabdare. Exista uscaciuni in ambele tabere maghiari, romani…etc.
   Sunt total de acord, cu afirmatia D-voastra: “Trateaza pe orcine la fel cum vrei tu sa fii tratat.” De aceea incerc sa respect in primul rand oamenii, acceptand pe ei cu cultura lor, limba lor, obiceiurile lor -indiferent ca aceste lucruri sunt indragite de mine ori nu- . De aceea n-am reactionat niciodata cu violenta sau jigniri. Sa stiti ca am avut parte de unele experiente negative in acest sens (agresiune fizica, verbala, jignire), dar nu le atribui romanilor, ci a unor oameni, care nu pot sa se controleze si habar n-au ce inseamna toleranta si convietuire pasnica.
   Nu pot fi de acord cu afirmatia D-voastra ca “ura asta a inceput de cand e primarul asta nou”. Nu constat o ura mai mare decat mai demult, mai degraba constat o neliniste din cauza unor instigatori, care aproape zilnic cauta punctele interpretabile din legi, sa intenteze procese contra primarilor de etnie maghiara pentru inscriptii (chiar si pe monumentele reglemetate de ministerul culturii ), steaguri, etc… Aceste procese se aud aproape zilnic in media si provoaca o nemultumire si jignesc pe oameni, a caror libertate de exprimare a identitatii si culturii este interzisa, amendata… Activitatea D-lui prefect creaza multe conflicte prin activitatile sale antimaghiare, si da dovada de intact, caci intenteaza procese si incazuri in care nu ar fi cazul (caci decizii -desi partinitoare- ale tribunalului au fost deja executate)… Amendeaza primari pentru nepurtarea esarfei tricolore cand nu e cazul, caci primarii sunt prezenti ca persoane fizice… Mai sunt multe momente care isi aduc aportul la o neliniste… dar atribuirea acestora numai primarului consider ca este incorecta, nejusta si din punctul de vedere al unui locuitor al orasului este exagerat.
   De ce sa tot mentioneaza maghiare promisiunile din 1918 , desi suntem in 2o14?
   E simplu: in 2o14 in Europa autonomie e o realitate, care e utilizata de unii politicieni romani ca sperietoare pentru romani. Nu este un privilegiu extraordinal, ci unul deja discutat si promis in 1918… Daca acest lucru nu poate fi inteles prin ratiune n-avem alte metode pasnice decat amintirea acestor drepturi promise.
   Un lucru ar trebui inteles – desigur politicienii romani nu vor sa fie inteleasa-: nu este o doleanta, ci o promisiune si un drept, care nu se cere impotriva romanilor, ci pentru comunitatile, nationalitatile etnice bastinase (or fi maghiarii din Romania sau oricine…) ca sa se simta acasa in tara si sa munceasca pentru bunastaraea regiunii si a tarii a carui cetatean este. Viitorul copiilor nostrii depinde si de capacitatea noastra de dialog si exemplul dat din toleranta si omenie.
   Cu respect si stima pentru romani si maghiari deopotriva, care sunt deschisi la dialog si au vointa respectului fata de celalalt pentru un viitor pasnic si mai bun.

 29. Prin definiţie, tratatul (în sensul de acord internaţional, convenţie internaţională) este o înţelegere scrisă încheiată între două sau mai multe state, în vederea determinării, într-un anumit domeniu, a drepturilor și a obligaţiilor părţilor contractante sau în scopul stabilirii unor norme juridice ce trebuie respectate în relaţiile dintre ele. Unul dintre cele mai vestite tratate, este cel din Trianon (4 iunie 1920). Nouă, maghiarilor din Ardeal, ne place să-l numim dictat (ştiţi, asemeni unui alt tratat, denumit de către voi, românii din Ardeal „dictatul de la Viena”). Ei bine, acest tratat/dictat de la Trianon a fost temeiul de drept internaţional de alipire a Ardealului de România şi acest tratat fost încălcat de partea română. Pentru România, tratatul de la Trianon a stipulat (ca şi o condiţie a alipirii Ardealului), respectarea altor tratate, printre altele a tratatului minorităţilor – tratat semnat la data de 9 decembrie 1919 (şi implicit acceptat) de România. Acest din urmă tratat, în art. 11 a prevăzut obligaţia, dar mai ales angajamentul României de a acorda comunităţilor de saşi şi secui din Ardeal autonomie locală. Nu li s-a acordat acestor comunităţi autonomie nici atunci şi nici în decursul celor aproape 100 de ani. De aceea spun că ne aflăm în prezenţa unei nerespectări flagrante a tratatului!
  Alături de aceste două documente internaţionale aş mai aminti alte două documente de epocă, emise de data aceasta de români: este vorba de Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia şi Legea nr. 86 din 7 februarie 1945 pentru Statutul Naţionalităţilor Minoritare, publicată în Monitorul Oficial nr 30. din 7 februarie 1945 (lege semnată de Maiestatea Sa Regele Mihai). Conţinutul acestor două documente este accesibil oricărei persoane; cât de cunoscute sunt, nu ştiu. Pot să vă spun însă – fiind în cunoştiinţă de cauză, pentru că am citit şi am studiat aceste două documente – că ele conţin idei democratice, actuale şi care sunt în deplină armonie cu standardele Uniunii Europene în domeniu, într-o mai mare măsură decât multele dintre actele normative contemporane adoptate de Bucureşti pentru apărarea drepturilor minorităţilor! Adevărul trist este că românilor de astăzi li se fâlfâie de obligaţiile consfiinţite în acte normative interne şi internaţionele, asumate de antecesorii lor. Antecesorii acelora bunăoară, care postează astăzi, pe acest blog, nişte perle incalificabile drept „opinii personale” sau „exprimarea liberă a dreptului la replică”. No comment!

 30. nu uram drapelul ci doar pe cei ce nu respecta tara asta , cui nu ii convine poate pleca (aici e vb si de toate etniile conlocuitoare din spatiul carpato-danubiano-pontic)

Lasă un răspuns