De la Guttenberg la laser: o poveste despre imprimante si costuri (P)

Cand s-a apucat de primele carti, Guttenberg nu era un om bogat. De meserie fierar (dar si negustor), a avut noroc sa gaseasca un finantator pe nume Fust, care i-a dat bani pentru prototipul masinii sale de tiparit. 

Printer_in_1568-ce.png

Insa Guttenberg n-a fost atent cu ei si i-a aruncat pe prostii – cel putin asa a declarat la tribunal Fust, care a reusit, prin decizia instantei, sa puna mana pe tehnologia lui Guttenberg, drept compensatie pentru investitia sa  irosita. 

Ce e interesant insa e ca s-a ales din povestea asta cu vreo cateva zeci de Biblii deja tiparite si cu o legenda. Ea spune ca Fust a ales sa vanda din ele la Paris, chiar regelui Ludovic al XI-lea. Dar fara sa povesteasca cuiva cum au fost ele obtinute.

Examinate de francezi, Bibliile au atras atentia pentru ca erau identice in toate detaliile, ceea ce era absolut dubios in vremea aceea in care cartile erau copiate de mana, de scribi – si foarte scumpe din acelasi motiv. 

220px-Gutenberg.jpg

Dupa vreo 50 de Biblii identice vandute in Paris, Fust ar fi fost arestat si trimis la inchisoare sub acuzatia de … vrajitorie. Francezii nu putea explica altfel de ce cartile lui aratau toate la fel! Tot legenda spune ca Fust a fost nevoit sa-si dezvaluie secretul si sa arate ca e om de afaceri cinstit, proprietar de printer. Primul din lume…)

Un lucru e insa sigur: pov estea are o baza reala: supararea proprietarilor de ateliere de carti din Franta, care angajau sute de oameni in business-ul de copiat de mana si care faceau bani buni din asta. Cand imprimanta mecanica a venit pe lume, a lasat o multime de oameni someri…

Interesant: de la nastere, imprimarea a fost si o chestiune de costuri. 400 de ani mai tarziu, situatia e identica. 

Screen Shot 2018-12-19 at 10.08.21.png

Ieri, am pus pe blog un sondaj la care au participat aproape 200 de oameni. Aveti rezultatele in stanga: mai bine de jumatate sunt interesati de costuri. Nu la achizitie, ci in timp. Pe locul doi sunt features, intre care (cel putin pentru mine) sta abilitatea de a scana un document si a trimite pe mail. Au fost oameni care mi-au zis ca prefera in special solutiile in care pot schimba ei insisi tonerul, pentru economie. Altii se uita la chestii mai complicate, semn ca intram pe teritoriul SOHO  (Small Office, Home Office).

Ce conteaza in toata povestea asta pare sa fie costul pe pagina. Ce mi-a atras atentia zilele astea este o cifra: un cost mediu de 0,87 lei per coala imprimata ( e o medie intre alb-negru si color pentru ca la alb-negru e mult mai mic costul). Ce imprimanta? 

Una de la Canon, care are si o oferta interesanta: cash-back la achizitie si garantie extinsa la 3 ani.

Aici, cu o imprimanta din gama Maxify, dintr-un set de cartuse poti imprima, in medie, 1200 pagini alb negru si 900 pagini color.

Daca vorbim de un birou de mic intreprinzator / startup, probabil ca merita un laser printer. De la acelasi Canon gasesti gama I-Sensys , cu multifunctionale heavy duty ce imprima doar alb negru. Aici ai un cost mediu de 0,084 per coala imprimata la cartusele de 10000 coli si cost de 0,059 la cartusele de 20000 coli…!

Home-and-small-office-printers_MAXIFY_MB5450-Ambient_Black2_02

Ambele game, cum spuneam, au oferta de cashback. E o chestie pe care am vazut-o in America prima oara si care acum functioneaza in toata Europa, inclusiv Romania. E valabila pentru printerele din gamele Maxify și i-Sensys si gasiti pe link cum se face practic.  Tot de la Canon primesti presentere (pointere) fara fir in functie de ce imprimanta cumperi. 

Sigur, achizitiile trebuie bine calculate. 

Din experienta ultimilor 10 ani, am deja o strategie: ma uit la imprimanta cea mai scumpa de pe Emag sau Media Galaxy. Ma uit la cea mai ieftina. Fac media preturilor. La media asta adaug 10-20 la suta, sa fiu sigur ca sunt in zona de calitate. Adica, daca cea mai ieftina e 200 de lei si cea mai scumpa 2000, probabil ca ma duc spre 1100 si spre unul din cele 3-4 branduri consacrate. Si de-abia aici incep calculul pe pagina…)

Ce ziceti de promotiile astea?  Va astept la comentarii, ca inca nu m-am decis. 


There is no ads to display, Please add some

2 comentarii

  1. La 1100 de lei esti la limita inferioara a range-ul “quality printer”, am avut de cateva ori surpriza neplacuta sa luam brand-uri (nu Canon) care dupa un an si ceva s-au stricat in asa hal incat reparatia costa cat o imprimanta noua. Nu luasem cu garantie extinsa, ca deh erau “brand”.
    Despre Canon pot sa spun de bine, sunt cred printre cele mai fiabile imprimante mici (SOHO si workgroup), pot sa recomand fara sa imi fie teama ca dau referinte gresite, ca merg unde se tiparesc cateva sute de pagini pe zi, am avut cateva pana sa trecem la “enterprise”, nu imi aduc aminte sa fi facut probleme mari si erau bune pe print color. Despre altele, zic doar ca era fericire mare cand au scapat de ele 🙂

Lasă un răspuns