Spectatori in arena circului

Nu stiu daca Coldea e un om care s-a inhaitat cu infractorii. N-am atatea date si nici atatia prieteni cu grade.

Dar stiu ce s-a vazut de la distanta: in ultimii zece ani au cazut pe tehnica, pe dosare, pe denunturi, oameni despre care poporul avea, asa, o senzatie ca merita sa ajunga acolo. In ultimii zece ani s-au dus la zdup si de la PSD si de la PDL si de la PNL. In ultimii ani, credinta noastra ca suntem furati de clasa politica s-a vazut confirmata de dosarele hotilor.

Si tot in ultimii ani, gasca lor, unita peste partide ne-a picurat cu galeata mesajul „sunt dosare politice, suntem niste victime”. Niste victime bogate, cu averi imposibil de explicat, da’ victime.

Ei bine, ma tem ca poporul incepe sa ii creada. Pentru ca au avut destui bani sa-si ia slujbasi media buni de gura si iuti de mana. Argati audio/video care-au luat din spatiul public, incet-incet, fara sa ne prindem, tocmai speranta ca Romania poate fi curata.

De azi, victoria lor se desavarseste.

De aici, din punctul asta, e greu sa te mai tii de anticoruptie. Cine-o va face va fi un erou, dar unul legat de picior cu ghiuleaua grea a opiniei publice intoarse la scarba noastra de toate zilele. In fond, Coldea si patania lui sunt o scuza uriasa pentru toate compromisurile noastre:

„Nah, ma, uite ca nici asta nu e mai breaz!”

Cand vezi cum se bucura toti hotii ca unul dintre inamicii lor ar putea sa fie patat ti se face scarba. Dar cand vezi cum se bucura poporul onest, asta e tragic.

Pentru ca stii, undeva in sinea ta, ca inca o data, oamenii obisnuiti vor merge dupa fenta si vor lasa sa scape, intr-un oftat, vorba aia a romanului, care e si blestemul lui:

„Toti o apa si-un pamant!”

Asta a si fost calculul gastii care l-a trimis pe Ghita la inaintare, sa ia un obuz pentru echipa de suspecti din spate: nu doar sa loveasca un om sau o institutie. Ci sa reteze credinta noastra ca mai e cineva care lucreaza pentru noi.

„Pai cum sa tina cu voi asta, bre, cand isi facea vacantele in insule cu infractoru’?” De ieri seara, asta aud la televizor si citesc in mass media, pe wall-urile unor oameni alminteri de buna credinta.

Ghita e fugit acum, dar o gasca intreaga se pregateste sa se intoarca la butoane.  

E vorba de toti cei care au prosperat intr-o Romanie a protectiei politice. O Romanie in care, de la o suma incolo nu mai erai infractor, ci investitor. O Romanie in care pulimea platea si nobilimea chefuia.

Dar daca doar asa stim sa traim?

Daca am fost fraieri ca am crezut in ceva? Si nu cumva e prea obositor sa speri? Mai ales cand tie nu-ti iese ceva, cum susura sloganul ala, pe care il mai aud si-acum „bunastare, nu dosare”…

In fond, poate ca noi n-avem nevoie de oameni cu idealuri. Ne simtim mult mai confortabil cand ni se spune ca si astia-s ca noi. Compromisi. Nu prea destepti. Si, chiar daca nu-i cu totul adevarat, dorinta noastra de a crede e mai mare.

Cand ma uit in media la sarbatoarea hotilor care se catara unii pe altii, doar-doar vor reusi sa scuipe mai aproape de sperantele noastre de a curata tara asta, mi se face scarba.

Dar cand stiu ca semenii mei isi vor petrece urmatorii ani alunecand pe flegme, in loc sa le stearga, ma intreb daca nu cumva ne place asa, aici si acum.

Spectatori in arena circului, intr-o senzationala dresura de popor.


There is no ads to display, Please add some

13 comentarii

  1. totusi , de ce un sef SRI se duce in vacanta cu un inculpat , daca s-a dus ? personajul ghita era inculpat si la data despre care se face vorbire , intr-un dosar cu motorina parca.

  2. Ce bine a observat Mircea Badea, unul dintre aspectele importante din spatele acestui scandal: ”Dacă Guvernul ar tăia 50% din finanțarea SRI, 80% din așa-zisă presă din România ar dispărea. Televiziuni, site-uri, ziare, dispărute a doua zi după ce s-ar întâmpla treaba asta.”
    Asa se explica de ce, multi din mass-media, plang de durere pt ceea ce ar putea sa li se intample mafiotilor amanti, Coldea si Kovesi . Durere mare oameni buni, atunci cand iti vezi cardul gol!!

  3. Totusi, mie mi se pare ca din fostul PDL sunt cam putini arestati.
    S-au taiat salarii, in 2010, pentru investitii, dar un sunt investitiile? Aha, telegondolele!

  4. Asta cu dorinta de a crede se pare ca este adevarata. Eu am ajuns la concluzia ca ceea ce credem este mai important decat ce vedem, ce auzim, sau ce simtim. Cu alte cuvinte (nu o spun eu primul) vedem ceea ce credem, auzim ceea ce credem, simtim ceea ce credem. Ceea ce credem modifica perceptia noastra despre lume.

    Un exemplu:
    Eu la serviciu uitandu-ma in fuga pe 3-4 facturi (cu numai cateva produse fiecare) dupa un produs nu l-am vazut, dupa care am crezut ca nu este acel produs in acele facturi. Intreb un coleg care se uitase peste facturi daca a vazut acel produs in facturi si imi raspunde ca nu este acel produs in acele facturi. Intreb un alt coleg din camera vecina care imi spune ca este produsul in una din acele facturi pentru ca l-a vazut acolo. Ma intorc la facturi si ma uit iar cu mai mare atentie si nu vad produsul. Chem colegul care sustinea ca nu este produsul in acele facturi si se uita inca odata si el, cu acelasi rezultat, nici eu nici el nu am vazut produsul in acele facturi pentru ca deja nu credeam ca este acolo. Le mai luam odata la mana. Nimic. Atunci il chem pe colegul care sustinea ca a vazut produsul in acele facturi si ne arata produsul pe a doua factura pe care pune mana. A vazut imediat produsul pentru ca el credea ca este in acele facturi, iar noi nu-l vazusem pana atunci pentru ca nu credeam ca este acolo. De multe ori am cautat cate un obiect fiind imposibil sa-l gasesc, gandind ca intr-un anume loc nu ar putea fi dar cautandu-l totusi si acolo si peste ceva timp sa-l gasesc fara sa-l caut exact unde il cautasem de cateva ori cu gandul ca nu putea fi acolo, dar aceasta intamplare a fost cea mai clara dovada ca mintea nostra modifica realitatea pe care o percepem noi.

    • Va felicit, sunteti om pe de-a intregul. Putini reactioneaza asa in viata de zi cu zi.Se intampla tuturor, insa fiecare reactioneaza diferit. Exemplul perfect este credinta in Bunul Dumnezeu. Cei care cred vad, cei care nu cred, nu vad. Se numeste orbire, atunci cand ceea ce cauti este fie in viata ta,fie in raza vizuala ori de actiune iar tu, pur si simplu nu vezi. In combinatie cu mandria face ravagiile pe care le poti vedea la tot pasul in Romania sau in lume.Cel mandru, va hotara ca acel produs nu exista pe factura pentru simplul motiv ca EL nu la vazut, ori EL nu se poate insela. Asta fara sa intrebe pe nimeni ori sa mai ceara o parere, pentru ca nu este asa?, EL este perfect si nu greseste.

Lasă un răspuns