De ani de zile merg prin Bucuresti cu bicicleta. In ultimii 4-5 am observat, mai ales vara, ca seara ma usura in gat. Ca si cum as fi inhalat un pic de pietris pe drum.
Nu stiam cat e de poluata Capitala, caci senzorii statului n-au mers niciodata pana n-au aparut aia privati. Dar am inceput sa citesc sa aflu daca au mai patit-o si altii. Si se intampla frecvent in orase – oficial – cu mult mai poluate decat al noastru. Shanghai, Taiwan, Hong Kong.
Din acest ultim oras mi-am si cumparat prima masca de mers pe bicicleta, pe care o vedeti aici. Ocazie cu care am constatat ca filtrele albe deveneau gri inchis in cam doua saptamani.
Daca asa e afara, cum o fi inauntru? Dupa aceea am evoluat la Respro, o alta versiune, iar aici puteti vedea cum arata filtrul dupa 500 de kilometri prin oras (cam 3 saptamani in cazul meu).
Vreo doi ani mai tarziu am aflat ca nu mi se parea ca aerul e poluat in Bucuresti. Si anume, in momentul in care au inceput sa apara senzorii de poluare – am avut si Urad Monitor (o versiune mobila) si de curand am inceput sa ma uit si pe Airly. Not good. In zilele (si noptile) fara vant sunt depasiri mari la toti indicatorii de microparticule.
Daca asa e pe strada, cum o fi in casa?
Recunosc, nu mi-am pus intrebarea asta pana n-a aparut la mine in casa, in teste (doh, viata de influencer!) un filtru dintr-astea de aer.
Pana la el credeam ca in casa n-au cum sa fie particule. Sau poluare. Ce, stau cu masina pornita in sufragerie? Nu fumez, nu fac focul…
Si totusi, am avut o surpriza. In prima zi, cercul colorat de pe aparat s-a aprins direct rosu. Peste 150 PM2,5, cand ar fi trebuit sa am maxim 25. De unde? m-am intrebat imediat.
Am gasit destul de repede raspunsul. O parte suntem chiar noi, oamenii. Parul. Si pielea noastra. O alta vietuitoarele din casa, alea minuscule, care mai si mor si se descompun. Dar cea mai mare parte e poluare de afara.
Deschizi geamul sa aerisesti. Fara sa realizezi ca, de fapt, murdaresti. Cand afara ai, sa zicem, 100 PM 2,5, cam la un sfert de ora dupa ce deschizi geamul, minim jumatate din cifra asta se muta in casa. Norma, sa nu uitam, e 25. Ei bine, mi s-a intamplat frecvent, in perioada sarbatorilor, sa am dublu, fara purificator.
Sub microscop, tot ce e pe jos si in aer, aspirat si pus pe lamela, arata asa.
O parte din praful asta (am experimentat) nu e doar pe jos: e pe cuverturi, pe canapele, pe haine. E suficient sa le scuturi un pic si le pui din nou in circulatie, iar senzorul de pe filtru iti spune imediat ca ai o problema.
Aerisirea ramane o problema: cand e mai bine s-o faci? Tot de la filtru am aflat: cel mai bine nu e seara, ci dimineata, ideal dupa o noapte cu vant. Inca un lucru de facut aici: spala perdelele des, caci si ele sunt un depozit de praf antrenat de curent…
Acum sa vorbim de aparat: are vreo 3-4 filtre, inclusiv unul pentru agentii alergeni si alte forme de viata invizibile. Scoate din aer particulele provocate de ardere: cele mai multe, din experienta de pana acum au fost generate de momentul in care am facut gratar – bucataria noastra fiind aproape de sufrageria unde tinem aparatul. Iata, pe scurt, cam ce poate scoate un purificator din aerul tau interior.
Apropos de arderi: cu gratar, chiar si cu hota pornita, am ajuns la 500 indicatorul de PM 2.5, practic de 20 de ori mai mult decat normele. In cazul asta, e mult mai indicat sa aerisesti decat sa pornesti filtrul, care totusi poate curata cam 250 metri cubi pe ora.
Una peste alta, cu el pornit, toata ziua incepand de la o poluare interioara de 100 PM2,5, cel mai jos am ajuns la 4 PM 2,5, adica foarte aproape de aerul curat verificat de mine cu un detector portabil intr-o padure din Belgia…) Sau cel de saptamana trecuta, afara, dupa ninsoare, dimineata.
Si ne-a prins bine: zilele astea, fiica noastra a nascut si-a stat la noi doua saptamani, cu filtrul de aer la bebelus in camera. Nu stiu cat de mult s-a bucurat de aer, dar zgomotul parea s-o ajute la adormit…)
As recomanda asa ceva?
Desi acest articol este unul publicitar, trebuie sa fiu onest cu voi: nu daca stati la tara, intr-un oras mic si mai fara trafic sau industrie. Si mai ales nu daca fumati: nu are niciun rost sa va chinuiti sa purificati aerul cand voi, din cand in cand, il bagati mega-poluat, direct in plamani!
Dar in Bucuresti si poate Iasi si Cluj, in iernile geroase si fara vant, probabil ca merita. Va povesteste mai multe despre asta chiar omul care il vinde:
There is no ads to display, Please add some
Dar exista o solutie muuult mai buna decat filtrul de aer de la Philips!
Ne-a indicat-o chiar Duamana Fierea insasi:
“DACA NU VA CONVINE CU POLUAREA, NU AVETI DECAT SA PLECATI IN ALT ORAS!”
Lasa ca o sa fie RaFreesh… Blogdan si atunci veti inspira inspiratiuni… inspirate de elocintza ‘mnealuuii
Nu cred ca va fi el candidat, si oricum asta nu are legatura cu politica. E parte a realitatii oricarui mare oras din Europa – si cetatenii, nu politicienii trebuie sa schimbe ceva.