Țara catre opoziție: cum facem sa urcam cand singurul indemn care se aude e “Jos”? Uite cum!

Numiti trei proiecte importante pe care opozitia le va pune in practica daca va ajunge la putere. Nu puteti? Nici eu. Pentru ca un ultimul an am fost cu totii ocupati cu orice altceva.

Stiti care a fost cel mai vizionat program de televiziune in timpul scandalurilor din ultima luna, in fiecare seara? Unul de entertainment, de pe KanalD.

Exact. Lumea nu mai e asa de atenta. Si de multa vreme imi sta pe limba sa va spun:

Chiar si eu am obosit sa dau share si like la postari despre cat de rai si ticalosi sunt astia de la putere.

Si nu doar eu am obosit: exista o limita biologica, naturala, pana la care poti merge cu acelasi mesaj. Dupa o vreme, chiar si cei mai rezistenti membri ai miscarilor civice se vor plictisi, vazand ca demersul lor nu are finalitate. Si mai ales se vor demoraliza, vazand ca legile pe care le detesta trec cu mici modificari si opozitia din parlament, cu tot cu pancarte, nu poate face mare lucru.

Toata dreapta, ONG-uri si partide risca o epuizare generala in primavara asta, pe care cred ca o poate evita cu o simpla schimbare de strategie:

Incetati sa mai vorbiti despre EI. Vorbiti despre VOI.

Incetati sa mai spuneti (ok, nu de tot) ca ei si-au facut cheful si voi ati rezistat eroic si disperat, dar fara rezultat.

Nu veti castiga public in felul asta. Il veti pierde. Odata ca va asociati apasat cu un esec. Si-a doua ca pierdeti vremea pretioasa pe care trebuia sa o dedicati constructiei unei alternative.

Ok, poate au castigat runda asta, sau aproape.

Ce sa faca opozitia s-o castige pe urmatoarea?

  1. Sa inceteze sa mai fie o oglinda a relelor celorlalti. Sa isi construiasca mesaje in care SA NU MAI INTRE mereu Dragnea, PSD, infactori. De ce? Pentru ca tactica asta nu face decat sa le consolideze imaginea de monolit, de forta covarsitoare. Cand vorbesti doar despre ei, nu cumva dai impresia ca-s mai mari si mai puternici decat tine? Chiar si sa fie adevarat, ar trebui sa te intrebi: TE MAI AJUTA?
  2. Sa fie mai vizibila pe partea de planuri de guvernare. Sa inceapa sa construiasca un narativ, o cale spre o viata mai buna. Una cu detalii, bazata pe planuri clare in toate domeniile. Sanatate, munca, impozitare. Lucruri practice. In acest moment toata Romania stie un singur lucru despre opozitie: ca vrea sa scape de Dragnea. E prea putin. Dragnea, va aduc aminte, n-a castigat promitand ca va scapa lumea de liberali si USR-isti. A castigat cu un program electoral vizibil si discutat, chiar daca fantasmagoric.
  3. Sa iasa din zona de confort a protestelor “anti” si sa inceapa sa se gandeasca la cauze “pro”. Pentru ca, da, e mult mai usor sa iesi, sa strigi o ora “jos infractorilor” si sa te intorci in casa. Dar cine va vota un partid / miscare care distinge doar prin asta? E prea putin: trebuie sa gasiti actiuni publice prin care sa aduceti un bine comunitatii. Si sa se vada. Sa strangeti gunoiul dintr-o zona. Sa zugraviti o gradinita. Sa faceti ce face Vlad Voiculescu cu MagicCamp, multiplicat de 1000 de ori: un proiect care da singur un mesaj pozitiv si de speranta. Oamenilor nu le e de ajuns “jos”. Ei vor sa vada in conducatorii mai mult decat o negatie a celorlalti. Vor sa vada ce faceti pentru ei, nu impotriva cuiva! Sau macar ce le propuneti. E despre ei, nu despre Nicolicea, Iordache sau PSD!

E timpul ca opozitia sa nu mai fie doar o reactie la ce face puterea.

E timpul ca opozitia sa fie o afirmatie de sine statatoare. Una care da incredere oamenilor: 

“Suntem aici. Stim sa facem lucrurile bine in mai toate domeniile. Iata care e viitorul alaturi de noi”.

Vedeti ca n-a fost greu sa scriem o fraza fara sa-i facem publicitate lui Dragnea?

Hai, sa vad cine continua.


There is no ads to display, Please add some

6 comentarii

  1. Perfect de acord… De fapt, e atâta de evident și de simplu încât e clar că, una din două – ori nu vor, ori nu pot așa ceva (de opoziție vorbesc). Ceea ce dă de gândit…

  2. Din pacate nu se vor castiga alegerile. Oamenii nu investesc timp in educatie politica. Stirile false domina. Sunt in Romania oameni mult mai competenti decat mine care pot face o strategie castigatoare. In primul rand opozitia trebuie unificata. In al 2 lea rand trebuiesc motivati cei dezinteresati de politica sa iasa la vot. Pt asta tb creata emotie. Asta misca poporul.

  3. Adică domnu Mândruță, cu alte cuvinte Cristian Ghinea să facă Proiectul Tehnic (PT) pentru autostradă, secțiunea dintre Pitești și Sibiu și, în loc de proteste în piața Victoriei, cu el în frunte pe post de șef de șantier, toți #rezistenții să execute lucrarea.

Lasă un răspuns