Pe vremea cand pixelii erau oameni

De ce nu mi-a placut Epoca Ceausescu.

Chiar, de ce nu mi-a placut? Pe scurt: Pentru ca era oribil.

Dar oribil in toate felurile, de la tacamurile de la autoservirea din Eforie Sud si pana la spectacolele acefale de ziua Lui si Show-urile de carton de oua de Ziua Ei. De la delirul istoric de 23 August, la prostul gust al romantelor de sambata seara comandate de ei (da, Ceausestii nu aveau VHS acasa si foloseau in acest scop Televiziunea Romana!). De la steagul cu secera si ciocanul care imi intra in ochi in fiecare zi si care m-a facut sa urasc muncitorimea si taranimea la pachet si pana la show-urile in care actorii batrani si nedemni de azi isi calcau pe limba intinsa ca un covor, pentru versurile din care iesea El, ca Alien din burta lui Sigourney Weaver.

De ce era atat de urat pe vremea lui Ceausescu? Pentru ca aerul era greu cu vorbele lui goale, insirate pe marginea drumului, in ziare, la televizor, la radio, la scoala si la serviciu. Pentru ca ideologia se rastea la tine de peste tot, ca o pacla care iti intra in creier. Pentru ca raul, ramul, codrul si marea erau prietenii Alora si se uitau peste umarul tau, la tot ce faceai. Pentru ca un prost, da, un prost, un prost, un prost din Scornicesti, conducea cu abilitatea olteanului proprietar de caruta cu bou, o tara intreaga.

In jurul acestui prost se agregau imbecilii. In jurul lor ticalosii. Pe marginea cercului sugeau la tzatza sinecurilor jegurile. Legati cu scarba de astia incepeau oamenii. Nenorocitii oameni. Care in vremea aia se imparteau in doua categorii: unora carora le era foame. Si altora carora le era frica.

Dincolo de toate, vremea lui Ceausescu a fost o vreme a vorbelor care nu mai insemnau nimic. A gesturilor care nu mai aveau nici o legatura cu sensul lor initial. Inaintea plasmelor uriase de azi, Romania a avut stadioane. Acolo, in rezolutie HD, in pixeli facuti din oameni, realitatea inventata de propagandistii care isi mananca azi pensia se revarsa peste noi sub forma de imagini pentru un Singur Spectator: holde de grau nesfarsite, tractoare eroice, turnatorii incarcate de magma, ca in primele zile ale Pamantului. Lumea intreaga era acolo, pe ecranele alea de pe stadion facute din oameni cu cartoane pictate deasupra capului. Lumea intreaga a delirului din capul unui singur om.

Nici un scriitor liber n-ar putea vreodata sa imagineze ce-au facut romanii inrobiti cu mana lor, nesiliti de nimeni. Metaforele, comparatiile, ravna poetica din epoca (pe care nea Cosma de la Prahova incearca cu abjectie s-o readuca la moda) au livrat atunci un nivel de indecenta pe care Oana Zavoranu, in combinatie cu Bianca Dragusanu, in fundul gol pe Turnul Eiffel n-ar putea sa-l atinga azi!

De-aia sunt uimit acum cand oamenii care au avut 20 de ani atunci se pot intoarce azi pe un stadion fara nici o tresarire.

Si dupa aia imi aduc aminte. Imi aduc aminte de ce.

Pentru unii, vremea lui Ceausescu a insemnat “foame”. Pentru altii, lipsa de libertate.

Si-acum traim in tara in care doar primii au mai ramas. Au ramas, ca poate mai pica ceva.


There is no ads to display, Please add some

16 comentarii

 1. Si daca sunt nostalgici, ei exista pentru ca li se oferea acel miraj al „sigurantei” zilei de maine, care acum e echivalentul a celor „100 de lei” pentru Arena Nationala. Una peste alta, comunismul a fost doar un antrenament pentru multi dintre membrii PSD de acum.

 2. o mica observatie; scornicestiul nu se afla in oltenia istorica! aceasta localitate se afla in regiunea MUNTENIA! care are capitala la Bucuresti!! ceausescu nu era oltean asa cum eronat cred o gramada de necunoscatori de istorie-geografie!

 3. Iti multumesc Lucian Mandruta pentru faptul ca m-ai blocat pe facebook, comunistii pe care tu ii blamezi, asa faceau cenzurau, uneori brutal. Tot un comunist esti si tu, pentru ca in loc de argumente, cenzurezi, faptele tale sunt contradictorii.

  • Pe mine m-a blocat de aproape 2 ani. Nu m-am suparat. Consider ca si pagina de facebook, ca si pagina aceasta, îi apartin si poate sterge orice comentariu oricand doreste si ca poate bloca pe oricine. Nu cred ca asta inseamna a fi comunist. Tot la fel cum nici faptul ca e ateu, nu inseamna ca e comunist. Mai zilele trecute am blocat si eu un (fost) prieten pe facebook, atunci cand a inceput sa ma injure ca mi-am exprimat bucuria pentru faptul ca Scotia a ramas parte din UK, spunandu-mi ca ar trebui ca roman sa laud numai Romania, chiar daca traiesc in UK. Asta nu cred ca ma face comunist.
   Intre timp l-am deblocat.
   Lucian te rog frumos sa faci la fel si sa ma deblochezi. Si pe domnisoara!
   Multumim! 🙂

 4. Eu stiu ca tu Lucian ai o frustrare privind oltenii, pacatul tau, in primul rand la lectia de geografie ai lipsit, de unde si mediocritatea documentarii tale lacunare, postarea este prin prisma unor frustarii mai vechi.
  Timisoara, Craiova, Arad toata zona aceea a mancat din plin capitalism cand te uitai ranjind la feliile de parizer, dar norcul lor s-au numit sarbii, de la produse capitaliste, pana la cultura capitalista. Iti mai trebuie cel putin 20-25 de ani Lucian sa fie egalul unuia care a trait in acea zona. Cand tu te bucurai pentru primul Coca- Cola, pentru majoritatea locuitorilor din zonele mentionate era deja-vu.
  Ceausescu a fost un cizmar destept, a ridicat cu ”sacrificii” tara asta. Dupa ’89 capitalistii tai au furat-o, piulita cu piulita Lucian, iar tu ai fost partas la asta.
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Discuție:Scornicești

 5. Se repetă istoria sau cel puțin, destinul ne arde-o palmă spre aducere aminte și avertisment. O lecție neînvățată va fi repetată până se prinde ceva de subiect. De noi nu s-a prins din câte se vede.

Lasă un răspuns