Din Fierbinti, Glodeanu Sarat, Varasti, Radovanu… si pana la tine in farfurie. Cine sunt agricultorii care muncesc pentru raftul cu produse romanesti de la Mega (P)

Acum o saptamana am facut o stire cu doi producatori agricoli din jurul Bucurestiului – Stefan si Ion.

Screenshot 2020-05-02 at 11.08.58.png

Unul face capsuni – Stefan, cel din imagine, cu tatuajele lui de baiat rebel si serele in spate, de agricultor serios. Altul e specializat pe salata – Ion, un pic mai incolo in text. Vreo 800 de mii de oameni au vazut mica lor poveste pe facebook – si nivelul asta de interes mi-a aratat ca lumea chiar vrea sa stie de unde vine ce pune in farfurie.

In plus, Mega a decis sa povesteasca mai mult despre ei – iar acest articol contine, trebuie sa va spun, informatii comerciale de la ei. Adica, mai pe sleau, isi fac reclama.

Dar poate ca merita sa-si faca.  

Pentru ca lucrurile, in mare, arata cam asa: sunt 195 de producatori ca Ion si Stefan, mai mari sau mai mici. Cu totul, cultiva doar pentru acest lant de supermarketuri, 120 de hectare in toata tara. Ca sa va faceti o idee, suprafata e egala cu de doua ori Parcul Herastrau din Bucuresti (cu tot cu lac).

Screenshot 2020-05-02 at 11.08.38

Ce face Mega pentru ei? Le asigura consultanta, astfel incat oameni ca Stefan (care e de la oras si cu o experienta de doar doi ani in agricultura) sa se poata descurca si produce. Asta inseamna un inginer agronom + stiinta. De la analiza de sol si de apa, pana la seminte si tratamente pentru cultura.

Zilele astea, 40 dintre acesti producatori livreaza zilnic legume de sezon, proaspete, imediat după ce au fost culese: ceapă verde, castraveți cornișon, salată verde, spanac, urzici, lobodă, leuștean, ridichi, mărar, pătrunjel, leuștean, usturoi verde. 

In timpul Covid, oamenii acestia au avut tratament special fiind sustinuti si promovati in magazin: mai vizibili in zona unde se vand legumele. Dar si un lucru important: si-au vandut marfa la pretul correct – mai bine decat daca ar fi mers in piete – fapt pe care l-am confirmat deja cu Ion Mihai. 

Cateva exemple  de prețuri – salată verde 1.69 lei, ceapă verde 1.15 lei, usturoi verde 1.45 lei.

Screenshot 2020-05-02 at 11.09.13.png

Anul 2019 a fost cel mai bun an de la lansarea programului, cu o premieră și un record pe piața de retail: au fost zile in care vânzările de roșii românești au depășit vânzările de banane, care ocupă permanent o poziție de top în vânzările de fructe pe tot parcursul anului. Producatorii Bio din Romania incep sa fie si ei tot mai cumparati, chiar daca sunt, in medie, mai scumpi.

Dincolo de toate, exista un avantaj important pentru acest producatori: lantul de distritbutie, care le aduce un numar important de clienti potentiali. De-abia de aici isi pot face planuri de crestere pe picior mare.

Astept si eu sa-i vad moguli agricoli!


There is no ads to display, Please add some

Un comentariu

Lasă un răspuns