Cum sa salvezi cateva mii de vieti – printre care poate si pe a ta – cu un drum in baie

Cand am auzit de campania asta, primul meu reflex a fost “bai, nu ma intereseaza! E cu toaleta, cu treaba mare, suna murdar si dubios! Nu ma bag!”

Screenshot 2019-06-18 at 12.22.29.png

Dupa aceea am fost la o intalnire cu doctorii de la Ponderas Academic Hospital si-am aflat povestea trista a acestui cancer in Romania: ucide mai multi oameni decat ar trebui in epoca asta. Cu mult mai multi. Pentru ca ii dam mult mai multe sanse decat multor altor cancere.

Cum ii dam sanse? 

Lasandu-l sa ne ia prin surprindere.

Sa va explic: anul trecut am avut peste 11.000 de romani diagnosticati cu cancer colorectal. Din ei (si din cei din anii trecuti) au murit de boala asta 6000. E foarte mult, mai ales ca in primele faze ale cancerului colorectal, boala e mult mai usor vindecabila decat cancerul de plaman sau cel de piele… 96% sanse de supravietuire in stadii incipiente. Si doar 8% in stadii terminale. Nu il bagam in seama pana tarziu: si nu e deloc rar. Cum vedeti in tabelul de mai jos, e pe locul doi in Romania, dupa cel de plamani.

IMG_3138.jpg

Deci totul e sa stii din timp. Acum poti sa stii si gratis (sunt 3000 de teste FIT, deci cam grabiti-va!). Ponderas Academic Hospital ofera testele in ordinea inscrierii, la receptia spitalului. 

Testul  FIT determină dacă există sângerări oculte (hemoglobină) in scaun – acestea reprezinta un indicator pentru anumite afecţiuni intestinale, precum diverticuli, polipi, cancer colorectal. Toate sunt distribuite in cadrul campaniei “Treaba ta e treaba noastră” – cu ajutorul partenerului Johnson &Johnson Medical Devices Companies.

De ce ti-ai face testul asta? Iti explica aici domnul doctor.

Cine e la risc si chiar ar cam trebui sa-si faca screening, cu si fara aceasta campanie? Simplu: toti cei peste 45 de ani. Testele FIT (care nu sunt invazive) merita facute o data pe an. Colonoscopia, macar la un deceniu. Mai ales daca aveti o istorie in familie…

Pentru cine intreaba, da, acesta e un articol publicitar. Doar ca mesajul meu, e cat se poate de firesc: testati-va. Daca nu pentru voi, macar pentru cei dragi din jurul vostru!

IMG_3143.jpg

 


There is no ads to display, Please add some

3 comentarii

Lasă un răspuns