Doamna Anisie, terminati cu Telescoala. Exista deja o solutie simpla ca anul scolar sa continue!

Doamna ministru, nu va suparati pe mine, as vrea sa discutam ca de la parinte la decident. Aveti pe langa dumneavoastra un calendar? Da? Atunci ia vedeti, suntem in 1975? 1980? ’85? In ce an suntem, doamna?

Va intreb ca am senzatia ca sunteti confuza. Cel putin cand ma uit la solutia aleasa de dumneavoastra – TELESCOALA LA TELEVIZOR! – am sentimentul ca sunteti o doamna in etate (popular numita si baba) comunista.

Televizor? Telescoala? Puteti sa-mi spuneti si de unde pot sa-mi cumpar o motoreta Mobra, sa va vizitez la azilul de idei vechi si prafuite?

Serios, as vrea sa va aduc aminte in ce an suntem: 2020. Oamenii au acasa calculatoare, televizorul este ecranul de la consola de jocuri sau Netflix, toata lumea are un account de social media.

Social. Naiba s-o ia. Media.

Ring a bell?

Ok, hai sa va explic: telescoala dvs nu functioneaza. Si n-a functionat niciodata. Era doar un instrument de propaganda. Ce ne trebuie noua acum ca anul scolar sa continue pe bune este un lucru simplu: 

CA ELEVII SA CONTINUE ORELE FIECARE CU PROFESORII LOR!

Treaba asta nu se poate face pe televizor. Nici pe solutii de video-conferinta, pentru ca alea bune sunt cu bani, iar alea gratis sunt limitate si presupun ca elevii sau profesorii sa-si instaleze app-uri, si le va lua prea mult timp pana sa se obisnuiasca cu ele. Stiu ca e plin net-ul de invitatii la tot felul de astfel de sisteme si toata lumea pretinde ca are o solutie geniala.

Ce vreau sa va spun eu este ca solutia deja exista. Si trebuie aleasa dintre platformele capabile de video, interactiune si sharing de documente. Iata doua versiuni foarte simple: 

A. Scoala pe facebook. 

Mecanism: 

 1. Fiecare clasa isi face un grup inchis, administrat de doamna diriginte.
 2. In acel grup intra toti elevii si profesorii.
 3. Orele se tin de catre profesor, care intra in Facebook Live. Copiii pot pune intrebari la commenturi si de asemenea pot fi scosi la tabla dupa aceeasi metoda: intrebari in live de la profesor, raspuns scris in comment de la elev.
 4. Cum inlocuim tabla pentru matematica sau alte materii? Simplu cu un PPT, livrat in prealabil de profesor, pe mail sau whatsapp. In acel PPT se pot livra si ecuatii si orice alte formule sunt necesare. 
 5. Orele se tin ca de obicei, dupa programul stabilit.
 6. Profesorii care nu au cont sa-si faca si sa nu mai faca atata scandal. Nu e rocket science. 

B. Scoala pe Youtube

Mecanismul e acelasi ca mai sus, ora se tine in Live. E un pic mai dificil, caci targetarea audientei e mai complicata in Youtube, si risti sa intre si altii la commenturi si sa scrie mascari. Dar se poate face si aici.

Asta e, doamna Anisie, metoda. Social media! Folositi ce are (mai toata) lumea. Pastrati elevii in legatura directa cu profesorii lor. Asa avem si conditii sa putem da si lucrari de control si teze. Putem sa terminam anul!

Cu telescoala dumneavoastra putem doar sa radem. Sa disrupem grav coeziunea clasei si pana la urma a scolii. Singurul lucru la care foloseste telescoala este sa se bucure bunicii ca s-a mai intors o tampenie din vremea lor.

Primiti deci, doamna ministru, aceasta scrisoare deschisa. Nu e o cerere umila.

E un pumn batut in masa. Nu putem continua asa, cu copii nostri si cu invatamantul fara niciun fel de ghidaj!

Ma ofer voluntar sa va dau consultanta in domeniu, ca sa nu ziceti ca doar scriem si facem scandal.

Si in final va aduc aminte in ce an suntem: 2020.

Anul demisiei dumneavoastra rusinoase. Sau anul in care reusiti sa reporniti scoala la vreme de molima.

Alegeti odata!

P.S. Mai multi oameni m-au intrebat ce facem cu copiii din zonele rurale defavorizate, unde nu exista net sau calculator. Raspunsul meu e simplu: nu stiu. Propunerea mea ii priveste pe cei care au. Pentru ca daca gandim in termenii “altii n-au PC, desi toti sa stea degeaba” nu cred ca vom ajunge undeva ca natiune. E ca si cum mi-ati reprosa ca baietii mei nu merg cu vaca.

Acum ce sa fac: sa ma duc sa le cumpar vaca si sa-i trimit cu ea? Nu mai bine ii trimit la invatat inapoi, cu profii lor, in conditii mai bune decat televizorul?


There is no ads to display, Please add some

22 de comentarii

 1. Copiii de la tara nu isi permit o conexiune buna de net pentru facebook si youtube. Plus ca semnalul 3G/4G e foarte prost in unele zone uitate de lume. Si de asta TV-ul e considerat cel mai bun intr-o tara saraca cum e Romania.

  Date ale INS arată că în România sunt 8,5 milioane de persoane în risc de sărăcie sau excluziune socială.

 2. Webex Cisco, gratis pana la 100 de useri concomitenti.

  Solutie de virtual classroom dar si teleconferinta.

  In prezent folosita intens de profesorii de la Colegiul Virgil Madgearu

 3. Lucian, există la ora aceasta platforme integrate care conțin aplicații de gen Zoom, Team, Office365, Google Classroom, toate conectate. O astfel de platformă este clasaviitorului.ro, aplicație gratuită pentru școli dezvoltată de google. Țări, precum Rep Moldova, o folosesc deja. Probabil că dacă fac o cercetare mai aprofundată, voi găsi și alte țări. Sunt și alte platforme asemnătoare (scoala365.com -dezvoltată de Microsoft, dar cu gratuitate pnetru grupuri mai mici de 250 de persoane). Probabil mai sunt și altele (nu vreau să favorizez una sau alta, doar ofer informații pe care eu le-am găsit pe internet printr-o simplă căutare). Guvernul Estoniei a pus la dispoziție gratuit platforma sa de școală online oricărui guvern care vrea să o folosească în acest timp de criză. Ministerul a început de azi de la 10 pregătirea online a profesorilor în folosirea diferitor aplicații (nelegate printr-o platformă) ci de sine stătatoare, dar care se regăsesc și în platformele de mai sus. Aspectele pentru care Guvernul nu ia în considerare astfel de platforme îmi ridică câteva seme de întrebare. Poate după criză cineva visează să dea drumul la un megaproiect de construire a unei platforme naționale în care să “investim” milioane de euro, cu comisioanele aferente. Aceasta în condițiile în care ele există deja gratuit. Vor apărea argumente, nu e sigur, nu e sustenabil, nu vrem să fim dependenți de nimeni, de aia facem noi o platformă de milioane. Oamenii care pot pune la dispoziție astfel de platforme sunt dispuși să suțină gratuit educația românească cel puțin acum în perioadă de criză. Vorbind cu ei, mi-au spus că se livesc însă de reticență și neîncredere. Mă bucu pe de altă parte că demersul pregătirii profesorilor de a lucra în mediul online. Sunt curios ce o să iasă.

 4. Și încă un aspect. Da, probabil că nu vom putea ajunge peste tot cu învățământul online din cauza infrastructurii precare în anumite zone. Dar asta nu înseamnă că cei care pot beneficia trebuie ignorați, pentru că nu toată lumea va avea acces. Din contră. Sunt convins că vor exista soluții particulare acolo unde mediul online interactiv nu va putea fi utilizat ca Ciugud din Alba.

 5. Eu zic sa ne preocupam mai bine sa aiba cine sa-i mai invete pe copii cand trece criza asta. Sa ne uitam mai mult la sistemul medical care nu are de nici unele. Fara scoala 5 luni nu o sa moara nimeni, dar fara cele necesare in spitale vor muri multi. Suna dur, dar e adevarul!

  • Amice, fara scoala 5 luni o sa ne afundam mai mult in analfabetismul asta functional din care nu iesim de 30 de ani. Nu va avea repercusiuni pe termen scurt aceasta criza, cum va avea asupra economiei, dar pe termen lung se va cunoaste! nu e de glumit, ar fi bine sa gasim solutii!

 6. “Simplu cu un PPT”. Cine e acum babă comunistă?

  Zoom? Google canvas? Mathematica Online pentru chestiile mai de specialitate gen matematică-fizică?

 7. Buna Lucian,
  S-ar putea sa pierdem din vedere un lucru esential legat de solutia propusa de Doamna Ministru vs propunerea ta, si anume faptul ca o parte importanta (si nu vreau sa ma eschivez in a da cifre sau procente pentru ca nu le detin) din cadrele didactice ce ne educa copiii, nu sunt deloc, dar DELOC familiarizati cu sistemele digitale. Si imi asum cand spun ca exista profesori ce nu se descurca cu un doc Word. Personal m-am oferit sa ajut pro bono pentru alcatuirea PPT-urilor necesare (?!) si…am fost refuzata elegant. Din pricina de…”Word”. Daca n-ar fi de plans, ar fi de ras. Subliniez ca ma refer la O PARTE, nu la toti profesorii. Avem desigur si oameni, profesori, care se simt ca pestele in apa in mediul online si am toata stima pentru acestia, doar ca e nevoie de un efort colectiv, unde refuzul unui ajutor, oricat de mic, nu-si gaseste locul. Parerea mea. Dar eu sunt doar un parinte ingrijorat… dispus sa puna umarul.

 8. Telescoala poate fi singura solutie accesibila copiilor din medii defavorizate, sarace, care nu au nici smartphone, nici internet…dar care au macar televizor. Pentru cei care nu au nimic nu exista solutie.

  Telescoala nu exclude variantele moderne, atractive, in pas cu progresul tehnologic! Cei mai norocosi elevi (din punctul de vedere al resurselor tehnologice, dar si al profesorilor pe care ii au la clasa) se pot bucura de toate avantajele Facebook-ului, Youtube-ului, Google Classroom-ului etc.

  Cei mai putin norocosi se multumesc si cu Telescoala…iar cei ghinionisti raman pe dinafara.

  Invatamantul ar trebui sa fie pentru toti. In realitate nu e.

 9. Na că noi nu avem televizor. Ce e aia teleșcoală?
  Majoritatea jucătorilor din software oferă aplicațiile de lucru în echipa sau clasa gratis in perioada aceasta, cu unele limitari. Soluții există dar nu știm să le folosim. Sau ca tine, nu am auzit de ele.
  Ia auzi la babă, ppt. Pffff… Pentru pptx trebuie sa cumperi licențe.

 10. Din păcate,dumneavoastra chiar sunteți cu vaca la păscut!
  Vă interesează doar de copiii dumneavoastra??? Nu vă desurcați cu ei sau cum??Cei care nu au posibilități ce vină au?? Asta nu vă interesează…sunteți egoist rău de tot
  .. Să știți că mersul cu vaca vă poate ajuta să vă puneți gândurile in ordine si sa găsiți dumneavoastra soluții pt cei care nu au posibilități. Va provoc sa încercați!! Va puteti lua si smartphonul cu dvs.

 11. Cred ca trebuie sa gandim solutii pentru toti copii. Nu cred ca ai trimite pe cei defavorizati sa stea cu vaca este solutia pentru acestia , poate exista intre acestia copii dotati dar nu au posibilitati sa financiare sa detina un calculator sau acces la internet.
  Haideti sa nu ii segmentam dupa aceste criterii si ei au dreptul la invatamant .

 12. Cel mai eficient este să sintetizăm materia! Dăm deoparte toate bălăriile din manuale, facem schițe și sinteze și le trimitem copiilor, care vor studia individual, după interes și capacitate intelectuală. Apoi, la începerea școlii, în vară sau în anul școlar viitor, reluăm și consolidăm în câteva săptămâni. S-au parcurs până acum două treimi din materie. O treime se poate sintetiza foarte ușor. Nu e nevoie de pălăvrăgeală online!
  Dirigintele meu din liceu, profesor de psihologie și logică, spunea să nu ne facem cearșafuri de cursuri, ci sinteze, schițe, ca să le putem tine minte. A fost cel mai bun sfat. În acest fel, am putut reține toată programa pentru orice examen. Se poate face începând cu clasa pregătitoare: planșă cu alfabetul, fișe mici cu literele rămase și căteva exerciții pentru citire, la matematică: un model de rezolvare și aplicații pentru lecțiile rămase. Cred că e cea mai eficientă și ieftină soluție. Cei din clasele terminale pot solicita explicații suplimentare la disciplinele de examen.

 13. Eu sunt doar o bunica, dar ma intereseaza soarta nepotilor mei, de aceea cred ca trebuie gasite solutii pentru toate categoriile de elevi:’si pentru cei care dispun de tehnologia moderna, si pentru cei defavorizati. Fara comentarii jignitoare. Deja nepotii mei fac lectii si teme online si se simt foarte bine. E adevarat ca nu toti profesorii folosesc aceasta metoda probabil din motivul invocat in unele comentarii, nu se descurca cu lucrul pe calculator…asta nu le face prea mare cinste. Deci, ca sa nu mai lungesc vorba, pot fi gasite solutii pentru toata lumea ca anul scolar sa se incheie in bune conditii. Pentru clasele terminale e ceva mai dificil, dar si aici, cu mai mult efort din partea elevilor, ma refer la studiul individual care lasa de dorit, se poate. Doamne ajuta! Sa trecem toti cu bine peste aceasta perioada critica.

 14. Jurnalistu ultracapitalist si modernist…dezumanizarea si amputarea sufleteasca marca online nu va zice nimic? generatia online fara limba romana si valori ci doar distractii obsesive si indecenta va place teribil? violenta si indecenta maxima online si din scoli va place? consumati-o singur atunci! Pe vremuri era scoala, carte si suflet in scoli, acum e infern, dar nu traiti zilnic in scoala ca sa stiti, aparati gratuit modernismul mizer!!!
  TELESCOALA EXPLICA FRUMOS ELEVILOR CU MINTE SI SUFLET CURAT LECTIILE, NU PT CEI INROBITI DE NET SI OBSEDATI DE PORCARII SI APARATE!!!
  ASA E MANDRUTA, CAND TE SIMTI ROBOT SI NU OM NU INTELEGI VALORILE VIETII!!!!
  OAMENII MATURI NU AU PORCARII SOCIAL MEDIA, CE MAI URASTI TU ROMANA!!!

Lasă un răspuns