Am mai vazut filmul asta. Romanul e bun, dar vine strainul rau si-l jefuieste. Romanul ar trai in armonie cu natura, dar nu-l lasa austriacul. Sau americanul, care il forteaza sa bea cola. Rusul nu, ca el stie sa se stearga la fund cu papusoi, in fundul curtii. El e ok.
Asa o fi. Dar hai sa va spun ceva, c-am fost in satele astea de munte si stiu care e mersul pe acolo. Nu e ca la mall. E jale. Si e fix jalea noastra. Iar adevarul-adevarat suna cam asa:
Padurile le taie romanii. Romanii. Romanii. Ok, cateodata si ungurii (cetateni romani, la fel de saraci ca si-ai nostri). Unii legal, altii ilegal. Unii pe terenul lor, primit de la retrocedari. Altii pe terenul altora, luat cu japca. Destui taie pe sest, cand proprietarii dorm. Le rad padurile si dupa aia vand cui se nimereste. De multi ani – pana in ziua de azi – politicienii sunt in varful lantului trofic al acestei exploatari. De la toate partidele.
Asta se intampla. De multi ani. Romanii isi taie padurile. Ma auziti? Noi. Exact, noi. Strainii doar cumpara lemnul de la noi. De la hotii nostri si de la oamenii cinstiti. Dar de la noi. Oricum, cele mai multe sunt taiate legal. Cumparate legal. De ce? Ca nu stim ce sa facem altceva. Pentru ca un tanar dintr-o localitate de munte n-are de ales decat intre oi si drujba. Si Spania.
Ce poti face intr-o tara saraca? Vinzi mintea sau vinzi bradul. Vinzi ce stii sa faci. Sau inveti sa tai, sa scoti petrolul, sa scoti aurul si mai stiu eu ce.
Asta poti face cand nu ai scoala sau destula flexibilitate intelectuala sau amandoua: vinzi ce-are tara, pentru ca tu nu ai nimic ce vor altii sa cumpere. Vinzi ce e in jur, ca nu ai ce vinde din tine. Si mai ales vinzi ce vor domnii de la oras: lemn pentru mobila, pentru case, pentru jucariile eco si ramele de ochelari de fitza.
De-asta se duc padurile, deplanse de lumea fina de la Bucuresti, care inca nu se poate hotari daca e frate cu codrul sau doar cu chestiile trendy facute din copaci doborati. Se duc pentru ca Dorel dintr-un sat din fundul Vrancei n-are cum altfel sa-si ia mancare sau macar juma’ de rachiu. Decat cu drujba. Nu zic ca e bine sa tai copacii. Normal ca nu e. Copacii sunt fiinte vii. Au dreptul la viata. La fel ca si Dorel, care crede acelasi lucru despre el. Si-acum noi trebuie sa alegem: pe cine doboram?
Pe copac, inalt, falnic si de 100 de ani? Sau pe Dorel, mic, murdar de unsoare si noroi, garbovit, hot, mincinos si evazionist? Cine e mai important? Cine merita sa ramana in picioare? Cine trebuie sa se descurce, nu e treaba noastra cum?
Si aici e aceeasi poveste ca la Petrosani, Copsa Mica sau la gazele de sist: ok, oprim industria care polueaza si incetam sa exploatam resursele naturale ale planetei. Perfect. Asa si trebuie. Si din ce traiesc de maine aia 10.000 de insi sau cati ori fi care depind direct de exploatarea lemnului in zeci si sute de localitati si catunuri? Turism? Arta? Se apuca de crosetat ii si reparat bicicletele hipsterilor? Din cules de ciuperci?
Sau le cauta pe alea otravitoare si le mananca, pentru ca noi, aici la Bucuresti, sa ne felicitam c-am mai impiedicat niste prosti sa-si castige painea cu toporul, in loc sa se faca si ei regizori, directori de marketing si specialisti in dat cu parerea pe facebook?
Da, exact. Dat cu parerea. Asa, ca mine, primul idiot dintre toti, Idiot ca-si bate capul sa se gandeasca si la ziua de dupa ce toate idealurile noastre se vor fi implinit.
There is no ads to display, Please add some
bravo. in sfarsit ai inteles.
Si totusi, defrisarile trebuie domolite. Inundatiile care omoara oameni si iau case, tot de la defrisari pornesc. Problema e complexa si are multe aspecte, dar de munca in tara asta este, totul e sa vrei.
Da, chiar trebuie sa traiasca si Dorel din ceva, dar problema e ca defrisarile nu sunt facute in ritmul lui Dorel, nimeni nu planteaza alt copac in locul celui doborat, iar de la firmele straine care doar taie, prea.putini bani ajung la Dorel si la statul roman….
Dorel taie, dar firmele alea straine care ii cumpara lemnul castiga mult prea mult, fiindca statul nu ia pielea de pe ele, cum ar trebui intr-un domeniu unde nu investesti mare lucru dar castigi fabulos! daca alde Holzindustrie ar plati un impozit pe venit de 70% credeti ca i-ar mai conveni sa cumpere tot lemnul, ca sa-l exporte? astia nu sunt investitori, ci exploatatori de resurse, deci trebuie impozitati crunt; in rest, padurea trebuie tratata in regimul silvic antebelic, sau macar cel de pe vremea lui Ceasca, si totul se rezolva; fara sfinte proprietati (padurea e a mea si o tai ras ca asa am eu chef si nevoie), ci cu reguli clare, fiindca Padurea este necesara Umanitatii, pe cand din taierea lemnului traiesc doar unii indivizi..
Domnule VSDRUJBA, cand te exprimi asa sigur pe tine, ai idee cat lemn s-a exploatat pe vrea lui Ceasca?…ca sa nu mai vorbine de “antebelic” ca probabil erai copil atunci. Nu iti zic eu, da iti zice ministerul aici, pe la pagina 11: http://mmediu.ro/new/wp-content/uploads/2014/12/Raport-LULUCFart.10Decizia-529.pdf
Toata lumea vorbeste azi de regimul silvic, de cat s-a exploatat inainte, cat acum…darfara sa aiba habar, sau macar sa se documenteze cat de cat. Nici eu nu stiam, dar in ultimele zile, toata aceasta propaganda de strada, coordonata politic, m-a facut sa ma interesez. Realitatea este ca acum, fata de perioada de dinainte de revolutie se exploateaza in Romania mult mai putin!!! Lucru bun, zic eu, ecologic vorbind. Dar daca ne gandim ca tre sa vorbim si economic, ca trebuie sa ne asiguram din resurse si din productie pensii, salarii la bugetari, etc….hai sa lucram un pic si sa valorificam ce avem! Mai lasti voi virginele (paduri) ca alea sunt doar de facut poze de wallpaper si hai sa producem. Padurea este o resursa, cam printre singurele REGENERABILE, deci sa o fiolosim, judicios, sigur ca da!
Buna ziua! Ma numesc Dorel, un tanar de 24 de ani, venit dintr-o zona montana, cu un fond forestier vast. Nu am vrut sa raman la mine acasa, nu am urmat un liceu silvic si nici o facultatea de silvicultura. Am venit in capitala si am urmat Facultatea de Constructii Civile, pentru ca Dorel se gaseste mai des in acest domeniu. Nu mi-au placut niciodata ONG-istii astia hipsteri, hipioti si nu stiu mai ce curent pentru “Salvati radacina de meduza de culoare magenta”. Dar ieri am fost si eu la protest alaturi de acesti oameni… ca orice am facut o greseala fatala de a-i judeca de dinainte si mi-am dat seama ca ei lupta pentru o cauza.
Acum trecand la problema de actualitate. Eu, Dorel, nu am capacitatea alaturi de cei 20 de barbati cu drujba de-ai mei din sat, sa tai nici 10 ha de padure intr-o saptamana. Nu este aceasta o problema. Esenta problemei, cum s-a prezentat si ieri la protest, o reprezinta cataclismul exportului fortat cu propriile noastre resurse, castigul inregistrandu-se in buzunarele asa zisilor banori si politicieni. O alta problema ce a captat atentia publicului, este aceasta desertificare a zonelor montane, fenomen ce afecteaza mediul in mod agresiv si determina aparitia anumitor schimbari climaterice, morfologice si naturale: 1. Padurea este un paravan natural de protectie contra actiunii vantului si vijeliilor, deci satul meu de la poalele muntilor are de suferit, in lipsa ei; 2. Padurea este un filtru pentru apa, ce elimina pericolul de inundatie si imi ofera apa potabila direct de la izvor, deci satul meu are de suferit, in lipsa ei; 3.Padurea este ecosistemul pentru plantele medicinale si regnul animal montan; in cazul tulburarii acestui ecosistem, fauna nu mai dispune de aprovizionare (ursul carpatin nu mai are parte de fructe de padure, scoarta de copac sau pastrav asa ca o sa coboare la poalele muntilor), deci satul meu are de suferit,
Imi pun intrebarea, ca Dorel ce sunt, chiar merita sa tai ca un ahtiat dupa aur? Nimeni nu ma judeca daca imi tai 15 mc de lemn pentru a trece de iarna, (evident din propriul teren), dar nu trebuia sa iau la cunostinta ca trebuie sa tin cont si de un trienar al arborilor, unde am taiat anul trecut sa nu mai tai si sa plantez puieti? Doar ce sunt 100 de ani pana un arbore, ajunge la maturitate?
Ideea este ca nu pe Dorel trebuie sa-l judecam, ca nu stie el multa carte, ci pe cei care il imping pe Dorel si ceata lui sa taie masiv, pentru ca o corporatie si niste politicieni ii promit lui Dorel, pensiune la munte printre brazi (cioturi de brazi)
Pa mine nu ma cheama Dorel, da’ io nu stiu cum e treaba, io zic sa-l intrebam si pa Atila Kerestoly, pardon! Verestoly, ca el are drujba demult, inaintea austriecilor!
Stimate Domn Mandruta,
E cam fortat postul Dvs. ca Dorel nu are ce sa faca ori taie padurea ori moare. In primul rand sunt MULTE repet FOARTE MULTE domenii unde lipsa fortei de munca este acuta. De ex. in agricultura si in unele zone al tarii in constructii. Numai ca cei care platesc nu sunt ca si copacii. Adica nu accepta tuica in timpul muncii. Nu accepta ca astazi nu am timp pentru munca. Cand este campanie este campanie. Bei dupa eventual seara. In zona Clujului (si nu numai) nu gasesti ingrijitori de animale. La salar de 1500-2000 lei/luna net. Judetul ar putea absorbi minim 800-1000 de ingrijitori fara mari probleme. Daca ma uit la avizier vad anuntul la hanul pescaresc care angajeaza femei INDIFERENT de varsta pentru 1846 lei net/ luna + bonuri + transport pentru 15 zile de lucru. Cetateanul roman de etnie roma nu mai primeste ajutor social pentru ca -cu doua clase terminate- a refuzat un loc de munca intr-o brutarie care platea (in 2010 in toiul crizei economice) 950 lei net+transport. Stiu e greu sa te scoli in fiecare dimineata la 6.30 ca sa ajungi la 8.00 si sa lucrezi pana la 16.00 mai simplu sa ma ajung pe la ora 10 in padure sa tai o caruta de lemne si pana la ora 3 am facut milionul de lei.
Sunt multe solutii. Dar fiecare se bazeaza pe munca.