Fahrenheit 451 for dummies. Cum sa-l arzi artistic pe Cartarescu

Sa stiti ca Dumnezeu nu mai citeste Cartarescu. E suparat, a inteles ca are ceva cu el, Cartarescu asta. Si cu fierul beton. Ca ii recomanda materiale traditionale, cum isi permite?

Bun, dupa aia Dumnezeu a vorbit direct cu cineva, ca sa dea un mesaj. A aparut in capul aluia si i-a zis:

“Fiule, tu ai vazut Fahrenheit 451? De Radu, pardon, Ray Bradbury?”

“Da, Doamne! Am vazut, da’ nu pana la capat, ca m-am plictisit si incepea oricum Vocea Romaniei.”

“Ei, nu conteaza, intelegi ideea. Dai foc la carti. Am nevoie sa-mi faci un serviciu. As vrea sa arzi o carte a lui Cartarescu! Poti?”

“Pai, Doamne, n-ai putea sa-i dai tu foc, gen combustie spontana, stii matale, ca esti Atotputernic”.

“Nu. Ca n-am cont de youtube. Adica as putea sa dau un fulger, dar degeaba o ard, nu se viralizeaza. Tre’ sa te ocupi tu!”

“Bine, doamne, ai vreo preferinta? Ceva recent? Orbitor, Solenoid?’

“Nu, deocamdata dam un avertisment. Ceva mai usor! Plus ca n-am auzit pe nimeni sa citeasca Solenoid. Adica sunt vreo cativa care s-au laudat cu asta, dar n-ajung la Mine in Rai, ca e clar ca mint. ”

“Bine, Doamne. Faca-se voia ta!”

“Mersi, fiule. Vezi sa nu uiti sa-l taguiesti pe Patriarhul Chiril, si el e fan Fahrenheit.

“Da, Doamne, da’ nu te superi daca te rog si eu ceva?”

(aici Dumnezeu devine impacientat si dupa aceea imediat usor distrat)

“Ha? Da… zi!”

“As vrea si eu sa stiu, de curiozitate, Matale ce preferi? Lemnul sau …”

“Fiule, ca sa-ti spun drept, eu prefer nestiinta. Da’ nu poti sa faci cladiri din ea, asta e singura problema!”

………

Morala:

Omul a dat foc cartii. 

Cartea a ars.

Omenirea e un loc mai sigur acum. Pentru ca cel mai bun material din care poti sa construiesti un templu este lipsa de intrebari.

Si-acum dati un print acestui articol.

Iesiti pe balcon cu o cutie de chibrituri.

Si asteptati sa vedeti ce va zice Dumnezeu.


There is no ads to display, Please add some

4 comentarii

  1. Ăla cu aerul cărții a fost un rătăcit. Eu ma întreb însă cum se simte Patriarhul, cum se simte crema BOR când linse arată obrazul de către oameni care au CE să arate. Sau mai pe șleau: cât de nesimțiți sunt domnii aceștia!?

  2. …Chiar trăim într-o lume de căcat dacă am ajuns, în 2016, să dăm foc cărţilor… Mi-e silă de pitecantropul respectiv… L-aş închide, pe vloggerul ăsta, în aceeaşi cuşcă cu cu personajul lui Voltaire :
    “Noi, Iusif Seribi, prin graţia lui Allah muftiu al Sfântului Imperiu turc, lumină între lumini, ales între aleşi, către toţi credincioşii care vor citi acestea – prostie şi binecuvântare :
    Dat fiind că Said Efendi, ambasador al Sublimei Porţi într-un mic stat numit Frankrom, aflat între Spania şi Italia, a adus printre noi primejdiosul obicei al tipăriturii, consultându-ne asupra acestei noutăţi cu venerabilii noştri fraţi cadili şi imami din oraşul imperial Stambul, a rezultat ca bună în ochii lui Mahomed şi în ochii noştri condamnarea, proscrierea şi anatemizarea numitei invenţii infernale a tipăriturii.
    Pentru luminarea credincioşilor şi pentru binele sufletului lor le poruncim să nu citească vreodată o carte, sub pedeapsa blestemului veşnic. Şi ca nu cumva diavolul să-i ispitească întru educaţie, interzicem mamelor şi taţilor să-şi înveţe copiii să citească. Iar pentru a preveni orice încălcare a poruncii noastre – le interzicem să gândească, sub povara aceluiaşi blestem. Îi chemăm pe toţi adevăraţii credincioşi să-i dea în vileag pe toţi aceia ce se dovedesc în stare să lege mai mult de patru fraze împreună, din care să reiasă vreun sens limpede”…

  3. Este clar ca ala avea cartea in biblioteca , semn ca pe undeva , candva , il aprecia pe Cartarescu. :))) Maine poimaine se va trezi un alt nebun de cealalta parte a extremismulu, care va dori sa dea foc unei toale aurite de arhimandrit.

Lasă un răspuns