Implantul dentar: de ce zâmbești după ce citești

Ti-e frica de implant, nu?

Si mie mi-a fost. Mai ales pentru ca undeva, in umbra acestui cuvant se ascunde cuvantul “chirurgie”, adevaratul bau-bau.

Dar daca treci de el (si e mai greu de invins spaima chiar decat operatia propriu-zisa, stiu sigur) ajungi sa descoperi ca implantul e o solutie rationala, eleganta si mai ales confortabila  pe termen lung. Si vorbim aici si de zambit si de mancat…

Trebuie insa putina educatie. Aici ai de ales: te uiti la acest video. Sau citesti mai jos ce spune in el chirurgul Mihnea Velisarato.

 

Ce spune dr. Velisarato?

Implantul este facut dintr-un material inert – titan, un material inert biochimic, deci organismul nu il vede ca pe un corp strain, ci il asimileaza ca atare, practic il integreaza, se formeaza os pe implant!”

Implantul, pe scurt, e un surub din titan care inlocuieste, practic, radacina lipsa a dintelui. Indiferent de varsta se poate insera un implant dentar. De asemenea, oricine poate face o extractie dentara poate primi si un implant dentar. Criteriile mai degraba tin de anatomia locala, de cantitatea de os, de bolile generale asociate ale pacientului. Si bineinteles igiena. Adica un pacient care o igiena defectuoasa si care nu poate sa treaca catre o igiena mai buna, degeaba ii pui un implant, il va pierde cu siguranta rapid.

De foarte multe ori e posibil sa faci extractie dentara si sa pui si un implant, sa inseri si un implant in “fresh socket”, intr-o alveola proaspata, atunci cand osul, cantitatea de os iti permite, e din contra, chiar benefic, ca scutesti timp, pacientul nu mai este operat inca o data, totul merge mult mai repede, iei o singura data antibiotic si poti beneficia de un dinte pe implant mult mai repede.

Sa presupunem ca avem un pacient care nu are nici un dinte in gura, cel mai bine este sa inseri cat mai multe implanturi, adica sa ne apropiem de situatia naturala, cum ne-a lasat Dumnezeu, fiecare dinte cu radacina lui. Nu tot timpul e posibil sa pui tot atatea implanturi, dar cu cat mai multe cu atat mai bine. Practic toate fortele masticatorii sunt distribuite catre mai multe radacini artificiale. In situatiile in care nu se pot insera foarte multe implanturi, sunt sisteme numite “All onFfour”, “All on Six”, adica pe mai putine implanturi se fac niste structuri din titan sau din acrilat, cu dinti, astfel incat pacientul beneficiaza de dantura fixa de cele mai multe ori si este protezat corect cu mai putine implanturi.

Cat rezista implantul?

Sunt si studii pe 20 de ani, dar marea majoritate sunt pe 10 ani, in care predictabilitatea de a gasi un implant in gura, intr-o stare buna de functionare este de peste 90%.

Există studii care au analizat rezultatele implanturilor dentare pe o perioadă de până la 20 de ani, însă majoritatea cercetărilor se concentrează pe o perioadă de 10 ani. Aceste studii demonstrează că predictibilitatea succesului implantului în ceea ce privește funcționarea acestuia este de peste 90%.”

As adauga aici o concluzie:

În concluzie, implantul dentar reprezintă o soluție modernă și eficientă pentru înlocuirea dinților lipsă. Acesta asigură o funcționare normală a dinților artificiali și contribuie la menținerea sănătății orale pe termen lung.

Indiferent de vârstă, oricine poate beneficia de un implant dentar, cu condiția să îndeplinească criteriile necesare. Este important să se acorde o atenție deosebită igienei orale și să se realizeze vizite regulate la medicul dentist pentru a menține sănătatea orală și a preveni apariția complicațiilor. Studiile realizate pe o perioadă extinsă de timp au confirmat succesul implantului dentar în ceea ce privește funcționarea sa pe termen lung.

Un material realizat impreuna cu Dentalmed si sustinut tot de ei…)

 

 


There is no ads to display, Please add some

Lasă un răspuns