Unde duc firele stirii false cu “Ciolos, fiul lui Soros”

O investigatie de Sorin Istrate si Lucian Mindruta

Update: Senatorul Dian Popescu, unul dintre personajele despre care vorbeste articolul acesta a declarat ca nu are nicio legatura cu site-ul si ca nu stie cine e in spatele lui. 

Aici, articolul original:

S-o luam de la inceput. In urma cu cateva ore, un site pe nume exclusiv24.ro publica un text ului1tor si nesemnat: “Ciolos e fiul lui Soros”. Imediat, il promoveaza pe pagina proprie de facebook, una amarata cu doar 150 de speriati. Cu toate astea, se viralizeaza imediat.

Cui apartine pagina ? Imediat dupa ce povestea a devenit extrem de publica (preluata in multe alte locuri) am incercat sa aflu cine e in spatele site-ului.

Cu ajutorul unei aplicatii de tracking de IP am gasit hostname-ul, adica numele serverului pe care sta.

Il cheama http://www.maseraticonstruct.ro. Tineti minte numele asta.

Ca sa fiu sigur, am dat un ping, folosind adresa exclusiv24: acelasi rezultat: gazda site-ului pare sa fie serverul acestei firme.

2Dar cine al cui e serverul asta cu nume italian celebru? Ia sa vedem ce zice registrul roman al site-urilor:

3

Ok, deci http://www.maseraticonstruct.ro apartine firmei Maserati SRL din Targu Jiu, judetul Gorj. Dar cui apartine firma?

N-a fost nevoie de mult google: actionari ar fi doi frati Popescu. Unul dintre ei, Dian, e mai degraba celebru pe plan local: a fost sef al filialei PNL si a fost condamnat la cinci luni de inchisoare, cu suspendare, pentru abuz in serviciu. 

Ce mai face Maserati SRL? E in faliment, multumesc de intrebare. Aveti aici planul de reorganizare, daca va intereseaza.

Ce mai face dl. Dian? E in ALDE, multumesc de asemenea. Senator. Candideaza, da, ce coincidenta, la Senat. Acum, in cateva zile, puteti sa-l alegeti.

Dar stati sa vedeti coincidenta si mai mare.

Postarea de pe exclusiv24.ro a fost share-uita cu mare osardie de o anume Mia.

Mia Paulescu. Pun si poza profilului, ca sunt sigur ca il sterge repede.

112

Sa revenim la postarea cu pricina. Doamna o ia metodic si, ca sa aiba un public mai larg, o distribuie in grupuri cu multi utilizatori.

5

6

Cel mai delicios share e, fireste, intr-un grup cu un extraordinar discernamant si fler in detectarea stirilor false. Il vedeti mai jos.

7

Dar cine e doamna Mia? Pare sa fi locuit o vreme in Targu Jiu, coincidenta, tocmai locul in care se gaseste si serverul exclusiv24.ro. Pare sa fie fost intre cei promovati de dl. Dian Popescu la PNL, in functia de secretara, mai demult. O fi plecat cu el mai departe, spre ALDE? Mister. Oricum, intre interesesele declarate pe facebook se numara, iarasi coincidenta, domnul Dian Popescu. Si ALDE Gorj. Si alte Alde.

9

Doamna Paulescu a venit de curand in Bucuresti. Dupa cum spune chiar ea.

10

Unde lucreaza? Cine a angajat-o? Era platita sa posteze link-ul? O facea benevol? Asteptam niste raspunsuri.

Stim doar ca la ultima ei postare, cineva se intreaba, la final:

111

Lucreaza la Senat? Mister. Adriana Ichim spune ca a gasit aceasta informatie pe pagina. Nu mai e acolo.

Sa recapitulam deci:

Pagina exclusiv24.ro sta pe un server pe nume maseraticonstruct.ro. Site-ul e proprietatea unei firme in faliment care apartine unor frati din Gorj. Unul dintre ei, Dian, e in acelasi timp condamnat cu suspendare si candidat la Parlament din partea ALDE.

Si toate astea sunt, desigur, coincidente. Ca si mentiunea de final a site-ului, care spera probabil sa-l scape de eventuale consecinte legale pe proprietar:

1223

O mizerie.

Dar…dupa mine, care nu-s avocat, tot ce vedeti mai sus exista in Codul Penal, sectiunea aia despre raspandirea de informatii false.

Sper ca va urma si o ancheta ne-jurnalistica.


There is no ads to display, Please add some

89 de comentarii

 1. ecotrans.ro care are link pe ecoselect.ro si legatura cu exclusiv24.ro
  OrganizationPROGEMISOFT SRL-D
  Address
  CityTargu Jiu

  firma are legatura cu siteweb.ro care la randul ei a luat contracte la primarii si camera de comert.

 2. O anchetă nejurnalistică arată că sunt deja câțiva care își doresc titlul de pionieri în această tamșă. Nu știu despre Mândruță aviator/navigator/telespectator, dar știu că eu am citit despre asta în altă parte: http://adevarul.ro/tech/internet/sursa-stirii-false-ciolos-fiul-soros-si-a-schimbat-casa-adresa-e-noua-gazduirea-e-germania-1_5848220a5ab6550cb833247e/index.html. Cum articolul avia/naviga/tele-ului conține și alte elemente, este lesne de închipuit că multilateralul genial s-a inspirat din articolul menționat. Poate nu ar fi mare caz, dar se discută aprins despre plagiate.

  • Daca verifici putin observe ca articolul lui Mandruta este postat in 06.12 iar cel din adevarul in 07.12.
   Asa ca decocamdata lasa anchetele pentru altii 🙂

Lasă un răspuns