România respiră. Dar știe ce?

Incepem sa aflam. Au iesit rezultatele din primul an de functionare a retelei private de senzori Airly. Si sunt ale naibii de interesante. La inceput o observatie: sunt 115 senzori, daca nu mai insel, deja mai multi ca ai statului.

A doua observatie: suprafata acoperita cu senzori a crescut de la 161 km patrati la 400. Disclaimer: am si eu unul acasa, sponsorizat (platit) de unul dintre partenerii campaniei de instalare, Philips. 

Sa vedem mai intai care sunt cele mai poluate zone din tara, inainte de lockdown, care a usurat un pic lucrurile (ca si sosirea verii). Asa arata perioada 1 ianuarie – 1 aprilie 2020.

Zonele verzi nu sunt neaparat extrem de curate ca si calitate a aerului – in unele pur si simplu nu sunt destui senzori inca. Observati ca Bucurestiul sta cel mai prost, alaturi de judetul Mures.

Ritmul zilnic al poluarii e dat, din nefericire, de ritmul traficului la care se adauga cel al incalzirii (pe timp de iarna). Observam ca in timpul zilei de vara – cu rosu – cel mai bun moment e in jur de ora 16, dupa care traficul (si scaderea intensitatii vantului) incepe sa creasca poluarea in orase, pana spre orele 22. Exista un varf de poluare datorat traficului in jur de 8 dimineata in ambele anotimpuri, mai pronuntat iarna.

Tot iarna se vede mult contributia incalzirii in orase, care se cumuleaza cu traficul – poluarea se dubleaza intre pranz si orele 20.

Ce-a facut lockdown-ul din primavara? Cu linie continua este poluarea din martie-mai, cu linie intrerupta cea din 2019. Rosu si verde pentru drumuri aglomerate, respectiv mai putin circulate. Se vede clar ca diferenta pe drumurile aglomerate e DUBLA. Am respirat mai bine in Militari in vremea carantinei dure…)

Daca e sa ne uitam mai detaliat la zonele poluate, Ilfovul si Bucurestiul conduc, cu 30 de zile pe an la depasiri ale normelor de sanatate publica.

Brasov, Calarasi, Covasna, Vaslui, Cluj sunt zone in care gasim peste 10 zile pe an cu depasiri. Ale limitei legale in UE, sa fie clar.

Cum stam in Europa, cand ne comparam capitalele?

Pai in primul rand ca ne batem cu polonezii la poluare. Londra, Madrid sau Berlin sunt cu mult sub Bucuresti.

Pentru consolare, intre estici stau mai rau Sofia si Zagrebul. Dar nu tot timpul anului…

Si totusi, mai sunt si zone de lumina. Vara asta a fost printre cele mai curate – sa fi fost si pentru ca urma unei primaveri in care am poluat extrem de putin? Oricum ar fi, a aratat bine pe partea de particule PM10.

Dincolo de toate, un regret: as fi preferat ca toate datele acestea sa fie furnizate de institutiile statului, pe care intamplator le si platim pentru asemenea analize. Sigur, si ele livreaza cate ceva, dar mai degraba am sentimentul ca se jeneaza sa ne dea si vesti proaste.

Proiectul Airly a pornit din Polonia si este doar una dintre retelele private ale Europei. El e finantat partial de Philips, care se implica in proiecte de comunicare a calitatii aerului. Articolul de fata este realizat cu sprijinul lor, insa fara niciun fel de ingerinte editoriale.

Datele pe larg vor fi facute publice luni, intr-o conferinta de presa. Vom mai auzi de ele.


There is no ads to display, Please add some

2 comentarii

Lasă un răspuns