Cum am facut curat prin tara (si de ce s-au luat si altii cu treaba langa mine)

La fel ca la cel mai asteptat film al anului, m-a prins actiunea. S-a intamplat in campania „Cif Curata Romania” din primavara-vara.

foto-6.png

M-au prins locurile. M-a prins ambitia povestii: sa curatam in atatea locuri si in atatea zile (cu totul, am smotruit in 5 locatii, peste 2000 mp  scosi la lumina). Si mai ales m-au prins participantii: oameni interesanti si harnici si cu drag de o Romanie pe care o vor scapata de murdarie – si la propriu, si la figurat.

foto-4.png

Si-asa am dat cu buretele, cu Cif, cu laveta si, la final, cu inima: pentru c-am avut ocazia sa vad locuri noi si mizerie veche. Si s-o dau la o parte.

Am inceput la Sibiu, la o fantana pe langa care am trecut de atatea ori, uitandu-ma la cladirile din jur, mai curate. Fantana cu Grilaj (o replica din anii 2000 a uneia medievale, distrusa intre timp) era de ceva vreme punct de escala pentru pasarile din Piata Mare. Am scapat-o de murdarie.

2.jpg

Am mers apoi la Alba Iulia, la Muzeul Principia , unde am dat la o parte urmele iernii de pe geamurile cladirii, frumos decorate (merita sa va faceti un drum pe acolo).

foto-6.png

Am lipsit motivat la Hunedoara, dar mi-au tinut locul voluntarii nostri extraordinari.

foto-5.png

Si m-am intors in forta (si de data asta fara manusi…))) la Viseu de Sus, unde am scapat vagoanele Mocanitei de fumul adunat peste iarna pe tavan si pe pereti – fumul de la soba cu care trenul asta traditional e incalzit. Apropos, daca mergeti acolo, va rog, dati cu degetul pe perete. Daca ramane asa, fara urma (si pe deget, si pe perete), atunci sa stiti ca am trecut pe acolo.

foto-5.pngfoto-19.png

Am fost apoi la Mangalia, intr-o piata centrala, unde platoul din fata Casei de Cultura avea mare nevoie sa-si vada culorile initiale si sa scape de guma de mestecat aruncata de cei care au intrat acolo in ultimii ani. Da, asta e cel mai mare blestem al pavajelor noastre si n-am realizat pana acum.

foto-14.jpg

Drept rezultat, acum stiu nu doar cateva locuri minunate de vacanta, ci si tehnici noi de curatat diverse suprafete. Stiu unde merge laveta, unde buretele, unde trebuie sa insisti cu apa, unde sa dai cu spaclu. Stiu o multime de lucruri despre straturile istorice de neglijenta si nepasare. Si mai ales stiu ca exista o speranta sa scapam de ele.

Dar e nevoie si de oameni. Oameni precum cei pe care i-am cunoscut, alaturi de care am muncit, alaturi de care am vizitat locurile astea.

Mecanismul campaniei a fost simplu: accepti sa muncesti cu mine la curatenie si castigi week-endul in localitatea unde se afla atractia turistica de care ne ocupam. EI bine, s-au inscris peste 2000 mii de oameni, din care intamplarea a selectat trei persoane, plus insotitorii lor, pentru fiecare locatie. Ei bine, desi oamenii au fost alesi la intamplare, ABSOLUT toti au venit ca pusi cu mana: oameni misto, cu chef de treaba, cu umor si fara nici un fel de scortoseala de genul “hai, mah, sa scapam de corvoada asta!”

foto-1.png

Asta mi-a placut cel mai mult. Nu doar ca am lasat in urma cateva locuri mai curate ca inainte. Ci ca am lasat in amintirea unor oameni o zi de lucru impreuna pentru o cauza buna.

Lor le multumesc, inaintea lui CIF. Pentru ca ei sunt speranta ca se face curat, de bunavoie si cu tragere de inima, si-n alte locuri din tara asta frumoasa.


There is no ads to display, Please add some

Un comentariu

Lasă un răspuns