Cum a incercat Emag sa ma imbete cu bere fara alcool. Si-a reusit

“Deci nu prea v-a mers atat de bine cu fashionul”

“Nu, nu prea!”

Nici o incruntare. Privirea ochi in ochi. Si nici o scuza. Doar o constatare “Bine, nici noi nu ne-am omorat cu marketingul” zice omul. Si zambeste.

“Bine, si mai sunteti si toti baieti!” adaug eu si lumea rade. Calculatoristi. Geeks, la baza, cum ar veni.

“Baietii” astia insa vand de vreo cateva sute de milioane de euro online. S-au orientat de-un investitor american din aia care stau in zgarie nori prin New York sau intinsi pe salteaua indiana intr-o gradina japoneza din Silicon Valley.  Si-i cheama Emag.

Ieri seara m-au invitat la un fel de conferinta de presa cum n-am mai vazut – dar n-am stiut imediat sa spun ce-mi parea diferit  Am plecat dupa vreo doua ore de stat la palavre si powerpoint-uri si m-am caznit multa vreme sa imi explic senzatia asta dubioasa.

Si-am realizat abia cand am ajuns in masina, in fata casei, fara obisnuita punga de cadouri de la orice eveniment, dar cu o multime de idei in cap.

Oamenii astia sunt sinceri.

Nu, e chiar mai grav de-atat: oamenii astia sunt sinceri si cand vine vorba de insuccese. Si e prima oara dupa 25 de ani de cand merg la conferinte de presa de companie cand aud pe cineva vorbind senin de ele.

IMG_1522Mai precis Iulian Stanciu si inca doi colegi. Nimic corporatist la ei. Nici o aschie de limba de lemn, pe care ma stradui s-o tai si eu, de ani buni, din gura corporatistilor cu care fac cursuri.

Doar conversatie si ceva info. Culmea, unele chiar interesante. Putini jurnalisti, multi bloggeri. Povesti despre ce a mers prost (timpi de asteptare mai mari, neasteptat mai mari anul trecut de Black Friday) si solutii ca sa mearga mai bine.

Ce-am tinut minte? 

Va spun pe scurt: sunt din nou vremuri bune in retail. Atat de bune inca sunt momente din zi in care nu mai gasesti curieri sa duca marfa. De-aia in noiembrie trecut s-a ajuns si la 4-5 zile de asteptare si nervi exprimati in social media.

Solutia? Smechera: mai multe locatii de unde sa-ti ridici marfa, ca sa dureze mai putin drumul curierilor. Si sa fie mai usor de programat. Si mai smechera: ghisee la Posta Romana (ironie, a ajuns privatul sa le plateasca parte din supravietuire). Multe ghisee: peste 100 pana in toamna. Apropos de Posta, Stanciu ne-a povestit ca in Ungaria posta s-a batut sa le ia business-ul. Ca a venit peste ei cu idei de servicii, energie, chef de treaba.

Nu-mi imaginez cum s-au descurcat aici, ca am incercat si eu odata sa distribui ceva cu Posta…(((

Trenduri: 

emag.001Creste plata cu cardul. Si creste pentru ca UE a limitat comisioanele (da, mah, e buna si Uniunea asta la ceva!) la 0,2 – 0,3 de la 1,5. Si-acum emag impinge deal-ul asta cu campanii Visa si Mastercard. Dar tot suntem jos de tot: doar 25% folosesc cardul online? Really? De ce n-avem incredere?

Oricum, e de notat ca Romania nu-i mai incape pe acesti geeks. Polonia si Ungaria si Bulgaria sunt pietele pe care au intrat deocamdata “incepi sa te poti lupta cu aia mari de la 100 de milioane public tinta” zice Stanciu.

Marfa e si ea mai multa: de la 240.000 la 850.000 de itemuri in mai putin de 16 luni. Mult. Amazon-like mult.

Creste mobilul. Jumatate cauta online pe emag de pe mobil, dar doar 25% cumpara de pe el.

emag.002Au incredere mai mult in PC? Sau se pot decide doar seara, cand ajung acasa? “Oricum, cumpara mai mult cand ploua” zice Stanciu. Aha. “Pai tie nu-ti creste traficul cand e urat afara?” ma intreaba Mihai Vasilescu, bloggerul. “Nu, Mihai, ca eu n-am fete romantioase care sa intre in depresie la nori, ca ale tale!”, ii raspund in gand.

Si ma intorc la Iulian Stanciu si gasca. Mi-au spus o poveste interesanta. Cu detalii. Au o fata la Timisoara care castiga pe contract 1500 ron vanzand garantii suplimentare. Dar care isi tripleaza salariul prin bonusuri, pentru ca e convingatoare si vinde asigurarile astea! Apropos de salarii: 1500 in depozit, dar 4-5000 de ron pe la marketing. Si dincolo de 7000-8000 cateodata in sectorul de IT, programare, zona asta de geeks.

emag.003Dar stai, nu m-au platit sa le fac reclama. Si totusi, se poate plati si cu o moneda mai valoroasa: aceea in care nu-i mai consideri pe jurnalisti fraieri care trebuie pacaliti sa duca mai departe povestea companiei, oricat de plicticoasa ar fi ea.

La final n-a cantat Inna. Alta chestie misto, desi in mod clar oamenii aveau bani s-o aduca imbracata in costum de baie rosu si albastru, culorile companiei.

Am plecat inainte sa se termine, ca de la o masa intre prieteni. Si, datorita berii fara alcool, am tinut minte absolut toata povestea, fara nici un efort…)

Acum nu garantez pentru ailalti. Mihai, ai legatura.


There is no ads to display, Please add some

17 comentarii

  1. Emag a avut succces ca a fost primul.

    Salariile Emag platite negrisorilor lor (adica majoritatii) echivaleaza cu 2 ore de iachting si nu pot plati o chirie. Curierul care-ti aduce ultima fita duce acasa cel mult treispe milioane in mina.

    Bine ca ne infioram noi de respect.

    • Salut! Un sezon de yachting de inchiriat costa cam 1000 de euro si iti da dreptul la cam 16 zile de regatta. Deci undeva la 80 de euro pe zi, deci cam 10 euro pe ora. Deci se castiga mai bine in curierat, chiar si asa…)

      • La 1,2 eur/ora (250 ore lunar) un curier nu-si permite nici benzina pina la iacht.
        Apropo, vantul nu costa la iachting, nu ?

  2. … bine, banuiesc ca investitia mafiotului Ghita, la momentul cheie, in aceasta… floare a capitalismului romanesc nu a afectat concurenta pe piata, e ca si cum am spune ca banii negri nu se spala prin imobiliare.

    … respect Emag 🙂

  3. Faptul ca pot cumpara in 12 rate lunare fara dobinda prin eMAG, din fata monitorului si imi vine produsul in fata casei, e un avantaj mare pentru mine. Si politica de retur dealtfel (cumparaturile online si legea care le guverneaza), de care eu insa nu am avut nevoie inca la eMAG.

  4. Materialul atinge toate punctele cu care emag-ul ne-a obisnuit in ultima vreme (extinderea in vecinatati, plata in rate, marirea portofoliului de produse, cresterea traficului de pe mobil, parteneriatul cu Posta) dar astea toate sunt deja din 2015, trebuie ceva nou, ceva deosebit, exraordinar. Ca si nationalist te bucuri ca un business romanesc are un asa succes chiar si in afara, ca si antreprenor local de online plangi, ca se aproprie sfarsitul:)

  5. Lucian, desi presupun ca tu ai vrut sa fii ironic atunci cand ai spus ca te-au imbatat cu bere fara alcool, imi pare rau sa iti spun, dar chiar te-au imbatat. Ce spun, este ca avand acces la multe alte informatii si citind opinia ta care evident este una pozitiva, tot ce pot spune este ca au avut o strategie de PR foarte buna 🙂

    V-au aruncat cateva pastile – informatii care erau oricum deja stiute in piata – si au ascuns sub pres maldarul de… nu spun ce.

    Zic ca au fost intarzieri cu livrarile de BF? Ia fii mai atent si vezi cum voalat paseaza vina pe curieri. Ce sa-ti spun, au crescut ei prea repede. Pe finalul anului trecut a existat un eveniment important pe piata de curierat, respectiv fuziunea dintre Urgent si Cargus. Astia doi, cand au fuzionat, au facut totul praf. In sensul ca s-au pierdut colete la greu, intarzieri de saptamani intregi, rambursuri neplatite printre altele. Dupa 1 Ianuarie, toata lumea a fugit la Fan. Si evident, a dat si Fan-ul chix pentru ca le-a venit brusc un volum prea mare.

    Deci da, asa e, e vina curierilor, problema e ca ei au dat-o de parca iata, ce onesti sunt ei, isi recunosc si esecurile. Mai ales alea de care deja stie toata lumea. Ar fi si stupid sa nu le recunoasca…

    Fashion-ul? Si-au luat teapa cu Fashion-ul? Au si dat teapa cu fashionul 🙂 Sunt deja siteuri care si-au retras produsele de la eMAG din Marketplace pe zona de fashion pentru ca… pierd bani.

    Au lasat fashionul pe mana unei fete cu imagine buna in piata – eu nu sunt sigur de ce – care venea de la o alta pravalie care se afla in insolventa aproape – TinaR. Si fata aia s-a apucat si a carat aiurea containere de marfa din China (brandurile Release si Yepme mi se pare) si ghici ce, dupa aia se chinuiau sa le vanda la kil in piata.

    Emag este in opinia mea un colos cu picioare de lut. A crescut nenatural, mult prea brusc iar calitatea serviciilor a scazut considerabil pentru ca nu au avut puterea sa scaleze dupa cum ar fi fost nevoie…

    Sa nu iti mai spun ce probleme au pe parte tehnica – in conditiile in care se lauda ca au 300 de programatori angajati. Sunt niste chestii… de iti smulgi parul din cap, serios!

    Si mai ia in calcul un aspect: apropos de cresterea asta foarte brusca a vanzarilor la care nu sunt capabili sa faca fata pastrand nivelul de calitate a serviciului macar pe aproape cu cel din vremurile bune… Gandeste-te ca ei au in spate un fond de investitii. Fondurile de investitii, in general, nu prea cresc afaceri, ci speculeaza afaceri. Cumpara azi ceva ca sa vanda intr-un an, doi sau cinci mult mai scump. Pe ei nu ii intereseaza ca distrug piete, ca distrug afaceri si ca in cele din urma s-ar putea chair sa se autodistruga. Pe ei ii intereseaza sa arate bine niste indicatori pentru ca sa poate sa ia cat mai mult atunci cand vor decide sa isi faca iesirea.

  6. Emag-ul a avut succes pentru ca au fost primii – erau praf atunci – tin minte ca in 2004 aveau sediul pe str Aviator Mircea Zorileanu nu stiau diferenta intre nvidia 6600 si 6600GT, dar diferenta de bani mi-o luasera. Adica am platit pe cea mai scumpa, si mi-au dat-o, cu acte cu tot (norocul meu) pe cea mai ieftina. Am observat asta din prima, dar omul a fost asa de insistent, ca sa am incredere, ca el stie samd incat am luat-o pe aia data de el. Evident ca eu aveam dreptate. Pune-te apoi si fa plangeri, ca sa-mi dea placa dorita dupa o luna, desi o aveau pe stoc; nu aveau nici macar formular de plangeri, am scris ceva ca la scoala pe o pagina A4. Pe vremea aia OPC-ul era inexistent, era oribil sa apelezi la ei.
    Concluzie – s-au ridicat nu datorita serviciilor, ci initial incrancenarii de a exista si mai apoi site-ului destul de bun. Astazi n-as cumpara de la ei nici sa ma dai cu otet piese de calculator – poate as cumpara farfurii sau masini.

    • Emag are garantia de retur de 30 zile, si sunt inca singurii pe bune (Altex exclude smartphonurile si tabletele, ca sa vezi), si exista seriozitatea tipica multinationalelor in prestarea serviciilor.
      Problema cu ei este oligopolul creat pe piata (au luat si Pc Garage) si, evident, lefurile de kkt platite marii majoritati a angajatilor.

  7. „Si-acum emag impinge deal-ul asta cu campanii Visa si Mastercard.” Eu nu am prins nici una; chiar azi mi-a bagat 14 lei transport la un produs de 33, desi am vrut sa platesc cu cardul… asa ca am renuntat si am luat de pe pcgarage.ro… aia nu fac nici o campanie dar vand fara taxe transport la plata cu card de vreo doi ani… word!

  8. La ora actuala sunt cei mai buni pe partea de servicii, se pricep la comunicare, stiu cand este cazul sa piarda pentru a castiga mai tarziu.
    Si cel mai important este ca cauta sa invete din greseli, ceea ce ii ajuta sa creasca mult.

    Multi alti retaileri cauta sa ascunda gunoi sub lres, sau il ignora si apoi se mira de ce nu merge

  9. Esti un parazit al vremurilor care striga… parazitii! Ai si pretentii de boier hahaha. Ai multa ura in tine, Mindruta. Vezi ce ai scris despre Grecia, poporul grec, ba chiar despre romani. Gunoiule! Le cunosti insa toate acestea

Lasă un răspuns