Legea Dragnea nu tinteste doar bancurile cu blonde

Saptamana asta, omul care a luat puterea fara concurent in cel mai mare partid al tarii ne-a dat o idee despre ce inseamna viziunea sa politica. Si seamana perfect cu cea a lui Iliescu de-acum 25 de ani: linistea.

Potrivit unui proiect de lege (adoptat de senatori la 9 februarie 2016), “defaimarea sociala” va fi pedepsita cu amenda de pana la 100.000 ron. Cetateanul care se considera nedreptatit se poate adresa CNCD ca sa inchida gura cu o amenda celui care, vorbind in general, l-a jignit pe el in particular.

Ce inseamna defaimarea sociala? Pai sa presupunem ca un judet voteaza 90% pentru o anume forta politica si tie nu-ti place asta. Scrii undeva “judetul cutare e populat de orbi, care nu inteleg ce greseala fac”. Din acel moment, conform cu noua lege, esti varza cu carne (si sper ca nu jignesc aici cultivatorii de varza): ORICE cetatean din judet va putea sa te dea in judecata. Si sa-ti ceara 100.000 de lei pentru ca l-ai jignit, desi n-ai spus nimic despre el, ci despre situatia generala. Atat te va costa parerea ta, care devine ilegala.

George Orwell, ai fi crezut ca o sa inceapa in Romania? Nu cred, cred ca nici nu stiai unde e tara asta… Dar stai… nu doar opiniile politice vor fi pasibile de pedeapsa. Iata mai jos lista cu categoriile sociale care vor putea pretinde despagubiri individual daca zici ceva despre ele in general.

 1. Gen. Adio bancuri cu blonde. Dar si adio manele cu expresia “Femeile m-a nenorocit”. De ce? Pentru ca nu mai poti spune ca te-ai apucat de baut din cauza femeilor in general, ci trebuie sa dai nume, ca sa nu faci defaimare sociala de gen. Nu e clar daca “Femeile sunt viata mea” poate ramane. Daca viata respectiva e naspa?
 1. Varsta. Deci daca spui “pensionarii care se lasa cumparati cu galeata de ulei ne distrug viitorul” esti pasibil de amenda conform cu Legea Dragnea-Orwell. Va trebui sa identifici pensionarul care a luat si sa te iei in gura cu el. Sau sa taci.

3. Apartenenta politica. Ei, aici e aici. Daca zici “stanga e o orientare politica care promite iluzia bunastarii in vreme ce liderii ei se imbuiba prin contracte de la stat si se umfla in limuzine cu girofare” ai de dat 60.000 de ron. Idem daca spui “dreapta a furat Bucurestiul in 15 ani de dominatie in Consiliul Local”. De ce? Pentru ca poate sa vina maine un stangist care n-are limuzina sau un dreptaci care n-a furat nimic, saracul, si sa te dea in judecata c-ai facut defaimare sociala. Expresii precum “parlamentul rusinii”, dar si “basisti nenorociti” vor fi ilegale. Sa vedem cum o sa mai faca unii emisiuni de televiziune, de-alea numite pamflet.

4. Origine sociala. Ardelenii molcomi? Moldovenii iuti la manie? Oltenii smecheri? Va trebui sa interzicem inclusiv istorici romani mari, de la Grigore Ureche si pana la Cantemir. Pentru ca fiecare zona are stereotipurile ei si ele au un sens si un rol, din moment ce societatea le-a secretat.

Dincolo de toate, legea asta are in ea samburele ingineriei sociale, care e marca sigura a totalitarismului. Pentru ca doar in societatile totalitare legea iti spune cum sa gandesti si cum sa vorbesti, cum sa generalizezi si cum sa nu.

E o lege care in acelasi timp se neaga pe ea insasi: caci propune pedepse pentru ceea ce face chiar autorul ei. Si anume, stigmatizeaza cea mai mare categorie sociala care exista in Romania:

Oamenii care vorbesc liber.

Chiar si numai pentru asta e o lege gresita. Dar e mai mult decat atat: ea isi propune ca, in loc sa rezolve problemele tarii, sa faca orice discutie despre ele imposibila.

Asta nu mai e dragoste de tara. E ura pentru orice fel de contrazicere. Nu aduce mai multa stabilitate: ci pune un capac peste orice fel de dezbatere care poate elimina tensiunile sociale.

E o lege trista, care nu va aduce mai multa incredere in institutiile Romaniei. E legea dezertarii de la orice fel de responsabilitate de a schimba clasa politica in bine.

Pentru ea e facuta, nu pentru bolnavii de SIDA sau blondele din bancuri.


There is no ads to display, Please add some

6 comentarii

 1. Reblogged this on Cristian Enache's Blog – "Nu judeca ceea ce nu cunosti. Pentru a cunoaste trebuie sa investesti timp." and commented:
  Va recomand sa cititi acest articol scris de catre Lucian Mandruta. Proiectul de lege la care face referire, a fost initiat de catre condamnatul Liviu Dragnea si, desi in expunerea de motive foloseste intensiv termenul de “promovare” a demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup, in esenta, legea respectiva urmeaza sa sanctioneze contraventional, cu amenda de la 1.000 pana la 60.000 de lei fapta de “defaimare sociala”, concept extrem de vag, care lasa loc la multiple interpretari. Printre altele, defaimare inseamna si “a vorbi de rau”, iar pentru a te face vinovat de defaimare sociala, nici macar nu trebuie sa te adresezi, sau sa te raportezi, in mod direct la cel care, avand la dispozitie un termen de 3 ani de la momentul in care a luat la cunostinta, va putea face o plangere impotriva ta.
  Personal, consider ca acest proiect de lege s-a nascut din nevoia de liniste a unei clase politice deconspirate de DNA, reprezentand un atac direct la libertatea de exprimare si are in vedere, nu promovarea demnităţii umane şi a toleranţei faţă de diferenţele de grup, ci mai degraba urmareste punerea pumnului in gura celor care au ceva de obiectat.
  Utilizarea unor expresii precum “clasa politica corupta”, sau “PSD, partid de penali”, expresii ce astazi sunt la indemana oricui, vor fi foarte curand restrictionate celor multi, permitandu-si-le totusi cei bogati.
  “Promovarea”, chiar si a tolerantei, se face prin educatie. Sanctiunea insa, are rolul de a descuraja un obicei. In cazul de fata, modul vag in care este definit conceptul de “defaimare sociala”, dar si termenul de reactie, exagerat de lung, acordat “partii vatamate”, ii va face pe cei mai multi sa se gandeasca, nu de doua ori, ci de o mie de ori inainte de a se exprima, in mod special in scris.

 2. Eu încă mă amuz pe faptul că Dragnea, de curând, spunea că amenda va fi una simbolică. 100.000 de lei este al naibii de simbolic, n-am ce să zic.

 3. În funcție de ce tine la cine tine. Americanii vorbesc cu Mother fulger pardon fucker constant. Eu utilizez pupa. ma în cur.Mai englezește. Germanii au asa pretenții ca mi. se acrește, ai voie sa distrugi, sa minți, dar civilizat sau doar dacă ești de. al nostru.

Lasă un răspuns