Autostrada ma-sii!

E suficient un drum ziua pe la pranz, de la Sibiu la Alba, ca sa intelegi ce se intampla cu economia in lipsa autostrazilor. Camion langa camion si sofer disperat langa sofer disperat, cozile se intind spre orizont, fara scapare. Traficul merge – daca asa ceva se poate – mai incet ca o lege prin Parlamentul Romaniei. Iar tensiunea iti intuneca privirea mai repede ca nivelul spagii pentru studiile de fezabilitate din care nu mai iese nimic.

Economia se sufoca, domnilor vizionari de circ si strategi din varful buzelor de la toate partidele. Se sufoca pentru ca in ultimii 20 de ani nici unul dintre voi n-a avut macar o minima intelegere a ceea ce pune in miscare o tara.

Nu, bre, nu e spaga. Nu e amanta de partid si de stat. Nu sunt mortii care ies din pamant sa decida viitorul viilor. E capacitatea firmelor de a duce marfa produsa pe piata, repede si ieftin, la client.

Economia cere drumuri, tot asa cum corpul uman cere vase de sange. Stiu ca ale voastre stau sa se sparga de la cata fleica si foie gras ati pus pe ele in ultimele vizite la Bruxelles. Dar ascultati-ma totusi un pic, ca poate va cointeresez:

Cu autostrazi, idiotilor, spaga de maine o sa fie si mai mare!

Pentru ca PIB-ul o sa fie mai mare. Ce dreacu’ nu puteti avea un pic de rabdare? Nu puteti avea un creier macar cat al furnicii, care stie sa stranga acum ca sa aiba un pic mai tarziu?

Din ce-am vazut pana acum, e limpede ca nu. Pentru ca modelul politicii romanesti e stricat de sefuleti locali nerabdatori, cu nevoi si asteptari immediate. Ca nu degeaba au scos astia Iphone6, sa si-l doreasca si portarul primariei Urlati si usierul Raiului din Piata Victoriei.

Principiul e simplu: spaga trebuie distribuita in jos. Ea se extrage din contracte ale primariilor si consiliilor judetene cu firme ale amicilor politici. De-aia avem sute de sali de sport in care cate o suta de grasi merg la nunta in fiecare sambata seara. Din parandaratul de pe ele, primarii finanteaza campania la nivel local: celebrele pungi cu ulei si faina de aici vin si asa sunt finantate. Ce naiba, credeati ca au sintetizator, ca in Star Trek?

Asta explica totul. De-aia avem proiectele de infrastructura locala, tocmai pentru ca alea de infrastructura nationala sunt incapabile sa livreze voturi la fel de uniform si consistent. Pentru ca sunt o mie de primari care vor sa-si puna poza si numele pe cate o ctitorie pe langa care trec incet, dar al dracului de incet, camioanele cu munca romanilor, in drum spre Germania. In care soferii injura incet, ca o rugaciune: “Autostrada mamii voastre!”

Asta e tot. Suntem condusi de prostituate politice, care, de fiecare data cand pun mana pe bani isi mai cumpara cate un ruj, o bluzitza, un sutien cu dantela, sa ia ochii clientului.

Si-asta pune botul.

Chiar daca a venit la bordel plin de noroi de pe drum, cu portofelul lipsa si capul mare de la atatea explicatii de la televizor.


There is no ads to display, Please add some

10 comentarii

 1. Reblogged this on Alexandra Tătaru and commented:
  “Asta explica totul. De-aia avem proiectele de infrastructura locala, tocmai pentru ca alea de infrastructura nationala sunt incapabile sa livreze voturi la fel de uniform si consistent. Pentru ca sunt o mie de primari care vor sa-si puna poza si numele pe cate o ctitorie pe langa care trec incet, dar al dracului de incet, camioanele cu munca romanilor, in drum spre Germania. In care soferii injura incet, ca o rugaciune: “Autostrada mamii voastre!””

 2. “Nu, bre, nu e spaga. Nu e amanta de partid si de stat. Nu sunt mortii care ies din pamant sa decida viitorul viilor”. Din ce in ce mai combativ !… Bine, Lucian…

 3. “Dar ascultati-ma totusi un pic, ca poate va cointeresez:
  Cu autostrazi, idiotilor, spaga de maine o sa fie si mai mare!
  Pentru ca PIB-ul o sa fie mai mare. Ce dreacu’ nu puteti avea un pic de rabdare? Nu puteti avea un creier macar cat al furnicii, care stie sa stranga acum ca sa aiba un pic mai tarziu?”

  Ei bine, explicatia e mai simpla ca regula cu acelasi nume: stii cand ajungi la varf, in politica, dar nu stii cand pleci. De asta “modelul economic” propus nu e viabil in politica; fiecare trage cat mai mult turta pe spuza lui cat e inca acolo la miere.

 4. Cam incisiv astazi, D-le Mandruta.
  Dar imi place ce ati scris.
  Sper ca macar unul din “domnii vizionari de circ si strategi din varful buzelor”, “idiotii”, “sefuletii locali nerabdatori, cu nevoi si asteptari immediate”, “grasii primari locali” si “prostituatele politice’ carora v-ati adresat (intr-o maniera care li se potriveste manusa), sa va citeasca mesajul, si sa inteleaga PONTUL pe care tocmai l-ati furnizat: “Cu autostrazi, idiotilor, spaga de maine o sa fie si mai mare!” :))))))

 5. Politicienii sunt incapabili sa priveasca dincolo de „spaga imediata”. De 25 de ani ne imprumutam ca tara, cu miliarde de dolari/euro dar nu construim nimic ca sa luam din povara acestei datorii de pe umerii generatiei viitoare, generatia copiilor nostri, care va devenii o noua „generatie de sacrificiu” asa cum suntem si noi si, cum au fost si parintii nostrii, inainte.
  Sa fiu in locul celor de la Dacia, in lipsa autostrazii promise si ras-promise, mi-as lua incet, incet jucariile si as pleca, ca si Nokia, din pacate noi, romanii nu putem face toti la fel. Ar trebui!

 6. Nici o sansa sa se indrepte ceva in romanica. Doar o actiune radicala, de anvergura ar putea avea sanse.
  Daca romanii ar intelege ca scopul politicienilor jegosi si corupti este acela de a nu avea autostrazi, de a nu sprijini dezvoltarea si de a tine populatia needucata si in intuneric, doar atunci am avea o sansa.
  Prea multi de “daca” si chiar daca la un moment dat ar incepe sa se schimbe ceva, va dura mult prea mult pentru ca unii dintre noi sa se mai poata bucura de civilizatie si normalitate.
  Motiv pentru care romanica se depopuleaza

Lasă un răspuns