Trafalet Square, colt cu strada Patriarhiei

Dupa toata povestea cu trafaletul (si cu explicatia docta a purtatorului de cuvant cum ca-i de fapt „tija de sfintire”), un lucru cred ca trebuie spus apasat:

Biserica noastra a devenit ridicola.

De cand sunt eu nu-mi aduc aminte de atata abuz de galben, de pietre pretioase, de odajdii cusute cu fir de argint si aur, de candelabre de alama si carti de rugaciuni ferecate cu trei feluri de metal.

E pur si simplu exagerat. Si trist, pentru ca atata fala si atata spectacol vizual nu fac decat sa puna in umbra Cuvantul. Unde sunt vorbele?

Chiar, poate cineva sa-mi repete ce-a spus Patriarhul in ultimele sase luni fara sa dea un google? Poate cineva sa-mi dea un citat vrednic de tinut minte dintr-un om al bisericii in functii inalte?

Nu poate, pentru ca oamenii astia s-au concentrat atat de tare pe forma, incat au pierdut cu totul fondul.

Eu sunt ateu. Dar stiu foarte bine ce e ortodoxia, odata ce mai toti stramosii mei (si da, am o familie care si-a tinut registrele) au fost preoti.

Am acasa un tablou al unui strabunic, preot ortodox si el. O tunica neagra, guler negru, barba si par taiat normal, cum se purta la 1900. Nimic altceva. Un preot de tara care a facut o casa si-o familie care, cinci generatii mai tarziu, exista si acum.

Stau si ma intreb acum: din uber-coloratii astia, din stralucitorii astia, din bling-sfintitii astia, cu ce se vor alege generatiile care vin?

Ce lasa ei mostenire? Poze?

Pai asta pot si eu. Si n-am facut facultatea aia care ar trebui sa-i apropie pe oameni de Dumnezeu!

IMG_0384


There is no ads to display, Please add some

8 comentarii

  1. Crezi că e important pentru ei ce lasă în urmă? Ei, bine, ai dreptate, nimic nu se lasă în urmă, totul se adună și se păstrează întru slava preacuvioșilor, megafericiților popi, înaltelor fețe bisericești. Credința, religia, nu mai au nimic în comun cu exibiționismul greu de înțeles, cu patrafirele aurite și împopoțonate cu pietre scumpe. Nu au nimic în comun cu automobilele de lux, cu locuințele și averile personale ale capilor bisericii. Această instituție refuză să se reformeze pentru simplul motiv că așa îi merge cel mai bine. Mai e un pic până ajungem lapidați pe stradă pentru că nu ne-am făcut cruce sau n-am pupat moaște. Agresivitatea BOR mă duce cu gândul la fundamentalismul islamic. Evul mediu nu e chiar atât de îndepărtat precum am crede. Și, frate Lucian, au trecut și Carpații… La Arad s-au pupat moaște, probabil în premieră, luna trecută. Pactul secret cu Min Educației a permis agresiunea asupra minților copiilor, ca BOR să se asigure că și pe viitor vor îndobitoci în habotnicie și obscurantism, generație după generație. Singurul Dumnezeu pe care-l are BOR e BANUL: Amin, cineva să tragă clopotele. A mort. A morți vii.

  2. Trist, foarte trist, dar din păcate cât se poate de adevărat. 🙁 Fățărnicia și cinismul ‘prea-cuvioșilor’ care tocesc pragul sfintelor lăcașuri pe de-o parte, dar sunt roși și otrăviți pe dinăuntru mă umple de stupoare, chiar și în etapa asta ‘purie’ a existenței. 😉
    Și totuși ateismlui nu este calea, cel puțin pentru mine. Și în nici un caz nu sunt de acord cu cei ce hulesc pentru a-și adormi conștiința ticăloasă.

  3. Un titlu genial! Si un articol foarte bun! Pe seama trafaletului am ras cu mare pofta! Cât ridicol! Cât penibil!
    Cât despre luxul aparatului bisericesc , l-as numi sfidare la adresa poporului roman ostenit , satul de amaraciune.Cred in Dumnezeu , dar pe slujitorii bisericii am ajuns sa-i detest.

  4. .
    Lucian, stiu ca esti pilot. Parca FAA a facut un studiu , din care rezulta cum un pilot retine 75% din informatia vizuala , 13% din cea sonora si 2% din altfel de stimuli.
    Cum pilotii sunt tot oameni , putem spune ca statistica se poate aplica si altor tipuri de indivizi membrii ai speciei umane.

    Consolidarea pozitiei popilor se produce prin stimuli vizuali ,fiindca putini altii ar putea organiza un asemenea spectacol. Fiind doar lor accesibil , ei devin unici , si elimina in acest fel orice alt fel de competitie.

    Auditivul nu ar avea un efect la fel de puternic , deoarece pot deveni vulnerabili in fata unei eventuale concurente. Oricind se gaseste un altul care sa spuna povestea mai bine, mai pe placul gloatei. Cind zic poveste ma refer de fapt la minciuna care se perpetueaza de mii de ani si in care surprinzator , in ciuda progreselor stiintei , sunt milioane care inca cred.

  5. Bai…pe mine nu ma deranjeaza cand se scalda in ridicol. Is doar motive’n plus pentru mine sa’mi intaresc parerile neortodoxe despre ei.
    …raman cladiri din banii nostrii, protocoale desecretizate, la anu’ poate inventeaza noul stil de inchinat, sau sfintitu’ cu pistolu’ cu apa.

    Tare poza cu ‘stra-straMandruta’ ! Hipstereala de acu’ 1oo si ceva de ani 🙂

  6. Trist. Foarte trist ce se intampla.
    Dar si mai trist e ca tacerea preotilor a dus la asa ceva. Toti cei ce au aparat Cuvantul au fost excomunicati. Vedeti exemplul parintelui Dumitru Cornilescu, care in 1921 termina Biblia de tradus in romana vorbita atunci, realizand ca daca lui ca preot îi era foarte greu sa inteleaga Scriptura, unui om de rand îi era aproape imposibil. Dupa ce a tradus Biblia, intr-o manastire langa Botosani, cu ajutorul bisericii si al casei regale, traducerea lui este pentru putin timp considerata traducerea autorizata oficial a bisericii Ortodoxe. Spun pentru putin timp caci este excomunicat si biserica reintroduce vechea traducere.
    Nu poate lua nimeni din afa pozitie impotriva acestor practici care n-au, dupa cum bine spui, absolut nici o legatura cu Cuvantul lui Dumnezeu, ci numai aceia din interiorul bisericii care cred cu adevarat in ce scrie in Biblie, pot face ceva.
    Foarte trist pentru crestinism, ca un ateu sa atraga atentia pe buna dreptate unei biserici, ca nu mai au nici o legatura cu Cuvantul.

Lasă un răspuns