Abonamentul medical Regina Maria: aplicatia iti spune acum ce servicii ai incluse si unde faci economii

50.000 de euro e masinaria asta pe care nici nu stiu cum o cheama.

20.000 de mii e astalalta. Inca 10 mii aici, 30 acolo…

E scump sa faci medicina moderna. Dar nu mai pare atunci cand incepi sa socotesti in vieti salvate, in boli ameliorate, in zambete si multumiri la cateva zile, saptamani, luni…

Dar sa ne intoarcem la costuri – si pentru ca sa ne fie mai usoara discutia, trebuie spus de la inceput ca acest articol nu ia in calcul sistemul de stat. Ci merge pe principiul ca iti doresti acces si vrei sa platesti pentru sistemul privat. Nu discut aici motivele, fiecare le are pe ale lui. 

Si tocmai pentru ca aceste consultatii sa coste cat mai putin si sa se faca cu echipamente cat mai bune e nevoie ca si sistemul privat sa functioneze pe un principiu contributiv. Doar ca in loc de CAS punem abonamentul.

Apropos de el: Rețeaua REGINA MARIA lansează noua secțiune ”Abonamentele mele” din cont, care merge atat pe desktop cat și pe app. Ea te ajuta atat sa afli cat ai economisit #peabonament, cât și categoriile de servicii la care ai acces, de la locații, medici și până la specialități.
Practic, vezi sumele economisite în baza abonamentului, dar și tot ce include acesta: medici, servicii, locații, vechimea abonamentului, precum și posibilitatea de a te programa singuri la medic, direct din aplicația de mobil. Stii ce ai acoperit, ce nu si unde ai discount. 

Dar cati abonati sunt azi?

Avem si un studiu pe tema asta, facut de Ernst&Young. “Piața abonamentelor este de aproximativ 2 milioane de abonați, reprezentând peste 30% din totalul angajaților activi din economie. Profitul obţinut din abonamente rămâne în ţară şi este reinvestit în sistemul medical, prin crearea de infrastructură, pregătirea continuă a cadrelor medicale sau construirea de spitale. Așadar, abonamentul medical are un dublu rol în sistemul medical: soluţie de prevenţie şi de menţinere a stării de sănătate, plus soluţie de finanţare pentru dezvoltarea sistemului medical”. 

Fireste, discutia e despre profit. Companiile medicale trebuie sa faca profit, pentru ca asta e logica oricarei afaceri. In Romania, intrebarea onesta care se pune e insa simpla: e acest profit mai mare decat ineficienta din sistemul medical de stat?

Daca da, atunci nu merita sa faci abonament la privat. Dar daca nu…))) probabil ca privatul e o optiune mai buna, nu doar pentru individ, ci si pentru societate. 

Conform studiului “Starea de bine a romanilor”, desfasurat de Regina Maria prin D&D Research in iunie 2022, un roman mediu prefera sistemul privat in proportie de 48% vs un abonat Regina Maria care il prefera in proportie de 90%.

Inca nu stiu sa avem acel studiu care sa ne spuna cat costa sa faci bine pe cineva la stat si cat la privat. As face pariu ca privatul e mai eficient, cu tot cu profitul distribuit actionarilor.

Pana atunci, avem date de la retelele private, care ne spun ca optiunea pentru abonamentul medical privat e in crestere, cu toate ca aceiasi angajati isi platesc si darile pentru cel de stat. 

Ce spun cei de la Regina Maria: “În prezent, rețeaua noastră gestionează un portofoliu de peste 10.000 de companii care oferă un astfel de beneficiu angajaților, cu 751.000 abonamente. Abonamentele includ până la 90% din investigațiile uzuale recomandate, consultații și investigați de laborator, imagistică și radiologie, gratuit sau cu discount, dar și până la 90% dintre investigațiile recomandate monitorizării sănătății post COVID-19. În plus, abonații au acces la o rețea de peste 500 de clinici proprii și partenere și peste 3.000 de medici din toată țara, medici disponibili în 48 de ore în orice clinică și în 24 de ore în Clinica Virtuală. Abonamentul oferă, de asemenea, acces și la platforma de consultații online Regina Maria, unde abonații pot găsi peste 40 de specialități și 500 de medici, dar și la alte instrumente digitale.”

Cat costa toate astea, in perspectiva timpului si cu finantare din abonamente (si probabil si ceva credite)? Regina Maria spune ca in 10 ani a investit peste 200 de miloane de euro in locatii si echipamente. Tot sistemul privat, conform EY, a investit peste 2,8 miliarde de euro in infrastructura medicala.

E cu mult mai putin decat investeste statul in fiecare an, dar iata ca reuseste sa atraga 2 milioane de oameni: deci probabil ca exista valoare aici! Adaugati la asta faptul ca banii acestia se intorc in economie: la fiecare 1 euro investit in piata abonamentelor medicale se genereaza 3 euro valoare adaugata in economia tarii. 

Acest articol e sustinut de Regina Maria, dar contine intrebari pe care cred ca ni le punem fiecare dintre noi: merita banii? Sa avem incredere? Ce abonament sa aleg, cu jobul sau individual?

Fiecare are raspunsul lui. Cel al sponsorului suna cam asa: “Segmentul abonamentelor medicale REGINA MARIA a crescut în 2021 cu peste 15%, față de anul precedent, la fel și nivelul de accesare a serviciilor incluse. Companiile au optat pentru abonamente mai scumpe, premium, cu mai multe servicii incluse. 70% din cei mai mari angajatori din România oferă abonamente medicale angajaților. Sunt 10.000 de companii in situatia asta, din care 1000 au venit numai în 2021. 

Cum e pentru voi optiunea asta? Aveti abonament de sanatate privat medical? Platit de voi? Sau de firma? 

Lasati la comentarii. Si multumesc ca ati ajuns pana aici!


There is no ads to display, Please add some

5 comentarii

  1. ca de obicei campanie media pe banii spinsorului! sa analizam un pic situatia dar nu asa pe banii lor precum autorul!
    1.Companiile private au inceput greu in Romania pentru ca plateau prost medicii si atunci au luat in majoritatea cazurilor medici mai slab cotati -cei bine cotati plecasera afara demult sau erau in curs de plecare iar “greii” cereau prea mult! a mai fost folosita si schema cu parteneriatele cu “greii” in care ei chemau la spitaelel de stat paciemtii sa le faca acolo analizele si investigatiile intrucat la staterau doatrile mai bune si apoi ii chemau la privat sa le dea tratamentul ca sa ii “ mulga” de doua ori
    2. cand din cauza aparaturii insuficiente , a personalului depsit de situatii era nevoie pacientii erau dusi de pe masa de operatie de la privati direct la spitalele de stat ca sa poata fi salvati si sa nu se inregistreze privatul cu un deces ca sa ii scada scorul!
    Magaria dnului Biris de la Sanador care lua banii integral de la pacient pe servicii decontate partial sau integral de stat este celebra desi s-a pus bine batista pe scandalul acesta!
    de ce sa dau bani in plus la abonamentul privat unde totul este mai scump decat la stat unde oricum platesc ? Nota bene ca si piloti suntem singurii contribuabili din Romania care platim mai mult CAS decat orice alta categorie de angajati, vreo 33% in procente ca sa u zicem si in net cat ca suparam sponsorul 😂
    Mai pe scurt este evident ca tiate aceste clinici si spitale private trebuie sa faca profit si i cearac cu disperare asta! si nu un profit decent ci unul desantat! ca de aceea este Austria implicata si nu numai nu?
    Mai bine am pune mana de la mana si am sta pe organele de stat si ele corupte pana in maduva oaselor sa se asigure conditii decente in spitale, acolo unde se fura ca in codru prin contracte dubioase, achizitii de aparatura la suprapret, etc si sa lasam basmele astea occidentale de doi lei

    • Cezar, mai bine te-ai apuca sa zbori pe un avion ne-occidental, vezi cati pasageri poti sa duci cu un Festival, de exemplu. Serios acum. In rest, de acord, e coruptie in sistemul de stat. Dar ma mir ca nu vezi ca alternativa e unul privat mai eficient!

    • Acum mjlti ani s-a incercat introducerea in Romania a asigurarilor private de sanatate in locul celei de stat. S-a renuntat rapid la aceasta idee pentru ca ar fi fost asigurabili probabil tot vreo 2 milioane de angajati si restul ramaneau pe cheltuiala statului fara sa aiba o sursa de finantare. Aproximativ la fel este si cu abonamentele sau asigurarile private, ele se adreseaza unui segment mic din totalul populatiei. Aceste abonamente sau asigurari medicale se adreseaza urmatoarelor categorii:
      1. Celor care lucreaza intr-o companie in care salariile sunt mari si costul suplimentar platit de companie pentru abonamentul sau asigurarea privata este nesemnificativ in raport cu cheltuielile salariale ale companiei,
      2. Celor care lucreaza intr-o firma cu foarte multi angajati unde salariile nu sunt neaparat mari, dar firma poate negocia un abonament basic pt angajati la un cost relativ mic pe angajat. Avand in vedere ca in general oamenii cu venituri reduse nu prea se duc la medic, vor fi putini salariati care sa apeleze la beneficiile abonamentului, astfel ca el este profitabil pt asigurator sau compania medicala.
      Dar in Romania exista foarte multi angajati care nu sunt asigurabili in aceste sisteme private pentru ca nu sunt rentabili pt sistem, avand in vedere costurile foarte reduse pe care acestia sau angajatorii zcestora sunt dispusi sa si le asume.
      Sotia a lucrat intr-o companie mare unde avea abonament premium si cand a renuntat la corporatie si a devenit antreprenoare a vrut sa-si faca abonament pe persoana fizica. Costurile pt un abonament oarecum similar celui pe care il avea in corporatie erau extrem de mari, asa ca am optat amandoi sa ne facem abonament prin intermediul firmei noastre, costurile fiind mult mai mici decat pt un abonament personal chiar daca firma noastra are doar doi abonati. Sper ca dupa ce se va termina anul si vor observa ca nu suntem un client profitabil pt ei (sotia a folosit intensiv abonamentul, eu l-am folosit o singura data), sa nu ne spuna ca nu putem prelungi contractul sau sa ne mareasca foarte mult pretul.
      Concluzia: ca orice sistem de asigurare, se bazeaza ca o parte destul de mare dintre clienti, vor folosi putin sau deloc aceste servicii, compensand astfel clientii care le folosesc mult. Ca orice asigurare, atunci cand este voluntara, si-o fac in general cei care se asteapta sa o si foloseasca sau au bani suficient de multi incat sa nu se uite la cheltuieli. Atunci cand asigurarea este obligatorie sau inclusa, costul acesreia scade, pt ca si-o fac si cei care nu au de gand sa beneficieze de ea.
      Cu ce este diferit Casco de RCA? Daca am Casco si produc un accident, pagubele la masina mea sunt mai mari (pe medie) decat la masina pe care o lovesc? Ca pretul la Casco este mult mai mare. La fel este si la asigurarile de sanatate, asigurarile individuale voluntare au preturi destul de mari.

  2. O bătaie de joc la adresa abonaților. Erau să-mi omoare copilul din indolenta și neglijenta medicilor. Am ajuns cu el în comă la Grigore Alexandrescu unde a fost salvat de adevărații medici. De ce aceste cazuri nu apar absolut nicăieri în presă? Mergeți o singură zi și stați în fața maternității din Baneasa și veți vedea câte familii distruse ies de acolo. Vedeți review-urile clinicilor pe Google Maps, este singurul loc unde se poate vedea realitatea. In restul toată media și statul sunt cumpărate de ei.

Lasă un răspuns