Ce ne spune stiinta despre preferintele imobiliare ale lui Dumnezeu

Un cantec al trupei Taxi pretinde ca stie exact ce anume prefera Dumnezeu in materie de constructii: lemn (deci structura usoara) si spatii mici. Daca n-ati vazut clipul, e aici.

Acum sa luam faptele. Ca rationalist ce sunt, incep, de dragul demonstratiei, prin a admite existenta lui Dumnezeu. Mai mult, inteleg ca pot trage niste concluzii referitor la preferintele Lui din realizarile de pana acum. Deci: ce ne spune Creatia despre stilul arhitectural Divin?

Sa luam faptele. Suntem asezati la marginea unei Galaxii, nu in centrul ei.

11

Sistemul nostru solar se afla pe un brat, spre capatul lui, si nu pare nici pe departe cel mai rasarit din zona: am detectat deja planete mai mari decat ce-avem noi pe aici, in sisteme solare din vecinatate.

Mai mult, se pare ca Dumnezeu n-a vrut sa ne dea nici macar cine stie ce priveliste: noptile noastre ar putea fi albe, cu o ditamai galaxia spirala pe cer, daca n-ar fi niste nori de praf asezati strategic, astfel incat sa nu vedem decat o lumina diafana si discreta, numita Calea Lactee. Nu e cu vedere la Maretie.

Daca ne uitam la soarele nostru, nici el nu e cel mai mare, ca model, din Univers.

33

Da. “Our sun” in poza din stanga inseamna soarele nostru. Nici nu-l vezi pe langa Antares. Altii au deci sori mai mari, mai solizi, mai cu fier-beton, cornier si mult, foarte mult ciment ceresc, ca sa folosesc o metafora. In univers exista gigante rosii (Betlegeuse e un exemplu bun) care, pe langa soarele nostru, par un fel de Notre Dame pe langa o bisericuta din Maramures.

Bun. Mai departe. In sistemul nostru solar suntem a treia planeta de la soare. Nu prima. Nici aia din mijloc. Nici cea mai mare. N-avem aici nici macar cel mai mare munte din vecinatate: ala e pe Marte. Nici cea mai mare furtuna: aia e pe Jupiter. N-avem nici macar inele ca Saturn: sa intelegem de aici ca Dumnezeu n-a vrut sa ne invete cu podoabe in plus?

22

Si totusi, ce-avem aici, pe Pamant, asa special?

Pe noi.

Suntem cel mai mare animal de pe Planeta?

69180a70da998ec53a42cf284f2d6784

Aaa, nu. Noi suntem aia mici, din coltul din dreapta jos. Dap, Dumnezeu stie sa faca si dobitoace mai mari. Si totusi, in noi a pus mintea. Ne spune asta ceva?

Dar sa recapitulam.

Suntem asezati aici, pe o planeta mai degraba mica (nu vedeti ca nu ne incape, altfel n-ar fi atatea razboaie!), cu un soare mediocru, intr-o galaxie cu nimic deosebita de restul, cumva in fundul curtii Universului, cum intri, pe dreapta dupa a treia intersectie. Mai intrebi matale un arhangel daca nu te descurci.

Da. Nu suntem buricul universului. Si Taxi are dreptate pe undeva.

Dumnezeu, daca el a facut toate astea, ne-a cam spus clar ce-i place:

Un loc mic, discret, greu de deosebit de restul, in care se intampla, si la ora asta, cel mai frumos miracol cunoscut din Univers.

Oamenii. Spiritul nostru. Mintea si emotiile. Sangele si celulele. Viata care tremura in fiecare.

Viata, chiar mai mica decat o capela, care poate totusi cuprinde in ea catedrala iubirii pentru ceilalti.
E singura catedrala in care poti intra si fara credinta. 

Singura in care ma pot ruga.

Si da, se vede si din spatiu. Doar ca trebuie s-o privesti cu sufletul.


There is no ads to display, Please add some

47 de comentarii

 1. “noptile noastre ar putea fi albe, cu o ditamai galaxia spirala pe cer, daca n-ar fi niste nori de praf asezati strategic” –

  Total gresit, faptul ca cerul e negru are legatura cu expansiunea universului si campul nostru vizibil datorat de timpul trecut de la formare.

  Iar sa consideri ca aici se intampla cel mai frumos miracol din univers… Ai explorat tot?

  • NU e gresit. Ma refer la privelistea spre centrul Galaxiei noastre. Nu-l vedem, desi banuim ca e mare si foarte luminos. In rest, da, cerul e negru pentru ca unversul e destul de vechi. Si nu am explorat tot. Restul e doar metafora.

 2. O sa te țin minte. Nu, ți cunoști interesul și nu te deranjează sa vezi cum apocalipsa peste familia ta salvează economia sistemica

 3. De unde știu, pentru ca îmi deprimi soarele, de fapt dacă te uiți ce stare produce fiecare soarelui meu care cred ei ca e sufletul lor realizezi ce sunt ei și ca știu, detaliile nu le stiu

 4. În altă ordine de idei, cine a citit Bietul Ioanide, roman a cărui acţiune se aşează între războaie, ştie că visul poporului român încă de la sfârşitul secolului 19 este această catedrală a Mântuirii Neamului, la care, ca arhitect ( personaj asimilat celebrului Ion Mincu) lucra însuşi Ioanide. Deci nu e vreo invenţie nouă a preaveselului Daniel. Si, dat fiind faptul că, după vânzoleala din ’89, nu s-a mai construit nimic ci doar s-a demolat în draci… poate e timpul începerii reconstrucţiei. Nu doar a mântuirii, ci mai ales a neamului. Că şi “Palatul Poporului” a fost huiduit şi s-a ridicat cu sacrificii mari, dar uite ce popularitate are, măcar pe ăla nu l-a putut nimeni fura sau culca la pământ. Zic că mântuirea unui popor nu stă neapărat în ziduri înalte şi impunătoare, ci mai ales în hărnicia şi spiritul lui de a lăsa ceva peste istoria clipei. Adică în niciun caz între patru scânduri de lemn, unde îl trimit “cei 33” pe Dumnezeu să locuiască.

 5. I say nobody die here îs just purity lands, no sleep here is a lie îs sun land, doar conștiințe asa drăguțe mânca. Le. Ar mama look poisson în România

  • Respect al adulților pentru toți copiii, dar nu socialist. Degeaba vrei sa fi doctor din orgoliul cuiva dacă nu te duce capul. Colectiv e un adevăr profund, care urmărește caracatiță urii care parazitează conștiințe și le ucide în teritoriul ei ..

 6. Toți se leagă de doctori, eu ma leg de asistente. Nu în acest caz, în cazul romanii au talent socialist ca e convenabil, interpretări ale.. Filantropie nostre pentru…. Bip cenzurat

 7. Stiinta o pricepem cu mintea noastra. Dumnezeu gandeste total diferit de cum gandim noi oamenii. Concluzia pe care ai tras-o in aceasta postare s-ar putea sa fie diferita de realitate, de cum gandeste Dumnezeu. Stiam ca ai citit Biblia si credeam ca ai si inteles de acolo ceva despre Dumnezeu. El a spus foarte clar:

  “cat sunt de sus cerurile fata de pamant, atat sunt de sus caile Mele fata de caile voastre si gandurile Mele fata de gandurile voastre.” (Isa.55:9)

   • Dupa cum vedeti am pus si scriitorul, Isaia. De ce cred eu ca Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu, de ce cred eu ca Dumnezeu a insuflat tot ce au scris cei aproximativ 40 de scriitori in cele 66 de carti ale Bibliei in decurs de peste 1500 de ani, de ce cred eu ca autorul Scripturii este Dumnezeu, este alta discutie, pe care totusi o pot purta cu placere cu dvs daca asta va doriti.

  • si uite asa te-ai scos. complicate sunt caile domnului… si nu mai e nevoie sa-ti pui tartacuta la treaba. daca erau toti asa inteligenti ca voi, desenam si azi caluti in pestera.

   • Cei mai inteligenti oameni pe care ii stiu, sunt sau au fost crestini atunci cand au trait. Poate ca daca ati sti mai mult despre oamenii din spatele “stiintei”, ati descoperi si dvs acest lucru.

   • Florian Stelian ” Dupa cum vedeti am pus si scriitorul, Isaia. De ce cred eu ca Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu, de ce cred eu ca Dumnezeu a insuflat tot ce au scris cei aproximativ 40 de scriitori in cele 66 de carti ale Bibliei in decurs de peste 1500 de ani, de ce cred eu ca autorul Scripturii este Dumnezeu, este alta discutie, pe care totusi o pot purta cu placere cu dvs daca asta va doriti.”’

    Rspunsul meu este ca eu ”nu cred” ca Biblia este cuvantulu lui Dumnezeu, eu spun ca – este sigur – Cuvantul lui Dumnezeu pentru simplul motiv ca este o carte profetica, scrisa inainte ca lucrurile sa se intample, ce s-a realizat deja, este istorie si mai avem doar cateva pagini … din acest cilcu de viata, sau nu este asa ? Cine spune ca nu este asa, nu stie istorie si atat. Religiile lumii, istoria, stiintele merg in paralel si ajung tot la ” Apocalipsa” … stiinta omului abia descopera o mica parte din ce s-a scris in toate religiile lumii, in toate timpurile … nu e un secret numai ca ar trebui sa centralizam informatile …

 8. Draga Lucian Mandruta, acest articol nu are legatura cu bisericile mici de lemn si nici cu stiintza. Fara suparare, este doar un copy-paste cu poze si texte la nivel de clasa a V-a. Mai bine te deplasezi pe bicicleta decat sa te prostituezi pentru un like!

 9. Dupa ce am citit Biblia, Coranul si tot ce mai credeam ca sunt ”mesaje divine revelate” am ajuns la concluzia ca fiecare om isi inventeaza un Dumnezeu dupa chipul, asemanarea si interesele lui, cam acelasi lucru se intampla si cu gruparile religioase, apoi inventeaza tot felul de idei care sunt in folosul lor personal sau de grup. Cred ca ar trebui sa intelegem adevarul, unic, dreptatea, ideologia…. care nu cred sa aiba legatura cu interesele noastre personale sau de grup, dimpotriva … pe Dumnezeu il intereseaza schimbarea noastra in oameni mai buni , pacifisti , ” mantuirea – transformarea individului ”, nicidecum ”’ arhitectura ”’ sau alte chestii umane… parerea mea…

Lasă un răspuns