Ofera vaccinul TBC o imunitate mai mare in fata Covid? Si de ce e asta o speranta pentru Romania. Guest post de Diana Taylor

Articol de Diana Taylor

In ultimele zile am facut o analiza a ceea ce pare a fi o legatura dintre incidenta de cazuri de Covid si existenta vaccinului TBC – cunoscut in Romania sub numele BCG –  in protocolul de vacinare al tarilor. 

Datele consolidate (relevante pentru data de 30 martie) par sa arate ca tarile care nu ofera vaccinare TBC in standardul obligatoriu au o incidenta mai mare de cazuri raportate la 1 milion de locuitori. Invers, cele care o ofera, au o incidenta mai mica. In plus, cu cat au oferit mai mult timp vaccinarea (deci un numar mai mare de generatii cuprins), cu atat au incidenta de cazuri mai scazuta. 

Italia si SUA sunt printre putinele tari care nu au oferit niciodata vaccinarea TBC ca un protocol obligatoriu. Alte tari au renuntat complet la vacinare in ultimele decenii trecute: Spania (1981), Germania (1998), Franta (2007). Aici puteti gasi harta globala cu raspandirea acestui vaccin. Datele par sa arate ca, cu cat renunta mai devreme la vaccin, cu atat incidenta de cazuri este mai ridicata, proportional cu numarul de locuitori. 

Graficul de mai jos arata tari care nu mai au vaccinul de TBC in protocol, cu incidenta de cazuri Covid raportata la anul la care au renuntat la vaccin. Trendul descendent este evident; cu cat se renunta mai tarziu la vaccin, cu atat incidenta este mai scazuta. Franta si UK au sub 1000 cazuri per 1 milion de locuitori si au renuntat la vaccin mai tarizu, in anii 2000.

Screenshot 2020-04-01 at 21.16.06.png

In toate celelalte tari, care nu se regasesc in graficul de mai sus, inca mai este protocolul de vaccinare TBC la nastere, si unele tari ofera si un boost (al doilea vaccin) in jurul varstei de 7 ani. 

In Romania, acest boost a fost oprit in 1993. Romanii cu varsta de 36 de ani sau mai in varsta, au beneficiat de acest al doilea vaccin si au faimoasa cicatrice pe antebratul stang,  specifica tarilor din Europa de Est. 

Un grafic relevant, ce prezinta in albastru tarile fara vaccin comparativ cu tarile care ofera vaccin, dar au oprit acordarea celei de-a doua doza. 

Screenshot 2020-04-01 at 21.16.14.png

Acelasi grafic de mai sus, dar limitat la tarile din Europa arata asa:

Screenshot 2020-04-01 at 21.16.48.png

De observat pozitia Poloniei – o tara cu o populatie de 38 milioane, are doar 2000 de cazuri. Polonia a renuntat la cea dea doua doza de vaccin abia in 2007. 

  • Daca separam tarile care ofer vaccin de cele care nu ofera, se observa ca existenta unui vaccin pare ca are o mare influenta asupra numarului de cazuri Covid. 
  • Adaugarea celui de-al doilea vaccin, este semnificativa, dar nu are o influenta  la fel de mare ca existenta primului vaccin. Tredul albastru este mai accentuat decat cel rosu. 

Screenshot 2020-04-01 at 21.17.23.png

Daca proiectam incidenta deceselor, graficul este la fel de relevant. Screenshot 2020-04-01 at 21.17.30.png

Ce ne spun toate acestea? Ca Europa de Est, care a insistat mai multa vreme cu acest vaccin, ar putea trece prin aceasta epidemie mai usor, la fel ca Japonia sau Coreea de Sud. Atentie insa, e doar o speranta. Sa continuam sa urmarim datele.

Diana Taylor, autoarea acestui articol, a terminat Cibernetica la ASE si a facut un Master in Statistics, Actuariat la Maquarie University in Sydney. In prezent locuieste si munceste in Sydney.

Alte resurse despre subiect: 

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.24.20042937v1

https://www.forbes.com/sites/ericmack/2020/03/31/a-vaccine-from-the-1920s-could-help-fight-the-coronavirus-pandemic/

Map suggests TB vaccine may help prevent Covid-19


There is no ads to display, Please add some

20 de comentarii

  1. Eu am 32 de ani și tot am acea cicatrice pe brațul stâng, iar vaccinul l-am făcut înainte de 2000, undeva în perioada 96-98, dacă îmi amintesc bine.

  2. Salut Lucian,

    Pentru Italia si Spania exista un decalaj mai mare intre numarul de cazuri de covid si numarul real de cazuri, din simplul motiv ca ei au testat doar ce au ajuns in spitale. Daca tinem cont de datele statistice care afirma ca in jur de 20 procente sunt cazuri mai grave si 2 procente mortalitate putem face urmatorul calcul cu datele care le avem azi de pe site-urile de profil: raportate in Itaia sunt 110.000 de cazuri oficiale si aproximativ 13.000 de morti. Dupa cum se vede mortalitatea este la 10% mult mai mare ca sa poata fi explicata cu: masuri tarzii, locuri insuficiente sau populatie imbatranita. Hai sa privim lucrurile putin logic: daca ei au considerat numai 20% din cazuri (cei care au ajuns in spitale si centre de asistenta) asta inseama ca in realitate sunt aproximativ 550.000 de cazuri. Calculand 2% de morti din cei 550.000 inseamna 11.000 de morti cifra care e mult mai apropiata de realitate. Poate ar trebui refacut calculul prezentat de tine care sa tina seama de ce am spus mai sus.

    C.

  3. E o prezumție interesantă. Un pic inexactă. Ar fi interesant de vazut din cei care au ajuns critic ce vaccin uri au facut.

  4. La fel de bine se poate face aceeasi legatura cu palinca. Uitati-va cum stam noi si ungurii in raport cu italienii, spaniolii si nemtii.

  5. Cel mai probabil nu are nicio legatura una cu alta si e doar o coincidenta. Ar trebui sa ne uitam IN PRIMUL RAND la numarul de teste efectuate de fiecare tara in parte. Sa nu va surprinda faptul ca cele mai putine persoane testate (atentie, NU teste efectuate) vor fi in randul tarilor din europa de est. Noi cred ca INCA nu avem 30.000 de persoane testate in timp ce tarile cu multi confirmati fac peste 10.000 de teste ZILNIC

  6. La sf pandemiei se pot face statisticile. Noi nici macar nu avem teste, de ce ne-am situa in top alaturi de tari care testeaza la greu. La noi nici macar nu mai mor de COVID, ci de bolile asociate pentru ca pacientii sunt abandonati. Daca ajungi la aparatul de ventilare mecanica tot dus esti pentru ca prinzi auriul si te curata ala sigur daca COVIDU’nu poate pentru ca ti-ai facut TBC-ul…Este un HAOS total, rezidenti de anul 1 care fac munca medicilor care stau cu usa incuiata in birouri. Demisii in bloc lasand pacientii sa moara in pat. Sunt sigur mult mai multi morti care au avut COVID, dar testarile au inceput tarziu, DACA s-au realizat, pentru ca sistemul e mai bolnav ca pacientul.

  7. Desi genul asta de articole serveste foarte bine grupului pro-vaccinare (din care fac si eu parte). Inteleg eforturile de a promova vaccinarea acum si pentru viitor.
    In acelasi timp, considera ca folosirea unei slabe argumentatii face un deserviciu efortului educativ.

    Acest articol pune in spatiul public o speculatie. Asemenea „idei” isi au locul in mediul academic unde se pot verifica si discuta informat.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Correlation_does_not_imply_causation

  8. In conditiile in care nu toate tarile sunt in acelasi stadiu al epidemiei nu inteleg cum puteti compara mortalitatea. Concret, daca in Romania virusul a intrat la mai mult de o luna dupa Italia poate diferenta mare dintre mortalitatile celor doua tari vine tocmai de acolo … De unde stim noi ca intr-o luna nu vom avea si noi 300-400 morti pe zi, deci acelasi raport la milionul de locuitori? Plus ca raspandirea virusului e cel mai probabil diferita intre tari, in functie de obiceiurile fiecarui popor.

  9. Doar corelația între anul renunțării și incidența bolii are sens și din grafic (ultimul) nu îmi este evident că există o corelație, sau este una slabă. Rămâne deci ipoteza, o ipoteză interesantă, dar cred că nu se validează.

  10. Mda, doar un statistician putea mulge o asemena analiza. Atâta vreme cât nu exista o relație identificata între bgc și Covid19, putea sa facă grafice și analize pe culoarea parului sau numărul de echipe finaliste champions league.

  11. Eu ma gandesc ca exista o legatura intre un vaccin,nu sunt sigura ca e BCG,si rezistenta la virus pt ca virusul nu afecteaza in asa mare masura copiii pana in 9 ani care primesc numeroase vaccinuri pana la varsta aceasta.Ar fi interesant de facut o mica cercetare si in directia asta.

  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25444548
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25573107
    https://www.radboudumc.nl/en/news/2020/study-into-better-protection-for-healthcare-workers-against-coronavirus-infection

    Nu este doar o simplă corelare statistică, se pare că BCG-ul are și un efect de potențare generală, nonspecifică, a imunității. După cum se vede rezultatele datează încă din 2014, acum au fost redescoperite in contextul corona.
    Mihai Netea este unul din cei mai importanți imunologi de origine româna ai momentului.
    http://www.contributors.ro/reactie-rapida/interviu-cu-cercetatorul-mihai-netea-%e2%80%9dgravitatea-infec%c8%9biilor-cu-covid2019-este-cam-aceea%c8%99i-ca-gravitatea-unei-gripe%e2%80%9d/

  13. Iata si studiul original despre vaccinul BCG.
    Din pacate, studiul nu a fost revizuit de catre alte echipe de cercetatori, deci nu este bine sa se arunce la concluzii pripite si a da sperante false.
    Un eventual vaccin contra acestui coronavirus va fi oferit cel mai devreme in 2021.

    Link: https://www.medrxiv.org/con…/10.1101/2020.03.24.20042937v1

  14. Guest post = articol plătit de companiile farmaceutice care vor să impună obligativitatea produselor lor? Cam cît se plătesc articole de felul ăsta? Întreb pentru un prieten.

Lasă un răspuns