500 de kilometri cu primul radar de bicicleta din istorie. E bun de ceva?

In lumea reala a ciclismului din Romania, ce e in fata e de multe ori mai putin important decat ce vine din spate.

Masina. Camion. Tir. Inca o masina. Alt camion… Nu le mai tii socoteala. Insa le tine el.

Radarul de bicicleta.

IMG_0974

Cred ca e primul device de acest gen. Dar pare la a 10-a generatie: atat de bine merge. Asta a fost, de fapt, prima surpriza. Il scoti din cutie. Faci pairing cu computerul de bicicleta (tot Garmin, fireste, al meu e modelul Edge 1000) si din trei ok-uri esti legat pe viata.

Pe viata si nu pe moarte, pentru ca asta e ideea: sa te salveze. Pe drumurile din Europa (Romania included), lovitura din spate a unei masini e de departe principala cauza de deces sau accident.

Iar radarul asta iti spune cand sa te tragi cat mai spre dreapta drumului. Si il gasesti deja in magazinele online din Romania. 

Cateva lucruri pe care le-am constatat testandu-l in vara asta pe drumurile din Franta si Romania:

De foarte multe ori, m-a avertizat ca vine o masina inainte s-o aud.

Distanta de detectie reala e mai mare ca in manual: cam 150-200 de metri, dupa ochiul meu.

Poate vedea mai multe masini, chiar daca vin una dupa alta, chestie care mie nu-mi reuseste daca folosesc doar oglinda, cand o vad doar pe cea din spate.

Afiseaza chiar si 4-5 masini care vin din spatele tau.

Afiseaza (si asta e minunat) si cand a terminat ultima de trecut si drumul e liber – minunat daca vrei sa intorci. 

Acuratete: in 500 de km parcursi cu el nu a dat nicio eroare. Repet: a detectat fiecare masina, nu a avut nicio alarma falsa. Foarte, foarte bine. Aici aveti si testul filmat de mine in Franta (mai putin trafic) si Romania, pe drumul Slatina – Pitesti.

Singurul punct slab: consuma bateria ciclocomputerului mai repede. Cand merg la tura, de obicei pedalez toata ziua, iar Edge-ul ma tine pana noaptea tarziu. Cu Varia conectat, am avut baterie la Edge doar pana pe la 6 seara. Insa radarul tine toata ziua, daca ai o baterie externa pentru ecran.

Alte features: are si lumina, asa ca poate inlocui si stopul. Mai mult, lumina isi schimba ritmul cand masina se apropie din spate, ca si cum i-ar spune “te vad si eu, ai grija la mine!”

Dar, dincolo de astea, cel mai important si uimitor lucru la el e ca merge. Perfect. De fiecare data.

Si nu, acesta nu e un articol platit. Radarul l-am primit pentru testare de la Arsis, care il si vinde cu aproape 900 de ron. Daca nu aveti ciclocomputer compatibil Garmin, e necesar si ecranul radarului, care mai e in jur de 300 de ron. Cand il luati cu tot cu propriul ecran, asteptati-va ca bateria sa tina toata ziua. Sau 3-4 zile de mers zilnic la birou.

Merita toti banii.

Aici e demo-ul fabricantului, daca vreti sa aruncati o privire si la varianta lui. E printre putinele filme comerciale care nu mint.


There is no ads to display, Please add some

8 comentarii

 1. Interesant ar fi ca detectoarele de radar sa il simta ca radar de politie si sa ii mai tempereze pe soferi! 🙂

  • Atunci am sa va dezamagesc si mai tare. Urmatoarele cuvinte din textul dvs sunt imprumuturi lexicale din franceza, intamplate in secolul XIX:

   Articol (article)

   Interesant (interessant)

   Detestabil (detestable)

   Cauza (cause)

   As vrea sa-l reformulati in romana neaosa a cronicarului Macarie.

   Sau sa recunoasteti ca limba e o fiinta vie, care evolueaza!

   Au revoir!

 2. Cred ca e primul device de acest gen.
  Cred ca e primul dispozitiv de acest gen.

  Faci pairing cu computerul de bicicleta
  Il imperechezi cu computerul de bicicleta

  Romania included
  Inclusiv Romania

  Aici e demo-ul fabricantului
  Aici e demonstrantia fabricantului

 3. Utilitatea acestui dispozitiv e aproape nula ba chiar periculoasa si nu o spun numai eu (in calitate de fost posesor) ci si ciclisti profesionisti (evident , care nu sunt platiti de Garmin). Daca nu auzi o masina cum vine/se apropie in 100-200m atunci inseamna ca ai o problema serioasa cu auzul. Si faptul ca esti atat de atent si ingrijorat “la ce vine din spate” s-ar putea sa te faca neatent la ce vine din fata. Personal , l-am vazut doar ca cateva sute de grame in plus pe bicicleta. Utilitatea pentru mine a fost 0.
  In al doilea rand pretul este exorbitant pentru ce avem aici, adica tehnologia oferita(atat de tipic Garmin)

Lasă un răspuns