Campania Anti-Vaccin a luat-o inaintea celei Pro

Acum doua zile, o asistenta a lesinat cand a primit vaccinul anti-Covid. Un moment de emotivitate, acum e bine. Insa a lasat in urma o arma pentru anti-vaccinisti: ce dracie e aia la care lesini?, se intreaba ei. Dar nu e doar atat: desi a fost un simplu lesin, unul dintre comentatori – un autodidact cu 30k followers are aceste comentarii:

 

Cu ce ramanem de aici? Cu “niciun cadru medical nu poate garanta pentru siguranta vaccinului”. Si oricum, nu e sigur ca nu e moarta. Presa “aservita” – una dintre marotele propagandei estice, care iata ca a prins – ar incerca sa dezminta moartea asistentei. Nu conteaza ca n-a incercat nimeni nimic si ca asistenta emotionata e vie. Conteaza sa lansam indoiala.

Altii sunt insa siguri, n-au niciun fel de indoieli. Lupta cu companiile pharma a inceput in urma cu cateva saptamani, cu aceasta insailare de asa-zise legaturi intre firme si persoane, construita abil pentru a livra la cheie in mintile simple ideea unei conspiratii globale. A prins bine, am gasit-o in multe shares, fara autor, si eu zic c-a ajuns la cel putin un milion de persoane in ultima luna.

Totul se leaga pentru unii, dar nu se leaga intamplator. Ofensiva asupra vaccinului a devenit evidenta in ultimele cateva zile, pe masura ce se apropie aprobarea lui. Absolut tot ce se gaseste e aruncat pe piata de oameni pasionati de aceasta lupta si inregimentati prin forta ideilor lor (unele fixe, dar nu mai conteaza) intr-un efort care, la fel ca in cazul AUR, are un reach mai mare decat ne inchipuim. Iata-i pe cativa dintre eroii acestei lupte si mesajele lor.

Unele dintre conturile care promoveaza neincrederea in vaccin sunt fake. Dar sunt extrem de active. Dorobantu Alexandra (poza e luata de pe net) posteaza mult in grupuri. Saptamana asta am aflat de la ea care e de fapt targetul propagandei anti-vaccin: nici 30 la suta dintre romani sa nu-si faca.

Alexandra e generica. Nu stim cine e in spatele contului. Poza e insa aleasa sa atraga. Am gasit-o usor pe net in multe alte locuri, semn ca nu autorul contului stie ca nu discuta cu oameni care cerceteaza inainte sa creada.

Alexandra e foarte activa in grupul “Romania”. Un grup mare, cu frecvente postari conspiratiste si in care s-a desfasurat si ceva campanie electorala in toamna asta – cu succes pentru o anume formatiune politica.

Ca sa-i intelegeti orientarea, in grup domina cei care neaga vaccinul. Acest poll de mai jos dateaza de vreo cateva saptamani – urmaresc grupul acesta de la inceputul toamnei si am salvat ceva postari, caci atmosfera din el mi-a permis sa intuiesc, intre altele, succesul in alegeri al AUR.

Dar astea sunt glumite pe langa site-ul incorect politic punct com, un amestec de neolegionarism cu propaganda ruseasca in stare pura. De aici isi pot lua lumina ideologica cei care resping pe motive religioase vaccinul si in acelasi timp suspina dupa Corneliu Zelea Codreanu si tata Trump. Iata cateva mostre.

Mai vreti? Mai gasiti acolo, desi eu va rog sa nu le faceti trafic. Sa ne intoarcem la ultimele cateva zile, in care pe pagini foarte active de obicei vaccinul (de fapt lupta cu el) a inceput sa domine efortul de convingere a publicului.

Bob Vasile cred ca e personaj real. Dar are la acest post mai multe shares decat ia orice postare care vorbeste despre vaccin in termeni corect stiintifici, pe un site de media cu mult mai multi urmaritori. Iata, de exemplu, un articol foarte bine documentat, publicat vineri de Hotnews pe pagina sa de facebook, cu peste 400k followers.

Vorbim deci despre 200+ shares pentru un slogan fals versus 17 pentru adevar. Intelegeti acum de ce e eficienta propaganda si se strecoara foarte bine sub radarul multor analisti?

Dar sa mai aruncam o privire la cateva profile si la ce-au share-uit in ultimele zile. Iulian pune o poza de la o stire absolut nevinovata de pe A3 – ca se vor da adeverinte de vaccinare – si trage concluzia ca nu exista libera alegere.

Tot Iulian preia unul dintre virale globale ale anti-vaccinistilor: sariti, suntem mintiti, e “siringa” goala.

Si ca sa fie clar care ii sunt simpatiile, avem aici si ceva pe pozitiv, ceva frumos. 

Nu stiu cand incepe campania oficiala a Guvernului, dar stiu ca cea a adversarilor ei e in desfasurare de saptamani bune. Un lucru merita spus: dupa parerea mea nu e o campanie neaparat impotriva vaccinului, cat pentru distrugerea increderii oamenilor in autoritati si stiinta. In spatele ei sunt agende nationaliste, extremist-religioase si poate si ceva condimente de ceai rusesc.

Va trebui sa va grabiti, dragi guvernanti, si sa gasiti mesaje cel putin la fel de virale. Nu mai aveti dreptul nici sa plictisiti si nici sa indemnati repetitiv la vaccin, cu o voce goala de emotie si chip impasibil.

Acesti oameni lucreaza cu inimile noastre. Va trebui sa incercati sa le recuceriti.

Si la final, pentru un gust placut, vintage, o bucatica din mesajul Excelentei Sale, Patriotul Suprem, Gheorghe Fuuuunaaaaar!

Asta se intampla cand nu te vaccinezi cu ser tricolor!


There is no ads to display, Please add some

9 comentarii

 1. Lucian, se numeste selectie naturala. Te vaccinezi mergi mai departe, apleci urechea la genul asta de mizerii te duci la Domnul.

 2. E mai usor sa ai creierul in repaos si sa crezi in tot felul de conspiratii mondiale care implica vaccinurile, decat sa te informezi despre noile vaccinuri anti Covid. Singura parte “buna” (daca se poate spune asa) in a avea un procent mare de populatie care nu are incredere in vaccin este ca cei care dorim sa ne vaccinam o sa o putem face mai repede decat va fi planificat, fiind probabil multe doze disponibile. Partea rea este ca pandemia nu se va opri prea curand. Majoritatea fix asta nu inteleg: fie te vaccinezi, fie faci boala. Nu exista o a 3a optiune, din pacate. Este evolutia naturala a unei asemenea boli.

 3. Din păcate eu cred ca șansele de reușită ale campaniei pro-vaccinare sunt limitate chiar de mecanismul de acțiune al vaccinului, care este foarte dificil de înțeles de către populația generală, dar chiar și pentru mulți profesioniști din sănătate (e o părere personală bazată pe niște observații). În acest context, evident că e mult mai simplu să crezi teorii conspiraționiste, simple, in fond, exprimate într-o frază, două, cu o relație de cauzalitate clar expusă, foarte accesibilă.
  Pentru foarte mulți acestea au mult mai multă logică decât orice încercare de explicare a vreunui mecanism de acțiune a vaccinului sau a design-ului si rezutatelor studiilor.
  Drept urmare, cred ca autoritațile ar face bine să fie foaaarte abili în comunicare ca să poată sa ajungă la publicul larg. Poate cu niște animații/ clipuri explicative, simple, care sa fie difuzate in mod obsesiv pe toate canalele media. Rămân sceptică în privința reușitei 🙁

 4. Mecanismul de acțiune al vaccinului anti-Covid-19 este foarte simplu. Oamenilor ar trebui să li se explice că nu li se inoculează un virus viu atenuat, un cip sau mai știu eu ce bazaconie. Și că vaccinul are la bază stimularea anticorpilor pentru identificarea PROTEINEI SPIKE, cea cu care virusul se atașează de numeroșii receptori din organismul nostru pentru a se multiplica nestingherit.

  Din păcate, majoritatea oamenilor au școală puțină, se învârt printre prieteni la fel de inculți și cred orice mizerie se deversează pe Facebook, acest canal de colectare a dejecțiilor, mai degrabă decât o rețea de socializare, așa cum a fost gândită inițial.

 5. Arma cea mai la indemana este raportarea acestor conturi catre Facebook, pentru fake news. Este simplu, avem si noi cu ce sa luptam impotriva lor, nu trebuie doar sa ne consternam.

 6. Statul a cheltuit bani pe reclame care sa ne convinga sa ne vaccinam si cand suni sa te programezi afli ca nu exista. Ministrul Sănătății doreste sa vaccineze cu prioritate oamenii străzii iar pt noi , cei putini, care muncim, nu exista vaccin. IN ROMANIA cel.mai bine se plătește nemunca. Chiar nu mai cred in vaccin, e o.mare păcăleală.

 7. https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer_announces_closing_of_joint_venture_with_glaxosmithkline_to_create_a_premier_global_consumer_healthcare_company
  Declarație din 2019.

  Cam atît de bine fondat este articolul fake news, da Laboratorul din Wuhan nu aparține in întregime firmei Pfizer ci numai im măsură de 38% iar asta decclară Pfizer pe Situl oficial.

  Jurnalism 2.0 Made in România lucru de mântuială.

  B.

Lasă un răspuns