Vinieta Oxigen, vazuta de un om care vrea sa respire, nu sa mai plateasca inca o taxa

Primul lucru care mi-a sarit in ochi la taxa lui Firea (numita si Oxigen) este un detaliu care peste care multi au trecut: ea poate fi platita si anual.

Este exact detaliul care mie imi spune ca rolul ei este de a strange bani pentru primarie si nu de a rezolva in vreun fel problema poluarii. E o taxa care nu va modifica comportamente. De ce?

Foarte simplu: pentru ca decizia de a folosi sau nu masina va fi luata (pentru Euro 4 si 5 cel putin) O DATA PE AN! Care va fi ea, in cel mai multe cazuri? Simplu: oamenii vor plati SI VOR CIRCULA CA PANA ACUM. 

Singurul avantaj real e blocarea celor mai poluante (non-euro, 1 si 2) din centrul orasului. Dar pentru grosul masinilor, 4, 5 euro, ea e de fapt o taxa.

Ce propun eu?

E simplu: ca decizia sa fie luata in fiecare zi! Si sa platim toti.

Altfel spus, daca azi e soare, sa te tenteze bicicleta sau autobuzul sau chiar mersul pe jos. Si asta sa fie RASPLATIT cu o bere (sau ma rog, ce vrei tu sa-ti iei de aia 5 lei – eu zic mai mult! –  pe care nu ii mai platesti). Aceasta decizie trebuie sa fie zilnica, pentru ca asa, sansele sa cauti alternative sunt mai mari. Daca e doar o data pe an, 99,9% din oameni vor alege SOLUTIA MAI COMODA! Adica plata o singura data. Asa cum aleg acum masina!

Situatia poluarii in Bucuresti e cumplita. Zilnic avem depasiri de pana la dublu la PM 2,5, PM10. Masurate de mine, nu din povesti!

In conditiile astea, orice taxa de poluare trebuie sa se uite nu la MONETIZAREA, ci la REDUCEREA ei. 

Cum as face eu aceasta taxa: 

Principiul fundamental: toata lumea scoate fum, toata lumea plateste, indiferent de certificarea euro.

Taxa de centru (definit mai larg decat in proiectul actual, dupa gradientul de poluare si nu geografic):

Non-euro, 1 si 2: interzis de tot in centru. Un numar iesiri / intrari pe an pentru rezidenti. Liber doar intre 7 seara si 7 dimineata. Si in week-end.

Euro 3 pana la Euro 6: 10 lei pe zi. Liber, la fel, doar noaptea si in week-end.

Taxa sa fie platibila zilnic, prin SMS. Amenda sa fie minim 2000 de lei.

Vi se pare dur?

Asa a parut si la inceput cand oamenii au pus limite de viteza si reguli in intersectii. Cand vrei sa schimbi comportamente, trebuie sa le dai oamenilor optiuni rationale. Si niciuna nu e mai buna decat propriul buzunar. De ce 10 lei? Pentru ca aceasta suma conteaza pentru aproape fiecare cetatean!

Ziceti ca nu merge?

A mers la Milano. Iata cum arata rezultatele acolo, cu o taxa unica de 5 euro PE ZI.

 • Traffic average reduction: -34 per cent (46 133 fewer vehicles entered Area C);
 • Traffic average reduction outside Area C: -6.9 per cent
 • Reduction in the numbers of most polluting vehicles: -49 per cent (-2 400 vehicles entering every day the Area C);
 • Increase of cleaner vehicles: +6.1 per cent (from 9.6 to 16.6 per cent of the total vehicles entering the Area C);
 • Increase in public transport running speed: +7 per cent (bus) and +4.7 per cent (tram);
 • Reduction in number of accidents: -28 per cent;
 • Reduction of emissions of pollutants from traffic in the Area C ‘Cerchia dei Bastioni’: PM10 exhaust -19 per cent; PM10 total -18 per cent; NH3 -31 per cent; NOx -10 per cent and CO2 -22 per cent.

Suna bine? 

E singura metoda. Ce vrea sa faca acum primaria e prea putin, e electoral si e lipsit de curaj. 

Hai, Gabi, daca nu ramai la primarie: nu vrei sa ramai macar in istorie?


There is no ads to display, Please add some

3 comentarii

 1. Liber intre 7 dimineata si 7 seara? poate invers.
  2 euro/zi ca sa circuli cu masina prin centru?
  Si inca 2 euro/ora ca s-o parchezi? In Romania?
  Avand in vedere ca nu ai parcari la linia de demarcatie, presupune sa nu circuli mai deloc prin centru sau sa aglomerezi asa zisa centura din jurul centrului, unde poluarea e mult mai intensa.
  Intersectia Mihai Bravu -Iancului e cea mai poluata intersectie si acum.
  Acesta zona e si cam cea mai densa dpdv al populatiei, adica ii poluezi la ei acasa.
  Numarul lmitat de intrari/iesiri pentru rezidenti presupune un sistem sofisticat de gestiune video.

  Plata zilnica prin sms nu e practica, trebuie implementat un sistem cu cartela electronica gen Auto Pay, care-ti trage bani de cate ori intri in zona, ceva ce n-am reusit sa implementam nicaieri in Romania pana acum.

  Hai sa zicem ca problema pentru combaterea poluarii e un pic mai complexa decat crezi tu si necesita un sistem foarte bun de transport in comun, in primul rand. Nu poti pur si simplu sa fortezi oamenii sa-si vanda masinile sau sa plateasca sume aberante.

 2. Sa presupunem ca tehnologia bateriilor se schimba peste noapte iar de maine absolut toate masinile din Bucuresti vor fi electrice. Ce ne facem? Le mai interzicem accesul sau nu? O sa mai poata fi “influentati” actualii soferi sa foloseasca mijloace de transport alternative sau nu? Si chiar daca nu ar fi electrice.. vor fi TOATE euro7 si vor emana doar vapori de apa.. ce facem? Mai interzicem? Stiu ca e o utopie momentan dar asa arata viitorul. Problema cea mai mare a Bucurestiului e aglomeratia, abia apoi poluarea.

  • Si nu le vezi legate impreuna nu?
   In paralel, eu merg suficinet de mult cu trotineta electrica si bicicleta sa stiu cat e de sinucigas acest demers in bucuresti, pana nu exista mama lor de piste de biciclete peste tot ca sa fi “safe” eo utopie ca se va schimba ceva in bucuresti.
   Iar taxa, taxele sunt doar niste taxe pt prosti. Ca dosr taxa de poluare o platim in benzina parca daca nu ma insel si in rovigneta. Nu interzicerea va aduce ceva ci i terzicerea dupa ce ai alternative viabile ca atunci nu mai are nimeni nimic de zis. A si in Pantelimon u de stau eu nu sunt nici trotuare si eu vreau piste de biciclete

Lasă un răspuns