Multumesc ca n-ati crezut ca titlul e un clickbait.
Caci nu e. Las aici cateva lucruri esentiale si sincere despre Bucuresti (si pana la urma fiecare oras), pe care nu le vom gasi in aceasta campanie electorala:
1. Subventia la caldura.
Firea spune ca daca vine Nicusor o sa creasca preturile cu nu-stiu-cat. Nu stiu ce spune Nicusor, inca. Ce-ar trebui sa va spuna toti candidatii?
Ca platim prea putin pentru energia termica si ca diferenta vine de la stat, deci din buzunarul fiecarui roman. De aia si atatea datorii in sistem: pentru ca sistemul nu e alimentat cu bani, dar cheltuieli are. Nu incepeti cu pierderile de caldura din tevi, ca nu ma intereseaza whataboutismul. Repararea lor oricum costa si ea bani. Pe care NU vrem sa ii platim.
Energia trebuie sa fie mai scumpa ca sa avem si apa calda si caldura. Sau sa mai gasim niste fraieri in alte orase care s-o subventioneze din taxele lor.
Asta e fraza onesta care lipseste din discursurile candidatilor.
2. Traficul.
Firea a incercat cu taxa oxigen, s-a speriat pentru ca tocmai pesedistii ei, cu rable de 100 de ani, i-au scris s-o injure sau s-o reclame. Nicusor nu stiu ce zice aici, dar iarasi nu cred (ca altfel era scandal) ca va spune ceva cu adevarat dureros.
Deci: ce-ar trebui sa va spuna toti candidatii?
Ca sunt prea multe cladiri, cu prea multi oameni si prea putine sosele in Bucuresti. Si ca toata lumea vrea cu masina la serviciu, pentru ca ploaie, zapada sau noroi, de parca am fi o specie tropicala (ok, suntem, dar asta e alta discutie).
Ce mai trebuie spus aici, sincer?
TRAFICUL SUNTEM NOI. Si singura solutie sa-l rezolvam e sa facem masina NERENTABILA si nepractica. Adica taxe mai mari, transport in comun mai frecvent si piste pentru solutiile alternative (care totusi se pot folosi din martie si pana in noiembrie).
Nu exista solutii altele decat modificarea comportamentului cetatenilor. Trafic mai usor cu noi facand acelasi lucru nu se va intampla. Dar, din nou, niciun candidat nu va va spune aceasta fraza.
3. Primaria mare sau primariile de sector?
ORI UNA, ORI ALTA!
Altfel spus, avem prea multi functionari, prea multe salarii, prea multe sinecuri. Trebuie sa ramanem cu o singura administratie pe un singur teritoriu. Asa e prea multa concurenta in taiat frunze la caini, pe banii nostri.
Aici, n-am vazut niciun candidat sa aiba o pozitie serioasa. Iar desfiintarea uneia sau a alteia dintre aceste doua entitati ar trebui sa fie prioritatea zero a oricui, cred eu.
4. Mediu.
Aici ambii candidati importanti promit mediu mai curat, bla, bla, bla. Nu stiu ce promite Base, ca nu ma pot concentra sa-l urmaresc.
Ce ar trebui spus aici, la fel de sincer?
Simplu. Gunoiul care arde noaptea si ne sufoca e cel pe care l-am aruncat saptamana trecuta. Noi. Nu Firea. Nu Nicusor. Noi toti.
Multumita guvernului PSD (am uitat care) – care a desfiintat taxa la groapa acum cativa ani – e cu mult mai rentabil sa arunci tot, in loc sa colectezi selectiv si sa reciclezi.
Tot multumita diverselor majoritati parlamentare, companiile nu au prea multe incentive sa puna un pret pe pet-uri si sticle, astfel incat sa merite sa le returnezi undeva. Le e usor cum e acum si niciun politician nu are sange in instalatie sa le puna sa sufere si ele (financiar) pentru un mediu mai curat.
Dar cea mai grava problema e in felul in care cetateanul e cocolosit de primar – de sector sau de capitala – cu tot felul de avantaje, inclusiv gunoi gratis. Cand de fapt e demult vremea sa punem in bratele CETATENILOR responsabilitatea pentru gunoiul pe care ei il arunca.
Da. E gunoiul nostru. Nu al primariei!
Gunoiul trebuie selectat la cetatean, reciclat pe bune, iar produsele si serviciile trebuie sa includa costul acestor operatiuni. Niciun politician nu va va spune insa aceasta fraza.
5. Primarul ca voievod.
Aici e de fapt cea mai mare problema a oricaror alegeri in Romania.
Nu se alege un administrator al urbei sau tarii. Se alege un domnitor, unul care e asteptat SA DEA. Sa ne aduca. Sa ne faca.
In contrast cu el, un administrator are curajul sa si spuna cetatenilor ce e nevoie sa faca si ei pentru ca sandramaua comuna sa functioneze.
Un astfel de om nu avem in campaniile electorale. Nu am avut niciodata, cred ca de la Carol I. Da, unul care sa vina si sa-ti spuna sincer si de la obraz:
NU POT FACE CEVA DACA TU NU FACI NIMIC!
Ne lipseste deci candidatul curajos care sa-ti spuna tie, cetatean cu votul in mana, ca acela nu e un voucher pentru diferite avantaje, ci o actiune intr-o intreprindere comuna: orasul sau tara.
O actiune in care trebuie mai intai sa investesti inainte sa primesti.
Concluzie:
Nu avem acum alegeri democratice.
Avem un concurs rusinos de promisiuni care nu vor fi / nu pot fi tinute de niciunul dintre candidati.
Va multumesc, continuati sa consumati cu incredere lozinci si discursuri.
There is no ads to display, Please add some
Am inteles bine???? In Bucuresti NU SE RECICLEAZA gunoiul? No comment….
Nu doar in Bucuresti se recicleaza putin. Uite media pe tara: https://www.zf.ro/opinii/ey-romania-recicleaza-de-opt-ani-doar-14-din-deseurile-municipale-18149536. Nu e doar problema de Bucuresti.
Imi permit sa las acest articol aici: https://www.clujmanifest.ro/opinii/daniel-dobos-alegerile-locale-au-fost-si-inca-sunt-un-spectacol-al-cliseelor/ Rezoneaza perfect cu ce ai scris tu mai sus
” Si singura solutie sa-l rezolvam e sa facem masina NERENTABILA si nepractica.” – nu sunt de acord cu asta. În situația în care transportul public e varză – inclusiv în Clujul ”smart” – mobilitatea individuală e importantă pentru a-ți câștiga existența. Poluarea ceea mai gravă nu o fac mașinile ci șantierele și gropile de gunoi. Poluarea de la mașini se poate reduce prin centuri ocolitoare (mare parte din localități nu au așa ceva), prin modernizare și prin eficientizarea transportului în comun. Până nu ai oferit aceste alternative, să vorbești de taxarea mobilității individuale este aiurea.
De acord cu majoritatea dar sincer te-ai gandit mult inainte sa scrii asta in contextul pandemiei ?
” Si singura solutie sa-l rezolvam e sa facem masina NERENTABILA si nepractica.”
Luam toti covid pana acum daca nu puteam sa ne folosim de masina personala in perioada aceasta.
Din februarie eu personal nu am mai folosit decat de vreo 2-3 ori autobuzul pe distante scurte. Metrou, uber sau taxi nici atat. In rest , bicicleta sau masina personala, dupa caz.
Nu eu am cerut asta, doar m-am adaptat…
Bravoo,Felicitari, Lucian. exceel scris/ punctat,si, uite, repedeeeee au sarit, cum e Dan, deja ii e frica ca o se iau mai multi bani ptr masini… ma rog!!
o sa i se ia*
[…] Text publicat în premieră pe blogul autorului, aici! […]
Daca ar candida cineva spunind cele 5 pcte ale lui LM , ar obtine 1 %. Realitatea e ca noi bucurestenii nu intelegem si nu credem adevarul