Nu stiu daca ati tras concluzia asta cu voce tare: manelistii nu stiu sa cante incet.
Nu exista manele unplugged. Nici ascultatorii nu pot concepe sa-si consume pasiunea la casti. Manelele nu mai sunt demult o muzica etnica sau specifica unei paturi sociale. Sunt insa un gen specific unei deficiente de auz sau de educatie:
Surditatea muzicala.
Manelistii iubesc volumul. Si de-aia cei care detesta manelele sunt adesea confundati cu cei care urasc muzica aceasta sau, doamne-fereste, o etnie intreaga (desi manelele nu mai apartin, cum spuneam, vreunei etnii anume).
Nu e adevarat: nu muzica ii deranjeaza. Ci faptul simplu ca intr-un spatiu public, odata pornita, MANEAUA NU E OPTIONALA.
Altfel spus, nu te poti indeparta la 20 de metri si sa n-o mai auzi. Iti trebuie de obicei un kilometru-doi. Cand se face o nunta intre blocuri, de joi pana duminica, la cort, ce muzica va fi acolo, in 99% din cazuri?
Manea. Decibeli? Minim 120.
Cam cat la decolarea unui avion cu reactie, simtita de pe pista.
De aici apare ura – si daca nu suntem atenti, ea va fi canalizata impotriva societatii si coeziunii ei.
De aici, si din faptul ca legea nu se aplica manelistilor / ascultatorilor de manele. Daca e sa vorbim de discriminare, asta e cea mai frecventa.
Sa luam o situatie prea des intamplata: e o petrecere cu manele in vecini si suni la 112 sa se aplice legea privind tulburarea linistii publice. Ce se intampla cand vine patrula?
Cand nu colaboreaza direct cu scandalagii si fac misto de tine, dupa metoda “am inchis muzica pana pleaca potera”, politistii dau de obicei o amenda simbolica. Petrecerea nu se opreste aproape niciodata. Nici volumul nu scade incat SA NU MAI AUZI.
Ce sentiment genereaza aceasta situatie? Ura, fireste. Ura se naste din neputinta ta si din sentimentul ca nu esti protejat in fata unui abuz.
Acest gen de atitudine a dus, dupa parerea mea, la rezultatele din sondajul pe care il vedeti mai jos. Cei mai multi dintre cei care au raspuns la mine pe pagina, oameni educati si cu vederi liberale, sunt impotriva manelelor in spatiul public – o idee a primarului Robu, care le-a interzis.
Este ideea lui Robu discriminatorie? Da. Si totusi, iata ca e aprobata de multi. De ce?
Pentru ca oamenii au perceptia ca maneaua nu stie masura. Ca nu stie incet. Si pentru ca ei simt muzica data tare (nu doar manea) ca e o forma de sfidare decibelica la adresa libertatii si gusturilor altor oameni.
Nu e o problema etnica. Dar e o problema de coeziune sociala.
Nimeni, nicio ideologie a fratietatii sociale nu ne poate forta sa acceptam violul urechilor noastre, o noapte intreaga, de la vecinul de sus. Care nu se opreste, indiferent ce am face noi si indiferent ce ar spune legea.
Acum ceva vreme USR a venit cu o lege a zgomotului. A trecut? Pe naiba. Daca vrem o Romanie in care oamenii sa nu se mai deteste, atunci trebuie sa incepem cu asta:
Libertatea fundamentala e cea a linistii.
Orice vine peste e un priviliegiu si trebuie sa cerem voie celorlalti pentru el. Pentru ORICE muzica!
Si daca ceilalti nu sunt de acord, trebuie sa incetam.
De aici incepe o Romanie in care toti sa se simta egali, indiferent ca asculta Mozart, Andra sau Guta!
LATE EDIT: Ma intreaba cineva daca principiul acesta se aplica si la concerte gen Untold. Da. Daca nu avem acordul oamenilor, daca sunt oameni deranjati de ele, da. Libertatea ta de a face concert se opreste unde incepe a mea de a nu participa in niciun fel la el. Nici macar din baie, unde il aud cel mai putin!
SI MAI LATE EDIT: Da, si boxele de la biserici sunt in aceeasi categorie. Nu ma poate obliga nimeni sa le ascult, daca nu doresc. Slujba e o chestie privata, nu publica. Trebuisa fie o optiune personala. Altfel, e o ideologie raspandita cu mijloace de propaganda totalitariste.
There is no ads to display, Please add some
Muzica se poate asculta la căști.
ca si opera de altfel.
eu cred că dl. primar PNL Robu are o problemă mare de comunicare, adică el se exprimă clar împotriva genului muzical numit manele, dar împotriva altui gen nu spune nimic, deci pot să ascult rook la difuzoare la maxim că e ok? pot să fac foc dar nu grătar adică pot pune la proțap ? acum o să vorbim direct, cum ați menționat și dvs. deranjează volumul, locația și în genere orice lucru care încalcă bunul simț. Pentru că pe mine nu mă întreabă primăria când organizează un festival pe domeniul public, sau un concert, inclusiv pe stadion. Eu stau la o distanță de 2 stații de Stadionul Național și aud țipetele și muzica , e normal? ei dau și iau bani iar eu trebuie să suport traficul și zgomotul
Da, foarte de acord. Pe lângă faptul ca sunt persoane carora nu le plac manele in sine, le mai asociaza si cu specimene umane oribile, sfidătoare si inafara legii sau a bunului simt minim. Personal, nu imi place nici continutul lor. Separat de ascultatori, versurile, vocile, si videoclipurile mi se par dizgrațioase. Si e neplacut ca nu esti lasat sa nu iti placă. Ori esti snob, ori ipocrit daca nu iti place muzica unei subculturi. Nimeni nu sare asa daca declari ca nu iti place metalul, sau reggae, dar multi se simt brusc foarte afectați dacă nu iti plac manelele, sau mai nou trapul
Daaaaaa
100% de acord@
M-au tampit manelistii de cap cu mizeria lor de muzica! Nu stiu sa o asculte incet, doar in boxe cat ei de mari!