Dupa 3000 de kilometri cu Ford Puma de la Craiova simt nevoia sa va mai spun cate ceva (P)

Da, P e de la publicitate. Acesta este un advertorial. Dar e unul care cuprinde impresiile mele oneste, fara input de la companie. 

Deci: ce e bine, ce e rau, ce e de recomandat?

Prima observatie: 3000 de kilometri astia i-am facut singur in masina in cea mai mare parte a timpului, cu bancheta din spate rabatata, pentru echipamente de emisie sau undite, in a doua parte a timpului. Nu stiu deci cum s-ar simti inca 2-3 pasageri pe bancheta din spate. Va trebui sa testati singuri.

IMG_0265

A doua este ca motorul de 1 litru si 125 de cai nu era cel hibrid, ci benzina clasica, care incepe in momentul asta, pe Puma (sunt si oferte bune cu Rabla). Deci am testat masina cea mai basic ca motorizare, nu ca dotari.

A treia este ca nu m-am grabit: am depasit cand si cand, dar in general am preferat sa admir peisajul. Daca sunteti ultra-in-viteza, probabil ca veti dori un motor mai mare sau hibridul. Eu insa n-am simtit nevoia.

Ce e de spus in plus fata de primul review, pe care il gasiti aici:

In primul rand ca m-am obisnuit cu masina si acum inclinarea din curbe (mai mare decat la masina mea, o berlina) nu ma mai sperie. Mai ales ca am trecut prin episoade cu ploaie multa si asfalt alunecos si acum stiu: masina ramane pe traiectorie si nu derapeaza. Poate, cu alte cuvinte, sa tina directia la fel ca Fiesta, pe care e bazata, si ca e mai joasa si un pic mai mica (imi pare mie). Spre final, chiar am inceput sa conduc sportiv in curbe (un domn cu Santa Fe nu s-a putut tine dupa mine…))

Această prezentare necesită JavaScript.

Insa inclinarea asta (nici macar foarte pronuntata) vine dintr-o suspensie tare confortabila, asa ca merita compromisul. Si nu doar confortabila, si rezistenta. Barlad – Galati (pentru cunoscatori) sau A2 Cernica – Fundulea sunt doua zone cu asfalt foarte prost pe care masina n-a protestat si care n-au lasat urme in bucse. Deocamdata, nah…

Al doilea lucru important: electronica pe care o poti comanda nu e de masina “budget”, ci e prezenta peste tot in gama Ford, de la Kuga la Ranger. Asta inseamna pilot automat adaptiv si sistem Bang and Olufsen, plus display digital foarte frumos. Plus trapa. Portbagaj electric. Fitze, cum ar veni.

IMG_0327

Sa le luati? Prietenii care au citit review-ul si au configurat masina la fel au zis ca se duce peste 20 de mii si ca li se pare scumpa. Se poate trai si fara ele? Da, mai ales fara display-ul digital si cu sistemul audio de baza, care vine fara navigatie, dar care poate face mirroring cu Iphone-ul. Deci puteti cu aia 1000 de euro economisiti sa va luati mai bine un telefon smecher…) Sau, vorba lui Caragiale, sa-i puneti in celalalt buzunar.

La drum lung masina te ajuta sa ajungi mai putin obosit decat ma asteptam. Insonorizarea e doar medie, deci ai ceva zgomot, mai ales ca masina e inalta. Dar nu e niciodata de nesuportat si e oricum la nivelul masinii cu care am venit, un Volvo C30 mai jos, insa oleaca mai vechi.

Ce e bun este locul la picioare pentru sofer, care se obtine, fireste, cu sacrificii pentru cei din spate. Mai poate sta cineva in spatele tau, daca ai 1,82 ca mine, dar nu ii va fi usor sa miste picioarele. Volanul telescopic te ajuta si el sa te potrivesti cu masina. 

Zgomot de motor? Toate masinile cu trei cilindri vor face zgomot la plecare – am testat inclusiv la marci premium si cam la fel sunau. Dar doar pana pe la 20 de km/h. Dupa, scade. Si te obisnuiesti. E un pret care merita platit, fiindca zgomotul ala inseamna demaraj. Chiar bun.

Ajungem la intrebarea cea mai frecventa: cat de fiabil este acest motor cu trei cilindri, turbo, care e dus la 125 de cai? Dealerul, la o cafea, imi zice ca n-au prea avut probleme cu ele in ultimii ani. E adevarat, am cautat si eu pe net si-am gasit plangeri mai vechi de 2018, deci referitoare la generatii mai vechi. Motorul, super-premiat, e facut la Craiova. Sa ai incredere si in Ford si in olteni?

IMG_0326.jpeg

Cum tata e din Celei, Olt, cred ca sunt in conflict de interese…) oleaca. Dar pot sa va spun ca motorul nu-mi pare ca face eforturi mari si ca doar pe A2, in Dobrogea, la doua dealuri, mi-a recomandat sa schimb a cincea. Aveam 120 de km/h. Deci lui ii place, asa, mai turat…

Consumul final s-a dus la 7,2 dupa mult timp petrecut bara la bara pe litoral. Un consum bun pentru un motor mic, cu destule orase si depasiri. Un diesel probabil ar fi luat un litru mai putin, deci vreo 150 de lei la calatoria asta. Ford a anuntat si-un diesel acum cateva luni, daca economia de combustibil conteaza atat de tare. Va costa ceva, caci vine si cu automata. La fel se va intampla si cu benzina.

Gasiti detalii aici:  Si tot aici, dupa primele fraze, gasit si informatii despre fabrica de la Craiova. Ma bucur ca Ford se lauda cu ea si ca asta e un “selling point” pentru media si pentru public.

Screenshot 2020-07-28 at 13.59.26

Pentru romani ar trebui sa fie. Masina asta e produsa la noi, cu munca romanilor, de la motor si pana la caroserie. Sigur, integrand lanturi globale de piese auto, unele de aici, altele de peste tot.

E parte a globalizarii. Si e o parte buna a ei. Merita incercata. Mai fiecare dealer are cate una de test, asa ca nu trebuie sa ma credeti pe mine pe cuvant…)))

Nota: masina de teste a fost imprumutata de la Ford pentru turneul meu prin tara cu emisiunea de la radio. Ford e de asemenea partener care contribuie financiar la echipa mea de competitii pe apa si cicliste. Compania nu s-a implicat insa in editarea acestui material.

IMG_0274.jpeg


There is no ads to display, Please add some

Lasă un răspuns