Sistemul de sanatate: de ce 8% dintre noi au ajuns sa se bazeze pe rugaciuni?

Sistemul medical din Romania nu mai poate fi numit de sanatate”, imi scrie un cititor. E unul dintre comentariile care nu-mi mai ies din cap – si deja am citit peste 100.

Dap, la 1000 de raspunsuri la sondajul de acum cateva zile, am avut, neasteptat, peste 100 de comentarii. Unele lungi. Multe, cu cazuri. Altele, cu durerea ca la noi e ca la nimeni.

Faptul ca 10% isi iau timp sa scrie – si cate o pagina! – e totusi, zic eu, incurajator. Poate ca vor si dori sa faca ceva. Dar sa incepem cu ce-am aflat din sondaj: 

55% spun ca se aleg cu mai putin decat au platit pentru sistemul de sanatate.

Vi se pare rece cifra? Ia cititi comentariul asta: 

Comment: Bolnavă de cancer la sân, aștept cuminte și tooot aștept să fiu programată la scintigrafia osoasa la Cluj și la radioterapie. Până atunci încerc să trăiesc frumos, să mă bucur de fiecare răsărit, să călătoresc și să merg mult cu bicicleta chiar și 20 km zilnic. Dacă o fi să mor, măcar să mor fericită și împăcată.

24% din cititorii mei sunt abonati (si) la privat: o cifra care e mult peste media tarii, probabil din faptul ca am public urban, cu multi corporatisti. Totusi, chiar si ei se se simt inselati de faptul ca trebuie sa plateasca obligatoriu pentru servicii de slaba calitate.

Ce-si doresc ei?

Comment: Mi se opresc din salariu banii pentru sănătate, ca oricui. Îi consider bani pierduți, fiindcă nu aș călca într-un spital de stat decât ca ultimă soluție.

Comment: Trebuie introdusa concurenta in sistem( case de sănătate private). Asigurarea sa urmeze pacientul.

Dar si medicii se plang aici, pe buna dreptate:

Comment: Eu sunt medic diabetolog; pentru un consult primesc de la cas aproximativ 20 lei; este o suma corecta? Pentru o constatare la service auto cat platim?

O alta cifra relevanta: doar 8% cred ca sistemul nostru de sanatate se apropie de cel din vest. Restul, cum va imaginati, ne pune la 100 de ani si mai bine. Dar sa zica oamenii, ca zic mai direct: 

foto-florenta3.jpg

Comment: Pana prin 2015-2016, cu o trimitere de la medicul de familie, puteam face gratuit un set de investigatii banale (hemograma ec) in orice clinica din reteaua privata din Bucuresti (Regina Maria, Medicover, Sanador, Medlife etc) . Clinicile respective aveau contract cu CNAS si aveau fonduri in orice zi a lunii, fara programare prealabila.

Am incercat aceeasi analiza in 2018, primavara. Imposibil, clinicile nu mai au fonduri, trebuie sa vii numai in ziua 1 a lunii (logic, apare intrebarea, daca toti doritorii vin in ziua de 1 a lunii, cum va arata coada de asteptare la recoltare in acea zi? si care este logica?

Ce fel de medicamente avem in Romania? Ale lor, sau mai proaste si mai slabe, cum se plang oamenii? Doar 4% cred ca suntem la fel ca ei. In rest, 72 la suta spun ca la noi medicamentele bune nu mai ajung. Sau nu se gaseste (23%).

Iata si ceva opinii ale oamenilor:

Comment: De medicamente noi si bune chiar nu ne putem plange, sunt aceleasi, atat in Bucuresti cat si in Paris. Preturile sunt clar mai mici si tocmai acest lucru s-a intors impotriva noastra pentru ca exportul paralel genereaza o criza pe unele categorii de medicamente.

foto-gina4.jpg

Comment: Lucrand in IT si avand un salariu bun, platesc destul de mult la sanatate. Dar din pacate ultima oara cand am ajunsla spital a trebuit sa cumpar medicamente pentru ca nu erau, a trebuit sa platesc la medicul de familie pentru bolet de trimitere pentru locurile “gratuite” erau ocupate si “na asa e sistemu b…”. Si as mai dori sa mentionez ca am avut nevoie odata in ultimii 10 ani. Sunt convins ca as iesii mult mai bine cu o asigurare privata gen casco la masina decat cu un sistem gestionat de satutul nostru

Comment: In general pacientii cu boli cronice primesc mai mult din partea sistemului daca ne referim strict la contributie. Eu spre exemplu am avut tuberculoza rezistenta la medicamente. Am fost diagnosticat la 25 de ani. Pana la acea varsta am contribuit putin la sistrmul de sanatate, probabil pana in 5000 de euro. Iar statul a cheltuit peste 30000 de euro ( estimare personala “din ochii”)cu vindecarea mea

Cine sa schimbe lucurile? Noi, sau politicienii?

67% spun ca s-ar lupta pentru drepturile noastre de sanatate. Politicienii? 24% au incredere in ei. Si aproape 8% au ales solutia rugaciunilor la Cel de Sus!

Ce isi doresc cel mai mult oamenii: standarde europene. Dar dincolo de ele, ca banii lor sa fie cheltuiti corect. Compensare? Si asta, dar mai intai medicamentele sa se gaseasca. Si in spitale, sa nu vii de acasa cu ele. 

Sunt cateva asociatii de pacienti si asociatii ale producatorilor care s-au grupat intr-o Coalitie, Coalitia pentru Sanatate Europeana, si au dat drumul unei campanii in toamna asta: Ai dreptul la Sanatate ca in Europa. Pe site-ul campaniei – www.sanatateeuropeana.ro – se colecteaza povestile celor bolnavi, sau sanatosi care vor sa-i incurajeze. E important insa sa si citeasca cineva.

Ce vrea Coalitia? Sa atraga atentia ca Romania este departe de alte tari Europene. Ca romanii nu acces la medicamente noi cum au acces pacientii din alte tari europene si ca nici serviciile medicale nu sunt la aceeasi calitate. De ce e nevoie ca sa ajunga Romania mai aproape de Europa? De mai multi bani pentru Sanatate, mai multi bani care sa fie cheltuiti eficient si care sa acopere nevoile de tratament ale pacientilor.

foto-adrian1.jpg

Greu, nu?

Nu e mai greu decat sa citesti toate comentariile, cum am facut eu.

Daca cineva se incumeta, ele sunt aici. Aproape toate… 

Am scos numele, caci GDPR… Dar nici nu e nevoie de el.

Nu ne recunoastem, oare, cu totii aici?

_____________________________________________________

Comentariile (aproape) tuturor, aici:

Comentarii

Un material cu sprijinul “Coalitia Pentru Sanatate Europeana”

 


There is no ads to display, Please add some

Un comentariu

Lasă un răspuns