Trei lucruri pe care nu le stiati despre melci, ursi polari si prostata

Ma tin de promisiune de la inceput. O sa va spun trei lucruri pe care nu le stiati: 

  1. Melcii pot dormi pana la 3 ani.
  2. Toti ursii polari sunt stangaci
  3. Femeile nu au prostata

“Stai, cum? Stiam!” e probabil urmatoarea ta replica, draga cititorule. Daca asa e, felicitari, esti intre cei 80% dintre barbati care sunt siguri ca femeile nu au asemenea organ! Dar, desi avem aceasta informatie vitala, cei mai multi o ardem pe ignoranta intr-un domeniu care are mari sanse sa ne arda la propriu, pana la capatul vietii.

Si anume depistarea precoce a cancerului de prostata. 

74,68% dintre bărbații români nu știu cum se stabilește diagnosticul cancerului de prostată, iar 73% dintre ei nu știu ce este testul PSA. 

Mi l-am facut recent, asa ca va pot spune din proprie experienta. E testul ala care te face sa respiri usurat dupa o luna-doua in care ti se pare ca te duci cam des noaptea la toaleta. E testul care iti spune daca in organism ai markerii cancerului care afecteaza acest organ. Nu era multa lume care sa ceara testul asta in ziua in care am fost la laborator, iar statistica imi confirma observatia empirica: 7 din 10 respondenti nu l-au facut niciodata.

Ar trebui? 

La ce foloseste? Oricum afli daca ai cancer, nu? Te doare, sau ceva, nu-i asa…?

Aaa, nu. Adica daca ajungi sa te doara e cam tarziu. Cam tarziu ca sa te mai faci bine sigur – pentru ca, aici e smecheria, cancerul de prostata luat din timp e una dintre cele mai usor de vindecat forme de cancer.

Date Globocan: în România, cancerul la prostată este a doua cea mai frecventă afecțiune malignă pentru bărbați și a treia cea mai frecventă cauză de deces dintre afecțiunile oncologice. 

Timpul conteaza. Iar PSA-ul iti da timp, mult timp. Dar trebuie sa-i dai si tu, lui, o ora pe an din viata ta. Dupa o anumita varsta, in genere 45 de ani.

Acest articol este ca un indicator de circulatie. Isi doreste foarte tare sa nu intri cu viteza pe un drum plin de masini, fara sa te asiguri. Ca atare, sunt cateva informatii despre cancerul de prostata carora trebuie sa le dam prioritate in grijile noastre, de la un punct al vietii. 

Iata-le (si nu le-am scris eu, ci un medic): 

Adesea, cancerul de prostată în faza timpurie nu prezintă deloc simptome. Cancerul de prostată avansat îi poate face pe bărbați să urineze mai frecvent sau să aibă un jet mai slab al urinei, însă aceste simptome pot fi provocate și de afecțiuni benigne ale prostatei.

Cancerul de prostată se dezvoltă în general foarte lent. Majoritatea bărbaților cu cancer de prostată au vârsta peste 65 de ani, iar cauza decesului acestora nu o reprezintă această boală. 

Includerea testului PSA, antigenul specific prostatic, în analizele de sânge anuale, poate prezenta un beneficiu vital în depistarea și acționarea timpurie asupra bolii.

Acest articol face parte din campania ”Care-i treaba cu prostata?”, inițiată de Janssen România și susținută de FABC (Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer), Asociația Română de Urologie, Societatea Națională de Oncologie Medicală din România și Societatea Română de Radioterapie și Oncologie Medicală. Campania își propune să informeze bărbații români referitor la propria anatomie și de ce e necesar sa adopte  un comportament preventiv în ceea ce privește cancerul de prostată.

Am reusit macar un pic? Lasa la comentarii parerea ta!


There is no ads to display, Please add some

2 comentarii

Lasă un răspuns