Doua scene din alegerile americane la care ar fi trebuit sa fiu mai atent

Sondajele il dadeau pe Biden in fata cu minim 5 procente. Unele, mai umflate ca freza lui Trump, chiar cu 10. Si totusi, uite ca Biden n-a reusit decat un caznit jumatate-jumatate, din care, la ora la care scriu povestea asta, inca nu e clar cine ia presedintia.

Intrebati de operatorii de sondaje, alegatorii au spus ca voteaza cu Biden. Numai ca in realitate l-au preferat pe portocaliul descris ca “rasist, protectionist si nebun” de miscarile de extrema stanga din America.

Batalia a fost in ultimele luni chiar intre aceste doua miscari: sinceritatea de a spune ce crezi chiar si cand crezi lucruri neplacute si corectitudinea politica ce-ti spune sa-ti tii gura, chiar si in America.

A fost si batalia intre afacerea Black Lives Matter si chestiunea Covid.

Apropo de BLM: doua scene mi-au ramas in minte: o gloata furioasa care cere oamenilor de la o terasa sa demonstreze cu pumnul sus, desi in mod clar aia n-aveau nicio treaba cu ei. Aproape toti o fac, cu exceptia unei persoane, care NU ARE CHEF sa se supuna. 

In femeia care sta pe scaun e de fapt America in care ai voie sa ai ORICE opinie. America fondatorilor, America celor care s-au refugiat acolo tocmai de persecutiile din Europa. Si m-am cutremurat si atunci, ca si acum, la gandul ca multimea asta nu intelege ca nu demonstreaza pentru idealurile libertatii, ci mai degraba impotriva lor. 

Ei, femeia asta care sta jos a adus, zic eu, cel putin jumatate din voturile lui Trump in statele in care “armonia” rasiala e de fapt un razboi de gherila zilnic. 

Nu mai zic ca BLM si miscarile care au blocat orase or fi ele democratice, dar n-au prins deloc bine la oamenii obisnuiti, pentru care ideea de a dormi in cort pe strada e cel putin bizara. Democratii au pierdut cu ocazia asta o parte din burghezia liberala, care nu s-a putut recunoaste in dezmostenitii care urla si fumeaza MJ in centru in Seattle in timp ce lupta cu “dictatura” fara sa-i deranjeze, de fapt, nimeni.

A doua scena e din Florida, din vara trecuta. Mii de oameni pe plaja, in ciuda tuturor avertismentelor medicilor si discursului politic democrat, care-a fost in permanenta pro-restrictii Covid.

Si totusi, lumea s-a dus la plaja. Pentru ca lumea vrea sa traiasca, chiar daca asta risca sa omoare pe altcineva.

Nu se intampla mereu la fel? Cand mergi cu masina repede. Cand castigi mai mult si altul mai putin. Cand ai bani de medicamente si altul n-are?

Viata nu e dreapta. Unii cred ca asa trebuie sa fie ca lumea sa ramana competitiva. Eu, desi nu sunt trumpist, sunt printre ei.

Asta a fost batalia in America si asta va fi mereu in lume. Intre cei care se gandesc doar la ei (si nu pot sa-i condamn) si cei care vor sa schimbe lumea intr-una mai buna, cateodata fara sa intrebe lumea daca ea vrea.

Cine castiga acum nici nu mai conteaza. Important e acest fifty-fifty. Unde la mijloc nu gasesti adevarul, ci o medie care nu spune nimanui nimic.

Fiecare suntem fortati sa alegem o tabara. “Lupta de clasa” continua. 


There is no ads to display, Please add some

Un comentariu

  1. Nu domnule Mindruta, nici macar acum nu ati inteles nimic despre alegerile din SUA. Sondajele au fost impartite, in functie de cine le-a facut, cred ca a fost mai mult o alegere personala de a selecta doar sondajele pro-Biden. In general, cei care se pricep la politica din SUA (nu Fox sau CNN) au sustinut ca va fi o lupta foarte stransa.

Lasă un răspuns