Mistificarea “Turcia ajuta ISIS”: cum functioneaza mecanismele minciunii globale

M-am facut un tabiet: la prima ora (adica 6:30, inainte sa duc copilul la scoala), ma uit in newsfeed. Am 5000 de prieteni si mai urmaresc inca vreo cateva sute (poate mii) de oameni care scriu pe net. E ca o plasa intinsa, in care in fiecare zi intra alti si alti pesti exotici.

In dimineata asta ceva mi-a atras atentia. Am citit intr-o doara, cu ochii inca nedeschisi bine (eram intre cele doua cafele de dimineata): “Seful Serviciilor Secrete din Turcia admite ca ISIS e o realitate si ca el e optimist in legatura cu viitorul”

Screen Shot 2015-11-26 at 17.13.30

Wait, what? Turcii s-au dat cu Isis?

Intru si citesc. Auzi, bre, ce zice boss-ul de la serviciile turcesti: “Isis e o realitate populara si trebuie s-o acceptam”. Mai mult, ditamai responsabilul spune ca “Occidentul trebuie sa-si schimbe parerea despre Islamism si sa-l opreasca pe Putin din a-l zdrobi”. Aoleu!

Asta e link-ul complet, daca vreti sa cititi pana la capat. Desi va recomand sa terminati intai povestea mea.

http://www.awdnews.com/top-news/turkish-intelligence-chief-putin-s-intervention-in-syria-is-against-islam-and-international-law,-isis-is-a-reality-and-we-are-optimistic-about-the-future

Mai sa fie! Eram prea adormit, asa ca am dus copilul la scoala, am mai facut cateva treburi si m-am intors dupa pranz in online. Intre timp, povestea era preluata si de alte site-uri. Inclusiv unul serios, Euractiv.

Si totusi… nasul meu imi spune ca pute. Insist un pic, mai dau un search si gasesc … asta!

anadolu

Da. Era un fals. Agentia de presa Anadolu (oficiala a Turciei) dezminte intreg interviul si spune ca e o fabricatie. Seful securitatii turce nu da interviuri si, chiar daca ar da, n-ar avea parerea asta. Link-ul oficial e aici:

http://www.aa.com.tr/en/turkey/statement-from-anadolu-agency-/448685

Acum imi pica fisa. Tocmai am fost martor la o operatiune de intoxicare, provenita cel mai probabil de la serviciul de propaganda globala al Moscovei. De unde deduc asta?

Pai e simplu. Story-ul asta, ca si celelalte de teapa lui (expunere.voma, searchnewsglobal, etc) a ajuns la mine prin postaci cunoscuti deja. Apoi site-ul de unde provine e in rest plin de articole care tin linia Moscovei. Gen:

Screen Shot 2015-11-26 at 22.24.16.png

Si totusi, genul asta de dezinformare isi gaseste enorm de multi clienti. Pentru ca e de multe ori e atat de credibila incat se pacalesc si jurnalisti veritabili. Cum sunt cei de la Euractiv, care au fost nevoiti (fara precedent, spun eu) sa DEZ-PUBLICE textul la care, cum se spune popular, “pusesera botul.”

Screen Shot 2015-11-26 at 17.13.52

Dar stai… dar eu ce-am scris articolul asta? Ce interes am?

Simplu: eu cred ca fiecare trebuie sa faca ceva sa expuna falsul si dezinformarea. Alminteri vom fi cuceriti de ele si ne vom face rau singuri.

Nici nu va fi nevoie de armele rusilor. Minciunile lor sunt mai eficiente decat pustile.


There is no ads to display, Please add some

7 comentarii

 1. Internetul trebuie sa ramana liber si cred ca e ultimul bastion in care fiecare isi poate spune punctul de vedere.
  Important ar fi sa avem o educatie culturala, sa stim, asa cum ai spus tu despre nasul tau, cand un lucru “pute”.

  Cred ca ar trebui sa urmarim site-urile care au un “about” serios, cunoastem finantarea lor, scopul etc.

  Saptamana asta am discutat despre libertate vs securitate si despre cum, sau daca, am putea interzice ideologiile religioase ce au in cartile sfinte instigari la violenta.

  http://prosicontra.com/libertate-vs-securitate/

 2. Nu știu cât de tare îi ajută turcaleții pe Isișii ăștia . Hai să zicem că deloc .
  Dar , în mod clar , nu mi se pare că ar vrea să-i încurce cu ceva …

 3. …ma “distreaza”, si pe adevarul.ro (doar de-o pilda) – ce de-a trolli pun botul la comentarii. E-un fenomen deja. Un gen de Europa libera pe dos, e ceea ce face Rusia… Probabil va dura o vreme, cert e ca tre’sa se gaseasca solutii, pentru ca nu toata lumea sta bine cu IQ-ul si se poate tampi rau de tot la cap !…

Lasă un răspuns