Cum am cautat Evul Mediu in Alba Iulia si-am dat de secolul XXI

La pranz, in curtea hotelului meu e o ceremonie de schimbare a garzii: mai multi soldati luati cu copy/paste din secolul XVII ridica drapelul si defileaza cu tobe. In jur, in cetatea Albei, totul pare incremenit in evul mediu tarziu. Dar daca ai avea niste ochelari sensibili la undele radio, ai avea o cu totul alta impresie.

DSC_0036.JPG

In cateva sute de ani de istorie, cetatea Albei n-a fost niciodata ocupata. A ajuns insa acum, la batranete, sub ocupatia wifi. Si-a Internet of Things, tulai Doamne! Si-a beaconurilor, de-amu cea mai tare vrajitorie pentru care nu trebuie sa semnezi cu diavolul, doar cu Apple Store. Ma rog, unii spun c-ar fi totuna…)

Dar sa lasam regionalismele si sa va povestesc despre ce e vorba.

Alba Iulia s-a facut oras “responsive”, povesteste Liudmila (va zic mai tarziu cine e). Asta e un pic mai mult ca smart: e un oras in care echipamentele legate la retea sunt ca organele de simt ale omului: miros aerul in cautarea poluarii, se uita dupa autobuze sa vada pe unde sunt, asculta pasii oamenilor sa stie unde e traficul sau pun notele in caiet, sa afle si parintii in timp real ce performanta (sau nu!) au odraslele.

Te prinzi si tu ca orasul e smart in momentul care te asezi in masina, deschizi laptopul si incerci sa te conectezi la retea. Imediati iti apare un ecran in care semnezi fara parola si email, dupa care alte cateva ecrane te invita sa-ti instalezi aplicatiile locului.

Una, e-Alba Iulia e un fel de 7 seri combinata cu informatii istorice, stiri din oras si vouchere pentru diferitele evenimente de aici. Cealalta e Civic Alert, prin care cetatenii pot semnala autoritatilor chestiile care nu le plac.

IMG_2417

Cand te plimbi prin Cetate, cateva zeci de beacon-uri bluetooth intra in discutie cu aplicatia Alba Iulia din telefon si iti povestesc chestii despre ele: ce Muzeu e aici, de exemplu, la ce ora se deschide si de ce merita sa-l vezi.

Alti senzori monitorizeaza particulele din aer, nivelul de radiatii si compusii organici: primaria spune ca in prima zi de scoala a crescut nivelul acestora din urma, probabil pentru ca si aici oamenii isi duc copiii la scoala cu masina…

Orasul e super-wifi-izat. Gratis. Au la Universitate. La autogara. Tot centrul istoric. Si, peste asta, stalpii de lumina sunt si ei gestionati de retea: primaria da lumina mai tare sau mai incet in functie de trafic, sa faca economie.

Dar stati ca mai face ceva primaria cu userii conectati la wifi-ul orasenesc. Ii intreaba ce parere au despre initiativele administratiei. Dap, consultarea publica se face aici si pe smarphone! O chestie SF pentru orasul in care locuiesc eu acum si care, de rusine, a cerut sa ramana anonim…

Proiectul Alba Iulia e gestionat, ca infrastructura de comunicatii, de Orange. Insa arhitectura e deschisa: furnizorii solutiilor de Smart City sunt cateva firme din toata tara, unele dintre ele la inceput de drum, coapte in incubatorul Orange Fab, de exemplu. Liudmila de care va vorbeam e sefa Orange Romania si ea ne-a invitat, pe mine si mai multi jurnalisti, sa facem o vizita in orasul care ar trebui sa dea tonul la Smart Administration.

IMG_2413

Asta e, de fapt, viziunea urmatoarei etape a evolutiei umanitatii: de la conectarea oamenilor la conectarea obiectelor din jurul lor. Infrastructura nu mai e facuta din ziduri si echipamente opace, imobile, ne-comunicative. E formata din obiecte si servicii publice inteligente, care adapteaza orasul la nevoile oamenilor, care il fac sa functioneze mai bine.

Sigur, trebuie sa vrea si primaria. Sa-i pese. Sa se uite pe datele de trafic, pe cele de poluare, pe nemultumirile cetatenilor.

SI SA FACA CEVA. 

222.png

Din punctul asta de vedere, orasul e fix atat de inteligent pe cat sunt primarul si cei din jurul lui. Am stat de vorba despre asta cu Nicolaie Moldovan, city managerul. “Le aducem oamenilor informatii, inclusiv pentru cei care vor sa faca afaceri aici, dar ii si intrebam ce isi doresc: asta ar trebui sa fie treaba fiecarei administratii.”

IMG_2419

Da, tehnologia ajuta. Dar nu-ti baga in traista.

Alba Iulia poate ca are noroc: autoritatile locale par decise sa le pese. Si sa profite de sistem pentru a administra mai bine orasul.

Sa le credem?

Faceti o vizita in Cetate (care era o ruina acum zece ani) si veti afla singuri raspunsul.

Pana atunci vi-l dau pe al meu:

Desi e plina de istorie la suprafata, Alba Iulia traieste, pe dedesubt, in viitor.

In mod normal ar trebui sa ajungi aici cu masina timpului, nu cu autobuzul.


There is no ads to display, Please add some

Un comentariu

Lasă un răspuns