Doi frati si-au facut prima fabrica de detectoare de gaz din Romania. O poveste cu un credit si multa munca (P)

John_F._Kennedy,_White_House_photo_portrait,_looking_up.jpgAcum vreo 60 de ani, tipul asta spunea vorbele care au ramas in istorie: “Nu te intreba ce poate face tara pentru tine, intreaba-te ce poti face tu pentru ea”.

Vorbele astea ale lui Kennedy nu doar c-au ramas in cartile de citate si pe facebook. La vremea lor, au energizat o natiune care, in ciuda disparitiei lui, i-a dus visul mai departe: omul pe Luna.

Dar sa ne intoarcem cu picioarele pe pamant. Pentru ca vorbele lui Kennedy se intorc la noi in campania unei banci, care vrea sa ne arate, prin clientii ei, ce pot face banii luati cu imprumut.

Una dintre povesti este cea a lui Bogdan Panaite – un om care vinde detectoare de gaz romanilor care pana acum cativa ani nici nu stiau ca exista asa ceva.

Foto_Patria Bank (1).jpg

Bogdan a inceput cu o firma cu fratele lui, Tudor. Pentru ca se pricepeau la instalatii de gaz si pentru ca se saturasera de stirile de la televizor, cele cu explozii de gaze si victime, cei doi frati au inceput sa importe detectoare de gaz. Si sa incerce sa le vanda.

Greu. 

Adica desi stiau ca exista un risc, cei mai multi dintre clienti nu stiau produsul. Altii n-aveau incredere in el. Si mai era si categoria (mare, daca nu uriasa) a celor care isi spun “Lasa, n-o sa mi se intample tocmai mie! De ce sa dau 2 milioane?”

Bogdan nu s-a lasat pagubas: cu detectorul in geanta, fara vreo prezentare pe hartie glossy, un leaflet, ceva, omul a umblat din usa in usa. Client cu client. A convins pe unii. Nu l-au crezut altii. A trecut de sceptici fara sa se supere. Si-a mers mai departe, in logica cea mai simpla: sa facem aici detectoarele. Cat de greu poate sa fie?

17156105_1841942689393880_3314528099298686159_n.png

Proiectarea la detectoarele de gaz a inceput in 2013 – productia, in 2014. “Am decis să trecem la producție când am văzut că lucrurile pot fi făcute mai bine. Distribuiam aparate pentru siguranță și confort precum, detectoare și termostate. Mi-am dat seama că le puteam face mai bine. Primul lor produs a fost un detector de gaz metan, sub brandul Inogas, care se păstrează și astăzi”, povestește Bogdan aici.

Anul trecut, firma lui Bogdan si-a fratelui sau a ajuns la 1,8 milioane de euro cifra de afaceri. Lucreaza cu firme mici, cum era odata si a lui. Dar si cu Dedeman si E-on. Ocazie cu care ajungem la povestea cu banca de care va ziceam mai devreme.

Foto_Patria Bank (5)

Bogdan Panaite a avut nevoie sa tina pasul cu timpurile si cu o crestere medie de peste 30% pe an – si asta, la un business cu margini nu tocmai uriase – e greu de facut fara o infuzie de cash. De unde sa-l iei? Sa vinzi actiuni? Sa iti iei un partener despre care nu stii mare lucru?

In loc de toate astea, Bogdan a luat o linie de credit de la Patria Bank. “Avem un business sezonier, cu creștere în toamnă. Majoritatea firmelor mici profitabile, dar care eșuează, o fac din lipsă de lichiditate. Ai nevoie de cash”, spune Bogdan.

Pentru business-urile acestea mici (dar in crestere), Patria Bank are destule linii de credite. Agricultorii au o solutie fara garantii reale, care le permite sa programeze ratele in functie de sezon. Iar pentru persoane fizice care vor mai multi bani si pentru o perioada mai lunga de timp, exista solutia ipotecara.

Iar pentru cei care au nevoie de un aragaz, plus un detector de gaz de la Bogdan Panaite, creditele de nevoi personale incep de la doar 500 de lei pe luna…

Stiu, o sa spuneti ca acesta este un articol publicitar. Asa e. Dar nu l-as fi scris daca nu as fi crezut ca e nevoie de mai multe ca el. Pentru ca promovam aici un antreprenor roman si o banca locala, care se lupta impreuna sa creasca economia romaneasca. Daaaa, reclama e sufletul comertului. Dar cine, daca nu el, tine slujbele oamenilor si creste Romania?

De-aia si indraznesc sa va cer, la final, sa-l dati mai departe. Pentru ca e momentul sa ne intrebam ce putem face si noi pentru cei care fac, cu banii si mintea lor, business in Romania.


There is no ads to display, Please add some

Un comentariu

  1. Nu e “Panaite”, e “Panainte”, dar e irelevant… De peste o luna am norocul, onoarea si privilegiul de a lucra pentru Bogdan. E ok, si ca om si ca sef, se munceste mult, se munceste bine si se castiga decent pentru Romania. Sunt perspective de mai bine…

Lasă un răspuns