Astazi e ziua tocilarilor

Ei, da, suntem niste tocilari. Generatie dupa generatie.

Romania, asa cum o stim azi, cu furculita si Enescu, cu pantaloni cu dunga si cravata, cu romane politiste si poezii romantice, cu pantofi si cinematografe… Romania asta e o tara care si-a facut temele la civilizatie.

Care si-a luat modele.

Si bine a facut. Modernizarea noastra a inceput cu scoala de afara. Scoala din Franta sau Germania, la care boierii si-au trimis copiii incepand cu 1848. Cu limba franceza, care iradia cultura in toata Europa in secolul XIX si din care – nici nu mai realizam – am sculptat ceea ce azi numim romana moderna!

Luati fraza de mai sus, asta bolduita. Cate cuvinte n-ar fi fost intelese de Stefan cel Mare?

Iradia. Secolul. Cultura. Realizam. Sculptat. Modern.

Da. Stefan cel Mare n-ar fi priceput prea bine ce scriu eu aici. Nici Mihai Viteazu. Pentru ca suntem o suma de modele, o suma de lectii tinute de alte popoare si culturi… pe care le-am invatat bine!

Ne-am luat ingineri francezi care ne-au facut DN1, pana la Brasov. Englezii sunt primii care au dezvoltat portul Constanta, pe vremea cand nici nu era la noi. Pe Vuia si Vlaicu i-au inspirat Fratii Wright, americani. Am luat cinema-ul de la alti frati, Lumiere. Sistemul legal din Franta. Locomotivele, primele, din Anglia. Ziarele? Cu toate au un singur stramos venetian, care costa 1 gazetta. De acolo vine numele. De la o moneda.

Suntem un popor care a deprins lectia civilizatiei. A libertatii de expresie. A democratiei. Nu, nu le-a inventat el. Dar i-au placut.

Atat de mult incat de la un punct a putut sa tina el lectia asta, altora.

Suntem, dincolo de toate, europeni nu doar prin imprumut, ci si prin chemare.

Pentru ca si atunci cand ne complacem in coruptie si mizerie, stim ca nu asta e destinul nostru. Stim ca ne dorim curatenie si cinste.

De-aia eu cred ca suntem in drum spre ceva bun. Si ca nu nationalismul ne va aduce mantuirea. Ci ochii deschisi, spre modelele lumii.

Spre ceea ce fac bine altii. Spre ceea ce noi putem face si mai bine.

Hai ca putem, Romania!


There is no ads to display, Please add some

4 comentarii

  1. Nu stiu care sunt alea “valorile europene” despre care vorbeste toata lumea. Evolutia tehnica, legislatia, au fost preluate de multe natiuni din toata lumea. Europa e atat de contrastanta daca punem Sicilia langa Danemarca si Teleormanul sau Vasluiul langa Irlanda(in Vaslui sapte violatori erau aparati de o comunitate intreaga pentru ca erau baieti tineri , sanatosi, aratosi, din familii bune, si au facut o greseala, in Irlanda, tara cea mai catolica din Europa, s-a votat prin referendum casatoria gay), ca nu stiu care sunt acelea valorile comune europene despre care se vorbeste atat. Tramvaie, scoli, spitale, ce am luat noi de la vest cand eram in bordeie? Dar asta s-a intamplat si in Rusia si mai tarziu si in Turcia si in America de Sud. Inventiile care erau bune au fost preluate de toata lumea care vroia sa evolueze, sa se igienizeze, sa traiasca mai bine. Spiritul inventiv european, dorinta de a explora, de a cerceta, au fost preluate acum de asiatici si amplificate la extrem. Tot ce e bun si lauda lumea in Scandinavia si lumea anglo-saxona a fost preluat si amplificat in Lumea Noua, in America, Noua Zeelanda, Australia. Ce as vedea ca acomuneaza Europa ar fi orasele cu piete si catedrale in centru, in jurul lor populatia asezandu-se oarecum concentric, in locuinte inghesuite. Ce sa mai vad ca au europenii in comun? Poate faptul ca tinerii stau la cafenele si baruri dimineata si discuta sfatos despre toate subiectele si te intrebi cand muncesc, pentru ca de fapt cei mai multi locuiesc cu parintii sau in raza lor pana la 30 de ani.

  2. Nu înțeleg ideea. Ziua tocilarilor care visează la munca pe șantier sau invers? Da lumea s. a întors cu fundul în sus. Capacitatea la sapa, hotul nu zic unde, prostănacul la… da de ce.? Poate ca manipularea vreunei femei sa fie de vina. Dar de ce?Sigur nu vorbim de spiritul femeii care e vocea naturii la specia homo… Sapiens.

Lasă un răspuns