Cinci metode sa incalci cenzura Legii Defaimarii

Am sentimentul ca baietii astia care incearca sa guverneze Facebook-ul la fel cum duc de nas Romania nu prea inteleg despre ce e vorba in social media. Tocmai pentru ca imi dau seama ca e dificil pentru ei sa inteleaga o tehnologie mai complicata decat bricheta de la masina, imi fac datoria de bun cetatean sa le spun ca dau o lege inutila, deoarece se cunosc deja cateva metode de a fi incalcata, pentru a vorbi liber.

1. Contul fals. Iti ia cinci minute sa-ti faci inca un cont, de pe un alt calculator (ca facebook-ul sa nu se prinda imediat), dupa care postezi acolo si dai share mesajului de pe contul tau cu cei 5000 de prieteni. Cum il prinzi pe domnul Ion Ionescu, al carui mesaj (despre infractorii care ne conduc) tocmai l-am share-uit?

2. Schimbarea numelui contului. E contul meu, cineva mi-l sparge intr-o buna zi, ii schimba numele si, din punct de vedere legal, nu mai sunt eu. Sigur ca sunt tot eu, dar va trebui un avocat din Silicon Valley sa dovedeasca. Ma indoiesc ca va reusi un membru al Comisiei Virginitatii in Exprimare, sau cum se numeste chestia aia pe care legea o va infiinta.

3. Share-ul de mesaje video sau foto fara elemente de identificare. Practic, fac o poza cu un text si ii dau share. O am de pe net. Va trebui sa dovedesti ca mint si ca e opera mea. Cum anume faci? Succes daca te gandesti la watermark…

4. Pamflet si ironie:  “Liviu Dragnea e un ne-mincinos. Un om mare. Are si mustata. Face parte din multe grupuri si straturi sociale care au nevoie de protectie. Geniile. Oamenii extraordinar de simpatici. Senzitivii. Practicii. Cred ca are si talent la pictura. Si simtul proportiilor.” E educat. Dar mai ales e perfect. Si cand spun asta mi-e teama putin: daca nu asta e cea mai imporanta calitate a lui?”

Stiu, o sa fie unii care o s-o ia ad litteram. Dar ei oricum votau pe un kil de ulei.

5. Diseminarea critica. Ce inseamna asta? Inseamna ca inclusiv tentativa de a bloca (prin amenzi) diseminarea de mesaje pe facebook poate fi usor contracarata cu un text de genul “Nu sunt de acord cu acest mesaj!” pus in capatul postarii. Va trebui sa dovediti ca eu n-am fost sincer cand n-am fost de acord. Pentru asta, veti avea nevoie de multi lingvisti. Si din pacate aveti doar limbisti.

Ce vreau sa le comunic initiatorilor e ca Facebook-ul are o singura politie si aia nu poate fi o comisie. Suntem noi, userii, care in fiecare zi blocam cate un hater, din care multi sunt aia de-i platiti ca postaci, dragi parlamentari, pe statele de plata ale partidului.

Nu puteti face o comisie de 10 insi sa reduca la tacere postarile unui popor intreg. Si cele mai multe nu sunt calomnii si nici hate speech. Cele mai multe sunt intrebari legitime, intre care cea mai trista ramane si fara raspuns:

Cum au ajuns oameni fara cont de facebook sa vrea sa scrie toate postarile in locul nostru?


There is no ads to display, Please add some

3 comentarii

Lasă un răspuns