Wavre. Belgia. 17.000 de oameni muncesc aici in fiecare zi. Se spala pe maini timp de un sfert de ora, isi dau jos absolut toate hainele cu care vin la job, iau pe ei haine sterile, adevarate costume de cosmonaut, isi pun casca pe cap si ochelari de protectie la ochi si merg apoi intr-un mediul steril.
Un mediu rupt parca din filmele SF, cu rezervoare din inox cuplate intre ele cu țevi de inalta siguranta, cu aparatura performanta, unde zilnic acesti oameni lucreaza. Testeaza. Dozeaza. Aici, cea mai mare provocare e sa tii omul departe de produsul finit. Pentru ca omul e murdar. Bacterii, virusi, cresc natural pe el. De unde si spalatul in exces…
In fiecare zi, oamenii acestia iau probe din borcanelele de sticla cu vaccinuri, sa se asigure ca fiecare lot are exact ce trebuie: virusi inactivati, substante de pastrare, apa pura, toate in concentratii calculate la juma’ de molecula.
In timpul asta, alti oameni viseaza ca odata, acum 2000 de ani, intr-o casuta din padure, intre mucegaiuri si noroi, vorba lui Arghezi, o babutza a descoperit ca daca iei doua frunze de ciubotica cucului, le pisezi bine, torni peste ele extract de loboda si le fierbi la foc mic 10 minute, ai cel mai bun remediu naturist impotriva variolei. Sau, chiar mai bine, nici nu trebuie sa bei ceaiul. Trebuie doar sa te gandesti la frunzele din el si sa-ti imaginezi cum scot boala din tine. De la distanta. Da’ gandurile sa fie bune – se numeste Noua Medicina.
Arata mai bine casuta, nu? Normal. Cu totii visam sa ne intoarcem intr-o lume mai simpla. Si de asta baba (chiar si imaginara) castiga si azi adepti.
Gandire magica, asa se numeste aceasta afectiune. In Evul mediu, doctorii cautau plante care sa semene cu organele omenesti – pe ideea ca, daca seamana, va face bine organului respectiv. Fireste, fasolea era, in logica asta, buna pentru rinichi, dar nu avea absolut niciun mecanism de actiune in afara de placebo. Si totusi lumea plateste si azi bani grei pentru 99,99 la suta zahar si restul imaginatie. Magia bate ratiunea.
In timpul asta, oamenii care cauta leacuri cu mecanisme de actiune verificate merg zilnic la serviciu fara sa spere intr-o minune. Nici nu le-ar folosi. Pentru ca o minune se intampla o singura data, pe cand ei au nevoie de leacuri pentru milioane de oameni. Si pentru asta trebuie stiinta. Care e tocata marunt de cand iese pe poarta fabricii, in mii de postari pe facebook. Ce poti sa faci in fata unei astfel de contestari? Am vorbit chiar cu seful de cercetare al GSK Vaccines, dr. Emmanuel Hanon si cu John McGarth, directorul de operatiuni, despre cum se vede dinspre ei ofensiva anti-vaccinistilor.
Dar la Wavre se fac vaccinuri, nu postari. Oamenii se spala pe maini in tot atata timp cat imi ia mie sa scriu ceva pe Facebook, sa pun un video pe Instagram si dupa aia sa mai dau 100 de like-uri.
Ce face un vaccin? Stiti deja: ajuta organismul sa invete sa se apere. Dar dincolo de principiu sunt detaliile practice: din momentul in care identifici virusul, vaccinul poate fi produs intr-un an, un an si jumatate. Daca ai nevoie de mai multi antigeni in acel vaccin (adica mai multe tulpini), putem vorbi si de doi ani. De ce e atat de complicat? Uite, si de asta:
Chiar si cand un vaccin e aprobat nu inseamna ca undeva in depozitul producatorului gasesti trei tone, cu livrare maine. Nu exista asa ceva. Daca o tara decide ca are nevoie azi de un vaccin pe care nu l-a comandat in urma cu un an sau doi, azi nu va putea avea acces la el! Ci abia peste un an sau doi. Pentru ca sosirea unui vaccin in orice tara depinde de predictibilitate. Nicio fabrica de vaccinuri nu poate livra marfa de calitate in doua-trei saptamani, cum ne dorim noi. Apropos, 70% din timpul de productie e ocupat tocmai de testele de calitate.
Vaccinul nu e medicament: e preventie, si treaba asta se uita mereu. Iar preventia presupune planificare – o chestiune la care inca mai avem de lucru.
Sunt o gramada de legende despre vaccinuri: ca se fac cu mercur, ca nu sunt testate suficient, ca provoaca autism… In spatele lor sunt putine fapte reale si mult mister fabricat in laboratoarele de fake news. Realitatea nu e atat de sexy. Dar merita povestita:
De ce dureaza atat de mult sa ai un vaccin? Tocmai pentru ca este nevoie de foarte multe teste de control. Pentru un singur vaccin au loc intre 100 si 500 de controale de calitate pe parcursul procesului de productie.
Doar un procentaj mic din vaccinurile produse ajung sa fie vandute, restul sunt trecute pe pierderi.
De aceea, productia unui vaccin este un proces indelungat si complex care poate dura pana la 24 de luni, pentru ca cercetatorii sa se asigure de siguranta si eficacitatea fiecarui vaccin.
Pe tot parcursul procesului, autoritatile lucreaza indeaproape cu compania care produce vaccinul pentru a evalua siguranta si eficacitatea vaccinului inainte de a-l autoriza.
Cat costa un vaccin? Cu tot cu cercetare, cu mii de oameni, intre 500.000.000 de euro si un miliard. Fireste, si asta se adauga pe nota de plata. Cam asa arata drumul, daca aveti vreme sa-l parcurgeti:
In partea opusa, cat costa o postare, hai o campanie anti-vaccin? Din cum stiu eu facebook-ul, te descurci si cu 10.000 de euro. Iar pagubele nu se vad decat tarziu, cand sunt afectati primii copii si te intrebi unde ai gresit acum 5-10 ani… Pai e simplu: ai gresit cand ai dat like si share. Si altii au citit. Au crezut. Si nu si-au mai vaccinat copilul. Care a purtat boala pana la al altuia…
Va spuneam ca am fost in vizita la complexul din Wavre, langa Bruxelles. Aici e una dintre cele mai mari facilitati de productie ale GSK: cu totul, compania livreaza zilnic cam 2,3 milioane de doze pentru 166 de tari. Salveaza vieti, iar din profit reinvesteste in mod constant in cercetarea, testarea si dezvoltarea de noi vaccinuri mai complexe, mai eficiente, care ne ajuta sa mai facem un pas catre eradicarea anumitor epidemii
E ceva gresit in asta?
Pentru unii poate ca este. Pentru unii, medicina ar trebui sa fie apostolat: ceva ce se intampla gratuit, o meserie practicata doar de oameni cu suflet bun. Iar vaccinurile ar trebui sa coste doi lei o doza si sa contina doar tulpini de plante cu nume frumoase, traditionale. Nu tulpini de virusi inactivati!
Ei bine, nu se poate. Pentru ca ai nevoie de echipamentele astea, care si din poza sunt in mod evident extrem de scumpe.
Dar nu mai scumpe ca oamenii. Pentru a ajunge sa lucreze in acest loc, oamenii invata ani intregi inainte, isi iau specializari si supra-specializari. Chiar si muncitorii sunt imbracati in echipamente de mii de euro, ca sa fie cat mai izolati, pentru ca munca lor vizeaza siguranta a milioane. Nu iau apararea companiilor farma care vand mai scump decat ne putem permite. Dar spun ca de multe ori, mai scump nu inseamna si mai profitabil. Inseamna ca mai multi oameni au cautat mai mult timp un leac. Si dupa aceea, cand au inceput productia au constatat ca si ea dureaza mai mult decat se asteptau si deci si ea e mai scumpa…
6 milioane de oameni scapa cu viata in fiecare an datorita vaccinurilor. GSK are o marja de profit medie in ultimul deceniu de 12,27 la suta, in timp ce alte industrii ajung la marje de profit duble, triple, poate chiar si de cinci ori mai mari.
Si-acum sa-mi spuneti cine are mai mult de castigat aici: milioanele, cei care scapa? Sau cei care fac 120 de dolari la 100 cheltuiti?
P.S. Am fost invitat la fabrica de vaccinuri de la Wavre de compania GSK. Au platit drumul si hotelul, dar nu mi-au pus conditii de continut. Acest articol nu a fost platit si contine doar opiniile mele. Daca sunt prea optimiste, dati vina pe aplecarea mea naturala spre stiinta.
There is no ads to display, Please add some
Unul din cele mai temeinice articole cu acest subiect.Jurnalistica de calitate.Bravo.
si doctorul belgian mi-a facut teste de anticorpi inainte si dupa vaccinare – vaccinul nu s-a activat asa ca voi face rapel. Mi-a explicat ca sunt multe cazuri, el a ajuns la 7 doze de vaccin contra Hepatita B. In plus mi-a ridicat problema revaccinarii la tuberculoza la fiecare 5-7 ani, pt ca eu merg des in romania unde incidentza de tuberculoze e de 5-7 mii pe an. Si la rujeola mi-a recomandat revaccinare la fiecare 10 ani, pt a tine sus titrul de anticorpi dar si a fi acoperita cu ultimile tulpini, pt ca vaccinul de acum 30 ani nu are tulpina B3 si D4, care bantuie acum pe aici.
Pluralul de la virus este virusuri in cazul acesta. Virușii sunt pe calculator.