CoronaCriza: virusul n-are vaccin, dar economia da

Mai intai, recapitularea unei zile pline. Situatiunea:

1. Socul pe burse: pierderi intre 7 si 9 la suta pe toate pietele, din Asia si pana in America. 

Cauze: o combinatie de panica legata de efectele coronavirusului (nu decesele, cat carantinele si blocajele care ar putea gripa economia), la care se adauga un razboi pe piata petrolului, intre Arabia Saudita si Rusia, care a coborat barilul cu 25%. Cum asta loveste in valoarea companiilor petroliere, iar aceste companii fac parte din indicii bursieri, scaderile erau de asteptat. 

Ce mai ia in calcul bursa: riscul de recesiune. Care pare ca a revenit la orizont.

Ce e de retinut: indicii bursieri erau destul de gonflati in ultimii ani, iar un reset era de ceva vreme prevazut. Ca sa va faceti o idee, nivelul de azi al Dow Jones s-a intors la cel al anului 2017. 

Screenshot 2020-03-09 at 20.48.03.png

2. Raspandirea virusului: focarele din Spania si Franta cresc

In tarile europene incep sa creasca decesele, pe masura ce boala ajunge la cei mai sensibili: varstnici si cei cu hipertensiune arteriala, care se pare ca e un factor de risc. Copiii si tinerii adulti par in continuare feriti, dar asta nu inseamna ca nu pot sa poarte boala, chiar fara simptome, si sa o dea, din om in om, pana gaseste un organism mai slabit.

In acest moment alte doua tari se afla in situatia in care era Italia acum o saptamana: Spania si Franta. In afara Europei o duce rau Iranul, care a oprit destul de tarziu evenimentele cu mii de participanti, cu ocazia unor sarbatori religioase.

Romania pare la inceput: boala nu a gasit inca zone cu multe persoane in varsta si sa faca victime. E insa de asteptat ca asta sa se intample pana la urma si nu trebuie sa ne panicam: vom avea si noi victime. Daca avem noroc, mai putine decat altii. Deja, gripa sezoniera a ucis peste 40 de persoane in Romania de la inceputul sezonului. Asta ca sa aveti o perspectiva.

Screenshot 2020-03-09 at 20.56.07.png

Sursa graficului, aici.

3. Perspective.

Mai toti epidemiologii lumii atrag atentia asupra a doua elemente fundamentale legate de acest virus si de noutatea lui: 

a. nu exista vaccin si nici nu se poate face repede, orice ar spune “expertii israelieni” si alti actori de fake news online. Consensul este ca in sase luni – un an am putea avea destule doze pentru a incepe o imunizare. DACA reusim sa-l producem. Pentru ca nu e simplu deloc, fiecare virus are specificul lui, iar acesta seamana destul de bine cu HIV, care, va aduc aminte, nu are un vaccin nici la 30 de ani de cand a fost descoperit. 

b. exista tratamente in diverse stadii de testare, cele mai multe sunt retrovirale legate tot de HIV. Saptamana trecuta chinezii au inceput sa foloseasca Falavir – insa e prea devreme pentru concluzii. 

Concluzii: 

Aceasta epidemie are un specific aparte: chiar daca nu e atat de ucigasa ca SARS sau MERS, a reusit sa sparga barierele si sa ajunga in toata lumea. Americanii o vor avea si ei, iar expertii lor spun ca nu e bine sa se culce pe-o ureche.

Nu vom scapa prea usor de ea, probabil ca va ramane activa in anii care vin, cu sau fara vaccin. Nu va ucide destui oameni incat sa provoace o catastrofa planetara, dar are potential de disruptie economica. 

Ce e esential este ADAPTAREA. Va trebui sa ne adaptam la o viata cu mai multa atentie la locuri aglomerate, cu mai multa igiena si mai ales cu mai multa intelegere pentru felul in care functioneaza economia.

Ce inseamna asta: ca va trebui sa pastram cat putem din viata de dinainte si mai ales din obiceiurile de consum. Mai putin in public, mai mult in privat: orice oprire, orice blocaj se va propaga in corpul social si poate duce la griparea a sectoare intregi si, la final, la o noua criza economica.

Asta e cel mai mare risc, pentru toata lumea. Nu coronavirusul.

Ci CoronaCriza.

Amplificata si de fake-news-ul online si de excesele media.

Aici, medicul recomanda un singur lucru: Stai calm, evita aglomerarile de oameni, dar nu evita produsele si serviciile lor.

Pana la urma de slujbele fiecaruia depinde si slujba ta!


There is no ads to display, Please add some

2 comentarii

  1. De ce se mai vinde paine neambalata cand pericolul e imens? Chiar legea interzice de cativa ani daca nu ma insel si trebuie pusa in pungi macar pt a nu fi atinsa si contaminata ….Si abia a inceput epidemia…

Lasă un răspuns