Autostrada incepe doar cand se termina minciuna ca avem bani de ea!

Pe scurt: moldovenii au dreptate sa-si doreasca autostrada. Pe lung: la ce sunt dispusi sa renunte, odata cu ceilalti romani, ca s-o aiba?

De unde luam banii? De unde taiem? Sau ce taxe marim?

Sunt intrebarile care n-ajung niciodata in mintea populistilor de toate culorile politice, ramasi la viziunea Caragiale asupra bugetului Romaniei: “statul, el ce treaba are? El sa gaseasca bani!”

O sa spuneti ca stai sa vezi, dar poate ca daca nu s-ar mai fura, daca am fi mai chibzuiti… Si o sa va spun direct si in fata: vorbiti prostii! 

Autostrada aia costa cat maririle de pensii cu care  PSD a incercat sa-si cumpere ramanerea la guvernare. Cat alocatiile dublate, cu care PNL a incercat sa joace la bluf acelasi poker al saracilor pe care natiunea romana s-a obisnuit sa-l numeasca “buget”. Cat pensiile speciale, cat…

Hai sa va dau niste cifre (sursa, Valentin Ionescu, fost secretar de stat în Ministerul Muncii, citat de RL).

Banii pe care statul i-a avut de cheltuit anul trecut au fost cam 76 de miliarde de euro. Din totalul cheltuielilor statului, cam cat credeti ca sunt salariile si pensiile?

Va spun eu: 64%.

Bai, sase zeci si patru, da?

Doar in proiectul de buget de anul trecut erau pusi deoparte 1 miliard si jumatate de euro pentru cei 15 la suta crestere de pensii promise de PSD!

Mai departe, cat credeti ca avem deoparte pentru investitii? 4,7%.

Exact. Nici macar cinci la suta!!! Nici macar 4 miliarde de euro. Pentru toate investitiile!

Stiti cat sunt pensiile astea speciale? 3,2 miliarde de euro pe an!

Astea sunt cifrele, dragilor care, pe buna dreptate huiduiti politicienii care nu vi le spun pe sleau!

Acum hai sa vedem cat costa autostrada. O estimare pentru cea Bucuresti – Iasi pune kilometrul la 17 milioane de euro. Ceea ce ne duce cu totul la 7 miliarde de euro pentru toata constructia.

Ce inseamna asta? 5 la suta concedieri la stat si fara angajari noi timp de patru ani. Sau doi ani fara pensii speciale. Sau patru ani cu pensiile speciale la jumatate.

Ma mai urmariti? Sau sunteti deja pe Romania TV unde vi se spune ca tocmai s-a descoperit un politician minune care o face din pamant, din iarba verde, fara nicio taiere, dupa o metoda pe care doar el o are. De-aia doar pe el trebuie sa-l votati!

N-ati plecat? Atunci sa ne intoarcem la ratiune.

Trebuie sa facem sacrificii. Cine? Noi?

Da. Noi, cu totii. Si aia de la putere, si noi care platim taxele. Ah, ca unii vor sa faca altii, ideal copiii nostri (prin imprumuturi)? Repet: cine vrea asta e chiar mai ticalos decat populismul pesedist care-a aruncat cu bani care nu exista!

Deci, dragilor, care huiduiti pentru autostrada, am o veste pentru voi: nu e deajuns. Trebuie taiat de undeva. Sau adaugate taxe. Cu mica observatie ca in Romania colectarea e atat de proasta (adica evaziunea atat de mare) inca impactul cresterii taxelor ii va lovi tot pe aia care sustin economia, adica privatul. Cu riscul ca el sa moara si sa nu mai fie nevoie de autostrada, ca n-o sa mai aiba cine sa circule pe ea si de ce!

Liberalii si Iohannis s-au dus singuri la Iasi, intr-o capcana pe care lipsa lor de prevedere au pregatit-o. S-au dus peste oamenii montati de o campanie de PR geniala, fara ca ei insisi sa aiba vreo idee mai curajoasa decat ea. 

Daca vreti sa mergeti mai departe, dragi cetateni care conduceti acum Romania, e vremea sa testati poporul roman: oare e pregatit pentru adevar?

Ce e de facut? Foarte simplu: politicienii sa renunte la solutia “ii mintim pe toti ca sa nu se supere nimeni si sa ne voteze in continuare” si sa mearga pe ceva mai onest: “va spunem adevarul, cu riscul de a pierde alegerile”.

Asta ii separa pe oamenii de stat de politicieni.

Capacitatea si curajul de a spune natiunii adevarul, chiar cu riscul sa primeasca inapoi o injuratura, o huiduiala, o palma, un pumn.

Si nicio statuie.

 


There is no ads to display, Please add some

3 comentarii

  1. Daca socotim cat s-a cheltuit în ultimii 20 de ani pe autostrazi, incluzand pe cele incepute si abandonate, studiile de fezabilitate expirate, penalizarile platite unor firme (Bechtel si altele), cred ca azi putea avea autostrada si intre Butimanu și Fântânele.

  2. Buna asta, cu “facem autostrazi cu taxe in plus sau majorate de la cetateanul de rand”! Cine sa le faca? Caci politrucii nostri(indiferent de culoarea politica) nu stiu sa faca decat studii de fezabilitate la preturi de platina, iar smenarii aia din Vest, care sunt constructori de autostrazi doar cu numele, iau pe banda rulanta contractele superbanoase de la stat si apoi le subcontracteaza pe bani putini unor amarasteni autohtoni, care evident ca numai treaba nu fac! Asa ca, taxele in plus sau marite de la cetateanul obisnuit se vor duce fix in buzunarele politrucilor si “constructorilor”, iar cetateanul va ramane ca de obicei, si cu buzele umflate si cu banul luat!

  3. Bun, dar cum ramane cu banii europeni? Corina Cretu, fost comisar european, striga sus si tare: Luati banii si faceti autostrazi! Era o minciuna?

Lasă un răspuns