Omul din fata mea pare sigur pe el si pe business. Biroul da si el acelasi mesaj: urias (dupa standardele de Bucuresti), intr-o cladire cu marmura si lemn, facuta intr-o vreme de glorie a Bacaului: anii ‘90. Pare mai degraba un birou de ministru decat unul de presedinte de companie.
Si intr-un fel asta si era, la inceputuri. Pentru ca a fost o vreme cand Bacaul era o putere economica reala si intinsa in diverse domenii, de la avioane la hartie, de la petrochimie la alimentatie.
Cele doua decenii de atunci n-au trecut cu blandete peste oras. Cele mai multe dintre firme s-au dus sau s-au micsorat, inghitite de competitie, de vremuri si de schimbarile pietei. Una insa a ramas. Si in sediu, si pe piata.
Cum de-a rezistat atata vreme, cand altele s-au dus, luate de torentul gusturilor si pretentiilor in schimbare ale romanilor?
“E simplu”, imi spune Grigore Horoi, presedintele grupului Agricola: ‘’ Marfa care le place oamenilor a ramas buna, nu ne-am jucat cu reteta. Dar nici n-am asteptat sa se plictiseasca. Uitati-va la puii cei noi, “cocoselul de padure” – asta e o rasa care incepe sa prinda si la noi in zona premium. Pasari mai mici, crescute mai lent. Gust diferit. E un segment mic, dar cu cea mai mare crestere!”
Agricola s-a rebranduit recent, dupa doi ani cu diferite dureri de crestere. Anul acesta au renuntat la magazinele proprii, care nu mai aveau sens comercial. Si tot anul asta s-au batut cu conspiratiile, cu puii vopsiti si cu puterea social media.
E cool sa spui ca vrei sa te intorci la gaina crescuta in batatura. Bineinteles, gatita la cuptor cu lemne si servita pe lemn, cu stergar langa. Dar adevarul e ca daca mai gasim cuptor traditional si servet frumos, gaina din batatura nu e neaparat cea mai sanatoasa hrana. Si asta dintr-un motiv simplu, imi atrage atentia dl. Horoi: ‘’nu stii ce mananca gaina asta de la tara. Poate rame si gaze, dar poate si gunoaie. Aici, stim exact, caci noi ii facem meniul, imi spune el. De aia si creste asa de repede.’’
Da, hormoni de crestere, ii dau eu replica din site-urile de conspiratii proaspete in minte. 9 din zece romani cred asta, adaug eu statisticile.
“Nu exista asa ceva’’ spune dl. Horoi. ‘’Sa-ti spun de ce: e interzis prin legea europeana. Nu mai zic ca hormonii de crestere sunt scumpi… dar cel mai bun argument e si cel mai simplu: trebuie injectati. Iti imaginezi cum ar fi sa umblam dupa milioane de gaini cu seringa? Cati angajati ne-ar trebui?”
Cresterea cea mai serioasa de vanzari e in zona de pui de fitze. Sau ar trebui, pentru ca suntem in Moldova, sa zicem “di fitze”? In fine, puiul asta pe care il stim din Franta, care-am fost, si unde una dintre retete se numeste “Coq au vin” se numeste de fapt “coquelet”, adica puisor. Brandul romanesc e “Cocosel de Padure” si ideea a venit dupa o masa la Hanu’ Ancutei, de pe drumul spre Iasi. Se si potriveste, caci ferma unde e crescut e si ea in padure. Povesteste chiar presedintele companiei, aici.
Agricola are de anul asta brand nou. Dar povestea companiei nu tine neaparat de cifre – 8 la suta crestere anul asta. Ci si de rezistenta in timp, in proprietate romaneasca, dupa un inceput, culmea, cu o firma straina, de la care bacauanii au invatat mult.
Ce-au invatat din experienta insa e sa-si tina oamenii. Turnoverul muncitorilor e doar de 30 la suta, o cifra buna pentru o munca grea, cu milioane de gaini care-ti cotcodacesc la urechi in fiecare zi si fiecare ora.
“Incercam sa ii tratam ca pe familie. Asta vrem sa fie compania asta. O familie. Si nu pentru ca muncim de dimineata pana seara aici. Ci si pentru ca ni-i draga” spune Horoi.
Si pentru ca familia te si trimite la scoala, Agricola a facut acelasi lucru pentru pustimea din zona prin proiectul de CSR ‘’Gustul Viitorului’’, unul din cele doua proiecte lansate anul acesta:
Asociatia Agricola, alaturi de Chef Cezar Munteanu face scoala inalta cu 20 de tineri din clasele de bucatari ai Liceului Economic Ion Ghica din Bacau. Ca sa ajunga si ei maestri. Poate intr-o buna zi, unul dintre ei va veni cu reteta pentru inca un Chef’s Choice pentru un Cordon Bleu, din cele vandute tot de Agricola sub brandul propriu.
‘’Suntem încrezători că ne vom crește și consolida poziția în piața internă, accea de jucător important în agribusiness-ul românesc”, spune Grigore Horoi. Pare o fraza de PR, dintr-un comunicat de presa. Si este. Doar ca, dupa o ora cu el, am realizat un lucru: omul asta vorbeste serios!
Si la final, cateva cifre de business, sa stiti despre cine vorbim:
Agricola Internaţional SA, cea mai importantă companie a Grupului AGRICOLA, în care sunt integrate lanțul de producție al cărnii de pasăre şi operatorul logistic, a înregistrat în primele nouă luni luni o cifră de afaceri de 378,371 mil. lei, în condițiile în care a vândut cu aproape 9% mai multă carne de pasăre, creșterea valorică fiind de aproape 11% comparativ cu anul trecut.
There is no ads to display, Please add some
Hanul Ancutei e in drum spre Suceava, e doar in judetul Iași.
Scuze, judetul Neamt.