Petrecerea de Craciun cu colegii: cum cheltuim 350 de milioane de euro pe sindrofii de brand (P)

Esti sef la Resurse Umane. Ai facut angajari tot anul. Si anul trecut. Acum sunteti la vreo mie de insi in firma. Unde ii duci la petrecerea de Craciun? Si ce li se intampla acolo, ca sa nu se plictiseasca, sa nu-i enerveze colegii si sa nu plece din ianuarie la competitie?

“Lumea nu se mai distreaza pur si simplu in ziua de azi, imi spune Florin Badea, manager la Jubile, care coordoneaza cam 5 locatii in Pipera si Decebal. “Acum lumea are experiente. Nu mai sunt petreceri: sunt un fel de team-building-uri, in care continutul evenimentului conteaza la fel de mult pe cat continutul farfuriei” adauga el.

IMG_2480.JPG

Adevarul e ca nici nu se vede bine ce-i in farfurie cateodata. Sunt si eu la unul din evenimentele astea, in Jubile Concept, cea mai noua sala din Bucuresti (si probabil ca si cea mai mare.

_BUN6320

La peste 1000 de oameni, arata ca un hangar VIP pentru avioane private – insa poti s-o compartimentezi pentru evenimente mai mici. Afara, chef Scarlatescu gateste scoici, cu ceva neidentificat dar teribil de bun.

E frig si imediat dupa poza asta se face si fum. Si totusi, o multime de oameni se aduna in jurul lui si nu se dau dusi: nu atat cat sa manance, cat sa traiasca experienta de a sta de vorba cu el si de a-i fura meseria.

_BUN6375.JPG

“Sa aduci farfuria la masa e o chestie din trecut. Acum trebuie sa-l faci pe invitat s-o fotografieze si s-o puna pe Instagram sau Facebook. Sa-ti dea tag. Sa isi aduca prietenii aici.

La evenimente nu mai vrea nimeni sa stea pur si simplu la masa. Trebuie sa ridici omul, sa-l faci sa vrea sa traiasca experiente noi: discutat cu chef-ii retete, gatit, alergat, tras la tinta, escape rooms, speakeri motivationali care le explica cum sa urce pe Everest –  sa aiba ce povesti. Pentru asta platesc azi firmele evenimentele de companie” zice Florin.

Cate evenimente mari de companie sunt pe an? Si cat a ajuns sa coste unul? 

imagini jubile.001.jpegIn fiecare zi, in Bucuresti, sunt peste 60 de evenimente, imi spun gazdele mele, care si-au facut un business din asa ceva. Cele mai mari insa sunt mai putine, poate 10, poate 20, pentru ca nu-s asa de multe firme sa-si permita un eveniment cu peste 1000 de invitati. De fapt, sunt doar cateva sali capabile de performanta asta, unele in Pipera, (cum e Jubile-ul nou deschis), altele in hotelurile din centru, la Palatul Parlamentului sau Romexpo. “Din ele, vrem sa luam cam 5 cu sala asta”, imi spune Florin Badea, managerul cu care stau la masa.

Preturi? Pentru toate bugetele departamentului de HR sau marketing

Aici fiecare sala isi face politica ei. Din ce imi aduc aminte, o sala de capacitatea asta la Palatul Parlamentului ajungea la 10.000 de euro, fara mancare sau serviciu. In Pipera, la Jubile, conceptul e diferit: sala e gratis, costul ei e inclus in “tacamuri”, adica in bugetul pe fiecare mesean. Cat? Incepe de la 16 euro si poate ajunge si la 150.

O SEARA CU HORIA BRENCIU E CAT O MASINA BUNA

Ce se intampla de 150 de euro de cap de om? O multime de chestii: sushi live, in fata ta. Bar de cocktailuri, show cu Chefi celebri, atelier de briose in care te poti exprima si tu daca te roade talentul. Plus mancare pentru acasa – de obicei dulciuri branduite, dar create si ele de bucatari de pe la televizor.

imagini jubile.002.jpeg

“Da, exista team building si cu stomacul”, imi spune Florin Badea. Doar ca nu e o chestie de imbuibare si atat: e vorba de descoperire si aici. De un quest prin multiple bucatarii ale lumii, daca vreti.

Si dupa aia vine muzica la rand. Cat mai costa si ea?

Pai un artist din top zece poate fi 25, 30.000. “De euro?” intreb eu. Normal. “Pai Horia (Brenciu) vine cu 22 de oameni in orchestra, cum ii platesti altfel?

In medie, un astfel de eveniment urias poate sa bata spre 100.000 de euro, cu tot cu muzica si un tacam decent, la 20-30 de euro? 

“Poate sa bata unde ai tu buget” spune Florin. Asta e o industrie in care totul se negociaza si se schimba in functie de ce-si doreste clientul. Trendul e insa crescator: firmele vor tot mai mult sa le spuna angajatilor “De fapt, ne merge bine” si prin petrecerea de Craciun sau cea a aniversarii companiei – si ea foarte la moda.

“Noi am inceput cu Fornetti, in Centrul Vechi, imi spune Florin, acum15 ani”. Probabil c-ar trebui sa facem si noi petrecerea de firma cu clientii. Se uita in jur:

“Da’ cred ca nu incap nici in sala asta, cat de mare e ea!”

_BUN6335

 


There is no ads to display, Please add some

4 comentarii

    • Articolele publicitare sunt intr-adevar platite. Tocmai ca sa stiti cum ma finantez si cum pot ramane liber, sa-mi spun parerea acolo unde conteaza. In cazul meu, ai nimerit-o. E foarte bine platit…)))

  1. Ceea ce imi place la tine, Lucian, este ca marchezi astfel de articole cu (P) de la inceput, pentru a nu fi probleme 🙂 Apreciez asta si am citit articolul integral!

  2. Frate, cat prost gust… Trebuie insa ca fiecare generatie corporatista sa isi treaca in caietul cu amintiri una-doua petrecerindin astea. Dupa ce ai trecut de 40 de ani, ramane doar fumul amintirilor si sentimentul ca ai luat teapa, ca mai bine primeai o prima (ma rog, un bonus) in locul soşiălaizingului obligatoriu dă Craciun.

Lasă un răspuns