Ce boli aveau cei rapusi din Covid in Italia. Cel mai mare studiu de pana acum

Care sunt “aliatii” Covid-ului: ce boli te pun la risc vital in caz ca iei infectia? Cel mai mare studiu italian de pana acum, efectuat pe primii 6800 dintre cei decedati in Italia arata pentru inceput un lucru simplu: varsta medie e 78 de ani.

Dar nu numai cei in varsta sunt la risc: decesele incep la 30 de ani (17 decese in total intre 30 si 39 de ani) si sunt semnificative si mai devreme, intre 60 si 69 de ani (761 de decese in total). Cea mai mare mortalitate e intre 80 si 89 de ani, cu 2702 decese. Aveti graficul mai jos pentru detalii, un lucru e de stiut: femeile sunt mai putin de jumatate!

fascia-demografica-29032020.jpg?f=libero&$p$f=841c16b.jpg

Intre afectiunile cronice care te pun la risc de coronavirus pe primul loc e cardiopatia ischemica, apoi fibrilatia atriala si insuficienta cardiaca. Urmeaza accidentul vascular, hipertenstiunea arteriala, diabetul mellitus, dementa, bronhopneumopatia cronica obstructiva, cancerul activ in ultimii 5 ani, ciroza si insuficienta renala cronica.

ddd.jpg

Raportul a luat cazurile a 710 persoane cu conditii pre-existente. Dintre cei care n-au supravietuit, numarul mediu de patologii e 2,7. Practic, in acest grup, riscul de deces creste pe masura ce ai mai multe boli cronice. Fara nicio patologie, riscul general a fost la cei 710 analizat de 2,1%, insa el ajunge la 50% daca ai 3 sau mai multe boli cronice.

pato.jpg

Numarul mediu de patologii pre-existente (adica si alte boli) este de 2,7 la cei care au decedat, spune raportul.

Ca simptome, cele mai frecvente sunt febra si dispneea (greutatea in respiratie), urmate de tuse, diaree si hemoptizie (adica tusea cu sange).

sintomi-29032020.jpg?f=libero&$p$f=a066efb.jpg

Este relevant acest studiu pentru Romania? Pana la urma, vorbim tot de un popor european, nu? Sigur, aici nu incape indoiala: daca ne infectam aceeasi structura demografica ca in Italia, vom obtine probabil aceleasi rezultate. Ori cheia in a avea mai putine decese este sa-i ferim pe cei care IN MOD CLAR sunt la risc: peste 60-70 de ani. Tinerii, cum se vede, trec de boala in numar mult mai mare. Insa cand ajunge intre cei in varsta, cum s-a intamplat in Italia, e grav.

Morala: cine mai are batrani, sa-i pazeasca!

 


There is no ads to display, Please add some

3 comentarii

  1. Te rog revezi datele,te-ai grabit…
    Citeste procentele, nu ordinea în care sunt afecțiunile aranjate în tabel…
    Pe primul loc este HTA!!!

  2. Ipertensione, diabete mellito e cardiopatie sono le malattia pre-esistenti più frequenti.- asta se afirma in articolul citat. Hipertensiunea arteriala, diabetul si cardiopatiile sunt cele mai frecvente. Procentual, HTA este pe primul loc.

Lasă un răspuns