Atacul la Tudor Chirila e primul asalt pe fata impotriva libertatii cuvantului

In urma cu cateva zile, o pagina de social media publica un text in care atragea atentia angajatorului lui Tudor Chirila, adica PRO TV.

Dupa modelul gradinitei, textul suna cam asa (l-am tradus in cuvinte mai simple):

“Nenea americanii, nenea americanii, Tudor ne-a facut cu ou si cu otet, nu-l dai afara? Cum isi permite sa aiba pareri politice, nu e in afara politicii de companie? Iete aici, a semnat! Nu cu Securitatea, da’ a semnat! Jos cu el, sa moara de foame!”

Stirea asta nu a fost doar o stire oarecare. La raspandirea ei au contribuit zeci de site-uri oficiale ale PSD, dar si conturi ale unor membri simpli. Cu totii au dat share unui text in care se cerea concedierea unui om liber, vinovat de delictul de non-pesedism.

 

De altfel, in urma cu ceva vreme Codrin Stefanescu vorbea despre o forta de interventie in social media a PSD, cu 570.000 de conturi, toti oameni care dau share unor mesaje construite de activul de partid, ca raspuns la efortul #rezist din social media.

Astazi, Pro TV a dat un raspuns onorabil cererii postacilor PSD-isti: postul considera ca opiniile lui Tudor Chirila sunt in afara job-ului lui. Si sunt libere. 

Ramane insa tentativa – nu de intimidare – ci de distrugere brutala a carierei unui om. Tentativa de a face liniste apeland la mecanismul unui linsaj public, in care nu mesajul e contrazis, ci omul. Nu, nu contrazis: distrus.

Nu conteaza ca nenumarati alti artisti au participat fara sa fie condamnati la emisiuni de CAMPANIE ELECTORALA PENTRU PSD, nu mitinguri civice (Rodica Popescu Bitanescu, de exemplu). Nu, conteaza ca oamenii care au alta parere decat partidul sa-si tina gura.

Bine ati venit in 1933.

M-am uitat pe multe din profilele astea. Ingrozit. La cum i-am vazut pe oamenii care au dat share si-au comentat la ticalosiile astea, nu vor avea nicio ezitare sa aprobe sentinte pentru delictul de opinie. Niciuna!

Ei bine, daca am invatat ceva din 1933 e ca trebuie sa facem ceva, cat mai repede. Cat mai multi.

Libertatea e mult, mult mai greu de castigat decat de pastrat!


There is no ads to display, Please add some

7 comentarii

  1. A wild Gigi appears 🙂 Cariera lui Chirila nu e nici pe departe distrusa. Cei care-l huiduie, postacii PSD-isti de pe Facebook, nu se aflau printre fanii lui oricum. Poate nu o sa mai primeasc asa multe contracte de concerte organizate de PMB. In rest, fanii sunt aceeasi si vor merge in continuare la concertele sale.

  2. In foarte multe institutii din occident cand te angajezi ti se pune in vedere exact aceste conditii referitor la opinii politice si cateva conditii pentru pastrarea secretelor de serviciu, inclusiv a salariului.
    Nu este permisa desfasurarea de campanii sau activitati politice in sediile institutiei sau in legetura cu institutia respectiva. Este ceva normal ! La actorii angajati la un anume trust, sigur ca opinia lor poate fi asociata cu trustul respectiv.
    Foarte posibil ca si lor, fiind angajati la un post anume, sa li se puna in vedere conditii de acest gen din partea angajatorului. Sa fim seriosi ca asta NU este nici un asalt la libertatea de exprimare. Acelasi Chirila, daca se afla in tabara anti-#resist, ar fi trebuit sa respecte exact aceleasi conditii.
    Iar asemanarea acestei intamplari cu cenzura nazista este cat se poate de rusinoasa. Mai curand pot fi asemanate lozincile miscarii #resist, unele chiar preluate din propaganda NSDAP, cu incercarea de cenzura a liberei exprimari. De cate ori n-au cerut rezistentii si fanii lor desfiintarea unor posturi tv, care nu le sunt lor pe plac?!

  3. Dupa ce la ultimile alegeri prezidentiale, facebook-ul a avut un rol hotarator si mai ales dupa ce au inceput sa fie bine consiliati, cei din PSD au inceput sa foloseasca social media mult mai aprig decat inainte si cred ca din ce se vede, chiar exista o minima organizare. Daca nu sunt contracarati in timp util, atunci genul asta de posturi va face ravagii.

Lasă un răspuns