Pacientii vindecati, posibili doctori pentru cei bolnavi.  Tratamentul cu plasma hiperimuna ar putea sa fie disponibil in Romania in doua saptamani

Dintre toate statisticile epidemiei la care ne uitam zilele astea, exista una mai importanta decat numarul cazurilor noi sau al deceselor. Una pe care o trecem cu vederea: cea a vindecatilor. 

Sunt oameni norocosi, cu sistem imunitar bun. Dar sunt si oameni care ar putea sa dea norocul asta mai departe, altora mai ghinionisti, aflati in stare grava acum, pe oxigen sau chiar pe respirator.

shutterstock_242820250

Cum? Inainte sa va dau detalii tehnice, facem un drum la 1918, la epidemia de gripa spaniola. Antiviralele inca nu aparusera. Aspirina avea doar 20 de ani si oricum nu te salva. Respiratorul? Inca nu fusese inventat. 

Cand gripa spaniola a lovit lumea acum 102 ani, mijloacele de aparare erau cu mult mai modeste ca azi. Dar unul s-a dovedit eficace si atunci: transfuziile cu plasma sanguina de la pacientii care au facut boala. Principiul e simplu: daca ai reusit sa treci prin infectie, corpul tau are anticorpi pentru virus. Ii colectezi impreuna cu sangele, ii separi si ii injectezi intr-un alt pacient.

Cu ce eficacitate?

Acum un secol, destul de buna: 21% mai putine decese la pacientii tratati cu plasma sanguina. Asta in conditiile in care solutiile de separare si in general igiena procesului nu erau atat de bune ca azi. Mai multe despre asta gasiti in acest document al OMS. 

E mai bun randamentul acestei metode azi? Da. Un studiu din China, pe cinci pacienti cu Covid, arata rezultate foarte incurajatoare: in cateva zile toti au inceput sa se recupereze. Trei au fost externati, doi au aratat o stare mai buna. 

In acest moment aproape toate tarile lovite de Corona au implementat un sistem de studiu si chiar tratament cu plasma. America e cea mai avansata. FDA a aprobat pe 24 martie folosirea plasmei pentru pacienții grav bolnavi de COVID-19. E un tratament care este testat deja în clinici din statul New York.

In zona noastra Turcia – care nu are asa multe cazuri –va incepe sa testeze aceeasi solutie.  

Vestea cea mai buna pentru europeni: am putea avea cu mult mai multi donatori decat bolnavii oficial vindecati. Saptamana trecuta, din 60 de italieni testati cu ocazia donarii de sange, 40 s-au dovedit pozitivi la testul de anticorpi: asta inseamna ca boala trecuse de ei fara s-o stie.

Care e situatia la noi? Am putea, in cazul in care numarul de oameni aflati in stare grava creste, sa trecem la terapia cu plasma?

Avem un inceput. 

shutterstock_709777567

O companie romaneasca din domeniul medical, Besmax Pharma Distribution (BPHD) a decis să doneze Ministerului Sănătății 3 echipamente noi pentru colectarea de plasmă umană și 3.000 de kituri de colectare în scopul recoltării de plasmă hiperimună de la pacienții COVID-19 vindecați. 

Plasma umană – colectată prin metoda plasmaferezei – va fi utilizată experimental și exclusiv pentru tratarea pacienților români infectați cu noul coronavirus, precum și pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile (de exemplu cadre medicale din linia intai). 

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a semnat protocolul de donație pe 30 martie 2020, în București. Valoarea donației este de 103.950 euro (fără TVA). Directorul Besmax Pharma Distribution SRL, Florin Hozoc, a anuntat ca cele 3 echipamente si cele 3000 de kit-uri vor ajunge in 3 spitale cel mai tarziu pe 12 aprilie.

PHOTO-2020-04-06-12-18-45.jpg
Florin Hozoc, fotografie din 2019

Fiecare echipament poate să proceseze 15 donări de plasmă pe zi, astfel încât cele 3.000 de kituri ajung pentru două luni de zile de funcționare continuă a echipamentelor, timp în care vor putea fi ajutate sau salvate între 3.000 și 10.000 de persoane, în funcție de cantitatea de plasmă colectată de la fiecare donator convalescent. 

Tratamentul e indicat pentru salvarea pacienților critici intubați, care au dezvoltat forme severe de pneumonie interstițială, dar si la imunizarea persoanelor vulnerabile sau cu risc de infectare. 

Ministerul Sanatatii ar trebui sa finalizeze in aceste doua saptamani protocoalele transfuzionale de recoltare și testare a plasmei. Si sa gaseasca potențiali donatori dintre pacienții care s-au vindecat.

shutterstock_1408209923

Metoda ofera o sansa celor care ajung in cele mai grele situatii: pe respirator. Si pentru care in acest moment nu exista o solutie satisfacatoare. Pe piata se testeaza si alte tratamente si medicamente, insa acesta are avantajul ca e testat, stim ca a functionat inclusiv pe Ebola si ca nu cere expertiza suplimentara: suntem pregatiti sa-l aplicam!

Acum sa vina si la timp masinariile…

P.S.

Ar fi trebuit sa fim demult aici, apropo: 

În 2018, statul român a anunțat public intenția de a crea o bancă națională de sânge, plasmă și celule stem, pentru a acoperi necesarul de medicamente derivate și a oferi tratamente salvatoare de vieți. 

S-a vorbit atunci de un parteneriat public-privat (PPP). Practic însă, lucrurile nu s-au mișcat. Realitatea e că statul n-a vrut sau n-a putut să facă nimic de la Revoluție încoace în ceea ce privește colectarea de plasmă. 

În ultimii ani, când presiunea publică a sporit și ținând cont că în viitor importurile de imunoglobulină vor fi și mai greu de făcut decât azi, statul a început să caute o soluție. În UE și în lume se merge în general pe varianta colectării plasmei umane prin PPP sau pe varianta liberalizării pieței. 70% din cantitatea de plasmă umană colectată în lume e colectată de către operatori privați. Vom vedea dupa criza daca vom reusi si noi sa intram in randul lumii.

Un material sustinut de Besmax Pharma Distribution


There is no ads to display, Please add some

4 comentarii

  1. Cel mai bun tratament anti-covid: Încetarea isteriei. Ridicarea tuturor restricțiilor. Vine căldura, întotdeauna gripa a scăzut în sezonul cald. Oamenii să iasă la aer curat, la soare, să-și întărească sistemul imunitar.
    Efectul placebo și efectul nocebo. Caracterul criminal al creatorilor de panică
    https://mariusmioc.wordpress.com/2020/04/22/efectul-placebo-si-efectul-nocebo-caracterul-criminal-al-creatorilor-de-panica/

  2. Interesant articol, într-adevăr pentru a lupta împotriva unui virus, sistemul imunitar dezvoltă anticorpi, proteine care se leagă de părți ale virusului și împiedică infecția. Atunci când o persoană face anticorpi ca răspuns la o infecție sau la obținerea unui vaccin, este numită imunitate activă. Timpul până la producerea de anticorpi poate dura aproximativ o săptămână sau două, dar, odată ce s-a produs, sistemul imunitar va putea răspunde rapid la următoarea expunere la virus. Pentru unii virusuri și vaccinuri, imunitatea activă poate dura decenii sau chiar toată viața, iar plasma convalescentă, numită și terapie cu anticorpi pasivi, este un tip de imunitate pasivă. Poate furniza imediat anticorpi, dar proteinele vor fi active doar o perioadă scurtă de timp, săptămâni până la câteva luni.Multă sănătate!

Lasă un răspuns