Hoverboard-ul romanesc: cat e marketing si cat inventie?

Circula un film cu un hoverboard produs de cei de la ARCA, in Statele Unite. Mare prilej de marketing patriotic. Filmul arata cam asa:

Pe site-ul ARCA, hoverboardul e listat la un pret de 19.000 de dolari. Am incercat sa cumpar (nu ca mi-as permite!), insa magazinul e in constructie. Compania listeaza placa la vanzare undeva in aprilie 2016.

Fireste, hoverboardul n-a fost inventat de Arca. Conceptul e vechi, poate mai vechi decat Back to The Future 2, care l-a popularizat si l-a transformat intr-un obiect de cult.

back-to-the-future-hoverboard

Poate mai interesant decat asta e sa spunem ca un roman din Suceava, plecat in Canada, e detinatorul recordului de zbor pe un hoverboard – in mai anul asta. Dap, si il mai cheama si Duru!

Nu, nu e acelasi construit de Arca. Asta merge departe si repede – chestii pe care inca nu le vezi in filmul de marketing viralizat azi. Insa Alexandru Duru din Suceava n-a avut atata succes de public. Pentru ca nu s-a preocupat de asta, posbil.

Evident, povestea a devenit virala, pentru ca foarte multi nu stiu istoria ARCA, o asociatie de cetateni care promite de vreo cativa ani diverse rachete sau avioane pe care le vezi zburand mai ales in animatii si declaratii de presa. Cum ar fi primul avion supersonic Model Bla-bla-bla.

http://www.agerpres.ro/social/2014/08/14/destinatie-romania-povestea-primului-supersonic-romanesc-spusa-la-pausesti-maglasi-valcea–13-33-08

Dar sa nu ne lasam deprimati de istoria recenta. Eu astept cu incredere placa de zbor…). Insa e bine sa punem lucrurile in perspectiva chiar si in privinta ei.

Domeniul hoverboard-urilor artizanale e larg si sunt multi oameni implicati in el. Primul zbor cu un aparat dotat cu motoare electrice similare s-a facut deja de vreo 4 ani.

Ce-au facut romanii e doar o versiune de design. Ca sa fie geniu, ramane ca ea sa fie pusa pe piata, sa se vanda una bucata si firma sa faca bani.

Astept cu atata incredere momentul asta incat imi dau lacrimile.

Chiar ar fi culmea ca Arca, ce ne-a promis ca ajunge pe Luna, sa urce macar bordura!


There is no ads to display, Please add some

10 comentarii

 1. De ce mereu cand un roman inregistreaza un oarecare succes international se gasesc unii plini de rahat sa arunce din prea plinul fecalelor lor in acestia ?

  • Poate si pentru ca baietii astia de la arca nu inregistreaza nici un succes?! Intreb nu dau cu parul… Altfel in ceea ce-i priveste mi-as dori o investigatie in privinta banilor primiti de la buget, pentru ca nu au fost chiar putini…

 2. Eu zic ca este un foarte mare succes ceea ce fac cei de la Arca. Si chiar au mari realizari. altfel nu erau in America. In plus hoverboard-ul asta este prezent peste tot pe net. pe toate site-urile de tehnologie din lume. ceea ce nu este putin lucru. Asa e, are dreptate digitrends, noi romanii nu stim sa ne apreciem valorile. Lasa ca o fac altii. se imbogatesc altii. Noua ne ramane doar privilegiul de ai injura si acuza. ceea ce spune multe lucruri despre cei ce o fac.

  • Mda, vezi si cum a fost primit “hoverboardul” ARCA: “We could go on, regurgitating every bit of information ARCA’s website has to offer, but it’d probably be a waste of breath. The ArcaBoard has vaporware written all over it, and is most likely the worst kind of attention-grabbing PR stunt. The concept itself is pretty simple, of course: Enough upthrust plus many individual fans for stability equals hoverboard. Aside from the fact you’d be silly to spend almost 20 grand on a slab that can float for three to six minutes, the product and company are one enormous red flag. (…) The company’s currently developing rocket systems and serious, commercial drones (that seem to be behind schedule), but its history is a bit mysterious for our liking. In more than 15 years, it’s performed numerous tests of aerospace technology, but we can’t see that the outfit has ever really done, made or sold anything. Thus, we reckon it’s incredibly unlikely that the first commercial product ARCA Space Corporation will actually deliver is going to be an overpriced hoverboard no one wants.” http://www.engadget.com/2015/12/24/arcaboard/

 3. In jurnalul personal pe care-l tin din 1975 si pana azi, am notat, acu’cateva luni, ca asta e cea mai tare stire a anului !… la fel cum Carl Sagan nota (vezi “Creierul lui Broca”, colectia Idei contemporane 1989) : “Dintre castigurile recente in domeniul transporturilor, consider ca cele mai atragatoare sunt deltaplanul si labele de cauciuc pentru scufundatori”…

 4. Salut,

  Am citit pe vice.com un articol care mi-a adus aminte de tine si vroiam doar sa intru aici sa zic ca ma pis pe tine.

  Cu stiam,
  Bogdan

 5. Vai de capul meu ce pret are :)) Eu ma gandesc sa imi iau un hoverboard ca vad ca au aparut in Romania… sunt undeva la 2200 RON dar inca nu stiu daca pot sa merg pe el :)))) Dar acest ARCA sau cum ii zice este… mega giga scump dar e si marfa 😀

Lasă un răspuns