Imprimanta cu bidon de cerneala de la Epson: chiar o revolutie? Cat costa, cat economiseste si cum arata pozele

Am deschis cutia la o luna dupa ce imprimanta a ajuns la mine pentru testare (courtesy Epson Romania). O luna in care-a stat in casa, rabdatoare sa termin treburile mai urgente.

WhatsApp Image 2018-12-09 at 16.40.43

Adevarul e ca nu m-am gandit ca poate fi mare chestie. O imprimanta, ok, speciala, dar tot o imprimanta. Mai am vreo doua prin casa. Care e chestia cu ea?

In primul rand ca nu e pentru oricine cauta chilipir pe loc. Pretul initial trece de 400 de euro (1999 lei in magazin), versus 2-300 euro la competitia care foloseste cartuse. 

Fotografiile sunt insa foarte, foarte bune – atat de bune incat nu le mai poti spune print-uri. Iar costul pe termen lung pentru tine (si pentru planeta) e mai mic: Epson promite pana la 90% economie la banii de cerneala. Serios.

Merita investitia?

Dar mai intai sa vedem care e marea deosebire, care e secretul de iti iese mai ieftin pe termen lung. Destul de simplu: la o imprimanta clasica, cu cartuse, costul de fabricatie al cartusului e mare, caci obiectul e mai degraba complicat si migalos de facut. 

WhatsApp Image 2018-12-09 at 16.40.36

E ca si cum, la o masina, in loc sa pui benzina din cand in cand, ai pune benzina cu tot cu pompa si cu conductele pana la motor. La Epson-ul asta, consumabilele vin in bidonase. Simplu de facut si mult mai ieftin de cumparat.

Imprimanta vine la pachet cu 5 bidonase cu cerneala speciala, bazata pe apa si pigmenti, care livreaza o calitate foto mai buna si – mult mai important – rezistenta in timp, la soare si lumina, a fotografiilor. Practic, ar trebui sa tina cat au tinut pozele stra-strabunicilor mei in 1890 si pana azi – acum arata asa…))) (foto aici). Epson zice ca 300 de ani. Am rabdare.

WhatsApp Image 2018-12-09 at 16.40.42-2

Fiecare costa cam 50 de lei in comert, dar… dupa calculele lui Epson, ar trebui sa te tina (stai jos) trei ani…))) sau, 1500 de fotografii 10/15. Sau 8000 de pagini alb-negru cu bidonasul de 140ml. Nu stiu ce se va intampla la mine mai intai… cred ca cei trei ani, mai degraba. 

Costurile mele in momentul asta, pe an, cu imprimanta pe care o am, trec de 400 de lei, deci in trei ani ar fi cam 1200, versus 250 de lei cat imi promite Epson. Vom vedea daca asa e. In brosura, Epson promite ca va da jos pana la 90% din costurile actuale – dupa ce lasi la o parte costul imprimantei, fireste!

Ce livreaza in plus e calitatea imaginilor. Am fost in vara asta in Franta si-am stat in casa unui francez (zgarcit, na, o sa spuneti) care avea o imprimanta similara. Am avut nevoie de ea sa scot niste bilete la muzeu si o harta si-am fost uimit de viteza si claritate. Si nu era cea mai scumpa versiune, cum e asta. 

De fapt, diferenta intre Epson si imprimanta mea de dinainte (nu insistati, nu va spun ce model era!) este ca diferenta dintre un ecran LCD IPS (sa zicem Iphone 8Plus) si un ecran OLED (sa zicem Iphone Xs Max): negru e mai intens si mai bogat, contrastul mai bun, culorile par mai din lumea reala…  Daaaar…. neaparat trebuie folosita hartie foto!

IMG_0104.jpgIMG_0105.jpg

Cu ea, ce vedem la iesirea din imprimanta e echivalentul pe hartie al HDR-ului de pe ecran. O lume mai bogata, mai detaliata, un background bookeh reprodus mai smooth (spre impresionism, daca vreti) si un aer de print profesional mai pronuntat. Nu poti spune ca ai facut-o acasa, asa cum era cazul pana acum!

In acest moment, la categoria super-imprimante foto, Epson are doua modele: L7180 si L7160. Prima, pe care eu nu am testat-o, e cea mai mare si e capabila sa faca fotografii in format A3. Audienta ei e formata din zona creativa – cei care se duc cu super-print-uri de reclame la client, sa ii dea pe spate…). A doua – L7160 –  testata aici, e cam acelasi lucru, dar limitata la print-uri A4.

Deci, de investit in asa ceva?

In momentul asta as zice ca da. Cu cateva conditii: sa ai nevoie neaparata de cea mai buna calitate foto la costuri foarte bune. Ce meserii? Fotografi (inclusiv de nunti), art directori, pasionati de pus tablouri facute de ei prin casa. Ca mine…)

IMG_0106.jpg

Ce imi place la ea? Chiar si chestii care nu au nicio legatura cu calitatea foto, de exemplu stabilitatea conexiunii la net si abilitatea de a printa si scana de peste tot din casa, de pe telefon sau laptop (imprimanta de dinainte avea hachite aici, mai ales la facilitatea scan-to-email). Asta merge bine, fara sa puna multe intrebari. In plus, poti face poze cu DSLR-ul, scoate cardul si printa direct de pe ecran, fara niciun alt device. Are chiar si un soft de retusare modesta a fotografiilor. Nice.

Dar fara indoiala costurile de print raman extrem de importante. Aici va trebui sa revin cu date dupa primele 6 luni de utilizare. 

WhatsApp Image 2018-12-09 at 16.40.34-2

Echipament testat:

Epson L7160

Dinmensiuni hartie:  pana la A4

Conectivitate: Ethernet, Wi-Fi, Wi-Fi Direct, USB

Vteza de printare: 13ppm (10ppm la color), Max 28ppm

Calitate print: 5,760 x 1,440 dpi

Scanner: 1,200 x 2,400 dpi

Apple AirPrint: Da

Google Cloud Print: Da

App support: iOS/Android

De citit si acest review, daca aveti vreme:

 


There is no ads to display, Please add some

Un comentariu

  1. Buna dimineata!
    Desigur ca merita.
    Nu ma refer la ACEASTA imprimanta (un coleg si-a luat anul trecut ceva similar) ci la PRINCIPIU: de prin 2005 vazusem cum imprimantele cu jet de cerneala ajunsesera sa coste doar 35 Euro, dar cartusul de schimb costa … aproape tot atata!
    Deci solutia clasica pt imprimnate ste clar nerentabila, idea cu „bidonul de cerneala” este binevenita!

Lasă un răspuns