Acum doua zile, la o conferinta despre genetica de la Ateneu, un om de stiinta roman a fost intervievat de o doamna prezentata ca fiind “reporter specializat pe stiinta”.
Dupa o discutie mai lunga, domnul a conchis ca in cateva mii de ani va fi destul de dificil sa facem studii genetice asupra originii populatiilor, din moment ce oamenii se vor fi amestecat intre ei pana la omogenizare.
La care doamna, cu un aer de ingrijorare l-a intrebat pe bietul om de stiinta:
– “Ah, deci n-o sa mai fie gene?”
Doua lucruri s-au intamplat simultan in acel moment, ambele ingrozitoare pentru mine.
Am ras.
Si-am ras singur.
Iar cativa oameni din jur s-au uitat, cumva, cu un pic cu repros la mine, dupa asa o perturbare a bunului mers al conferintei.
Doamna reporter nu e, sub nicio forma, o exceptie. Nu stiu cum a ajuns sa fie “specializata pe stiinta” la radioul public, dar sa va spun drept, nici nu ma intereseaza.
Ce e tragic si trebuie sa va spun si voua e ca nivelul de intelegere a stiintei in majoritatea redactiilor de presa populara se opreste la cele mai vizionate 10 videos de pe youtube, alea cu Myth Busters. Si mare parte din presa romaneasca functioneaza cu analfabeti stiintific. Nu doar in medicina, ci in aproape orice domeniu intra informatie factuala, bazata pe fapte si cifre un pic mai complicate: aviatie (cand e cate un accident), astronomie (pe care multi o confunda cu astrologia), biologie, chimie… you name it!
Mai grav, asa cum arata criza asta medicala din ultimele zile, oamenii n-au nici macar curiozitatea cu care sa compenseze lacunele de educatie. Nu stiu unde sa caute informatia relevanta. Si chiar si cand o gasesc n-o inteleg.
Nu, doar ca au chiulit la toate orele de bio, dar am sentimentul ca a intelege ceva e mai degraba un risc de cariera decat un avantaj!
Reporterii care vorbesc despre virusuri nu stiu diferenta dintre ei si bacterii. N-au nicio idee ca si astia au tulpini – rezultate din evolutie – si se mira, laolalta cu poporul cand vad vaccinuri de coronavirus pentru caini (pai stai, de ce nu sunt si pentru oameni? Ce interese sunt in joc?). Mai mult, mecanismul raspandirii le e complet opac, de ajung sa intrebe daca vecinii bolnavilor in carantina de peste drum pot lua si ei boala. Prin efluvii, probabil, explicatia cea mai populara in Evul Mediu.
Cu totii cred ca un virus ucigas nu poate fi decat produs de cineva malefic, caci in viziunea lor simpla despre lume, natura e chestia aia pozata pe ambalajul de la musli.
Gasesti mai multa rigoare stiintifica in cartea lui Daniel Defoe de acum 400 de ani “Londra in anul ciumei” decat intr-o relatare de presa din Romania de azi. Informatii esentiale privind EVOLUTIA unei epidemii lipsesc. Faptul ca in China, de exemplu, infectiile si decesele sunt in scadere, iar contagiunea din restul lumii nu omoara destui oameni incat decesele zilnice sa fie in crestere (de fapt sunt in scadere de o saptamana) nu apare aproape NICAIERI in presa destinata publicului larg.
Apropos, de unde stiu? Uite de aici, de exemplu. M-au invatat aia in facultatea de ingineri sa interpretez un clopot al lui Gauss.
Sigur, lucrurile se pot schimba. Dar ACUM, 27 februarie, asa arata situatia. Un pic mai calm decat acum doua saptamani.
Da, epidemia asta nu e sfarsitul lumii. De fapt, gripa a ucis in Romania mai multi oameni (45) in sezonul asta decat o va face coronavirusul. Insa perspectiva asta nu tine omul in fata televizorului. Adevarul, vorba lui Caragiale, e dusmanul binelui. Si binele este ratingul. Banul. Bataia pe umar a sefului.
Pentru ca principiul acelui post nu este “sa informam”.
Ci “sa-l facem pe om sa se scape in pantaloni la fiecare doua minute! Sa stea aici, cu mana incremenita pe telecomanda.”
Dar cel mai grav este ca oamenii astia n-au niciun pic de talent sau chef de munca. Da, talent: se poate face televiziune tabloida si fara sa fii prost sau natang. Insa pana si asta a disparut. Pentru ca e greu sa faci materiale interesante si documentate, pe intelesul omului simplu. Si-atunci alegi sa-l sperii. Sa-l isterizezi. Sa-i starnesti instinctele cele mai de jos, pana cand cumpara tot uleiul din magazin.
Da, de acolo vine isteria. De acolo se naste panica tampa a unui popor tradat, exploatat si mintit de presa lui.
Din titlurile ieftine de pe burtiera si din completa lipsa de proportii a oricarui coverage de criza:
“Virusul ucigas se apropie de Romania”
“Fabricat in laborator? Dovezile ca virusul e o arma”
“Oamenii cad pe strada in Wuhan. Virusul loveste napraznic”
Da, dragi (si fosti) colegi. V-ati tradat publicul pentru un punct de rating. Dar dincolo de el, v-ati facut treaba prost, de mantuiala, la minima rezistenta. Pentru ca n-ati stiut altceva? Sau pentru ca, de fapt, va detestati meseria, caci stiti ca nu sunteti facuti pentru ea?
N-am idee. Stiu doar ca ma uit la televizor cateodata pe statiile alea cu multe culori. Si foarte des, stau de vorba ingrozit la radio cu oamenii care se uita la ele. Si vad presa cea mai simpla din lume.
Presa multimii cu furci si topoare.
Gata sa dea foc Romaniei, fara sa realizeze, ca, la capatul zilei, cand se duce acasa, si la ei in casa va mirosi a ars.
Da, de la incinerator.
Ala in care se arunca in fiecare seara adevarul care-a ramas pe dinafara la stiri.
There is no ads to display, Please add some
Cat de adevarat, bravo Lucian.
Mîndruță, ai o părere grozavă despre tine, la fel cum avea și Guran despre el. Voi le știți pe toate. Lasă deontologia în seama altora care chiar fac jurnalism de calitate. Sincer, e un chin să ascult emisiunea ,,ta” de la digifm. Doar părerea ta contează, ești mojic cu ascultătorii și Doamne ferește să aibă cineva altă părere, îi închizi în nas. Mai ai și o voce super stridentă și enervantă. Acum am vazut pe fb că îndemni jurnaliștii sa pună întrebări încuietoare autorităților, sa le verifice competenta. Ești penibil, chiar crezi ca se umilește cineva să răspundă unor mucoși care citesc niște întrebări de pe google?