Am pățit-o în week-end cu cardul, ai grijă cui îl dai!

Unul din 8 oameni va da datele personale sau ale companiei unui pescuitor de date prin metoda phising. Asta doar in 2020, spune un studiu recent al unei companii de securitate cibernetica. Fireste ca l-am citit dupa povestea asta. 

Pentru ca da, saptamana asta mi s-a intamplat si mie, chiar fara sa vreau. Nu stiu cand si cum. Nici nu stiu daca a fost phising in sensul propriu-zis al cuvantului sau un banal furt de date cu un POS fake. Dar sa va spun faptele.

A inceput ieri, cand am observat o cerere ciudata de plata pe cardul meu: o companie Cutare, de la care n-am luat niciodata nimic, voia sa-mi ia 35 de dolari. Ma uit in istoric, constat ca mai incercase si luna trecuta, dar cu 29 de dolari – atunci pur si simplu am ignorat mesajul, ocupat fiind.

Trebuie sa va spun aici ca nu ma uit des in istoric, ma bazez pe memorie sa stiu cat am in cont. Cu aproximatie, banii nu lipseau. Dar cuvantul cheie asta e: cu aproximatie.

Pentru ca atunci cand m-am uitat mai atent am observat o plata de 1 dolar, alta de 1 dolar 50, inca una… Cam in fiecare luna erau ciupeli din astea. Mici, nu le vezi, nu te prinzi la 20, 30 de lei.

Ghinionul lor a fost ca unul s-a lacomit. Unul dintre cei la care au ajuns datele mele de card. Primii hoti au fost mai destepti, m-au tapat sub radar. Al doilea beneficiar al acestei scurgeri de date a exagerat. M-a facut atent. Si cardul e blocat acum. 

Citisem despre asta. Datele de pe card sunt de vanzare pe piata Dark Web. Dar nu stiam ca asta mi se poate intampla si mie. 

V-am spus povestea asta ca sa stiti un lucru simplu: trebuie mare atentie cui va dati datele. Unde si cum platiti, la ce POS – uitati-va atent la oameni si magazine…

Apropos de cui dati datele: e safe sa vi le dati unui procesator de bani cu istorie. Aceasta postare face parte dintr-o campanie de constientizare a utilizarii in siguranta a banilor tai – o campanie TransferGO.

Compania poate face de curand un lucru simplu: transfer de bani direct pe card. Trimiti bani destinatarului folosind datele de pe cardul lui, fara sa ai nevoie de IBAN, pe care poate nu il are la indemana sau exista un risc mai mare sa il scrie gresit.

Asa poti si primi pe cardul tau. Daca varul din Germania vrea sa iti trimita niste bani, dar tu nu iti stii IBAN-ul, ca nu il folosesti cand platesti sau scoti bani de pe card, nu mai e nevoie de el. 

Nu trebuie decat sa dai prietenilor sau rudelor care vor sa-ti trimita bani numarul cardului tau de credit sau debit. Mai ales daca sunt plecati in alta tara, asta e una din variantele cele mai simple.

Ideal, ca sa fii sigur, eu l-as trimite in doua bucati: una pe mail si alta pe whatsapp, pe un telefon neconectat la mailul respectiv. Spargeti numarul si numele in doua, cu alte cuvinte…) 

Prea multa precautie? Nu sunt un expert, sunt doar un om patit si cred ca e bine sa-ti iei toate masurile, chiar si cele care par exagerate. Mai ales daca nu e cine stie ce efort implicat. 

Altfel, daca vreti sa trimiteti bani rudelor din strainatate sau sa primiti de la ele, aruncati deci o privire si aici. E o metoda care zic ca merita luata in considerare.

Un material realizat cu sprijinul TransferGO.


There is no ads to display, Please add some

Un comentariu

  1. Mie mi s-au furat de pe cardul BRD-debit aproape contravaloarea a 200 USD intr-o singura noapte. Cineva din Polonia a comandat mancare de la Ubereat (25 aug 2020). Introdusesem datele de card la Uber, dar nu aveam cont la Ubereat, iar in Polonia nu am fost niciodata. (Nici datele de card nu le-am dat altcuiva. Il folosim doar eu si sotul pentru cumparaturi si atunci introducem pin-ul.)) Mi-am dat seama imediat, caci mi-a multumit Ubereat pt cumparaturi, adica tot pe 25 aug si am dat telefon la BRD cerand sa blocheze cardul. Am fost la sucursala de langa mine si am anulat cardul si am depus o cerere de sistare a platilor, reclamand ca nu au fost facute de mine. (Banii erau blocati in cont in vederea platirii lor catre Ubereat in zloti polonezi.) Am primit in cateva zile un nou card BRD. Dupa o saptamana am primit raspuns de la BRD ca plata catre Uber eat va fi efectuata (ceea ce s-a si intamplat imediat) intrucat datele de card au fost corecte.

    Mi se pare revoltator faptul ca IT la BRD functioneaza mai prost decat la facebook sau google, care m-au atentionat imediat cand cineva mi-a folosit parola pentru a intra in cont dintr-o locatie neobisnuita.

    Mi-as fi anulat contul BRD pe care primesc pensia de varsta si cea de handicap grav, dar am plati automate din cont pt electricitate si gaz. (Ar fi prea multa alergatura pt mine care ma deplasez foarte greu.)

    De la banca m-au sfatuit sa ma adresez politiei, ceea ce am facut on-line. Raspunsul primit a fost ca sa ma prezint personal la sectie.

    De la Portectia Consumatorului nu am primit inca un raspuns.

    Si asa am ramas inselata de cca 800 lei.

Lasă un răspuns